Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Visu laiku izcilākais – Lebrons vai Maikls?

Andrejs Siliņš

Viedoklis: Visu laiku izcilākais – Lebrons vai Maikls?
Maikls Džordans un Lebrons Džeimss - kuru pēc gadiem 20 atcerēsimies kā visu laiku izcilāko?
Foto: AP/Scanpix

Lebrons Džeimss ir ienīstākais un mīlētākais spēlētājs basketbola vēsturē. Kāpēc? Tāpēc, ka nav spējis attaisnot tik daudzu cerības dzīvot vienā laikā ar cilvēku, kurš varēja kļūt par visu laiku labāko spēlētāju. Mīlētākais, jo ir visu laiku talantīgākais basketbolists. Izcilākais joprojām ir Maikls Džordans, bet vai tiešām Džeimss jau var norakstīt savas cerības kādreiz apsteigt Džordanu?

Par visu laiku izcilāko basketbolistu tiek dēvēts Maikls Džordans. Pelnīti. Seškārtējs NBA čempions, seškārtējs finālsērijas MVP, pieckārtējs sezonas vērtīgākais spēlētājs, desmitkārtējs labākais sezonas punktu guvējs, desmitkārtējs pirmā simboliskā piecinieka spēlētājs, deviņkārtējs aizsardzības pirmā simboliskā piecinieka spēlētājs, 14-kārtējs Visu zvaigžņu spēles dalībnieks, trīskārtējs Zvaigžņu spēles MVP, divkārtējs "Slam Dunk" čempions, NCAA čempions, Oskara Robertsona balvas ieguvējs, Neismita balvas ieguvējs, Džona Vudena balvas ieguvējs, Ādolfa Rapa balvas ieguvējs un tā tālāk un tā tālāk.

Lebronam Džeimsam ļaudis sāka sekot tīņa vecumā, kad mediji, skautu iedrošināti, pavēstīja – nāk jaunais karalis. 2003. gada draftā, kas bija pārbagāts izciliem talantiem, neviens nešaubījās, ka tieši 18 gadus vecais Džeimss tiks izvēlēts pirmais. Tā arī notika, un sākās Džeimsa ēra Klīvlendā. Tomēr jo ilgāk Džeimss palika Klīvlendā, jo spiediens arvien pieauga. Čempiontitulu, ko nīkuļojošā pilsēta tik ļoti gaidīja kā cerību stariņu piķa tumsā, Klīvlenda tā arī neieraudzīja.

Pametot Klīvlendu, Džeimss kļuva par nīstāko basketbolistu pasaulē. Patiesību sakot, ne tikai basketbolistu, bet sportistu vispār. Džeimss gribēja titulus un neuzskatīja, ka Klīvlendā tos būs iespējams izcīnīt. Nav jau teikts, ka izdosies arī Maiami, bet iespējas ir krietni labākas. Klīvlendas pamešana tika uztverta īpaši saasināti, jo Džeimss uzmeta ne tikai vienkārši komandu, kas bija devusi spēlētājam visu, ko spēja, bet arī pilsētu, kas bija bez maz vai kā mājas (Klīvlendu ar Džeimsa dzimto Akronu vieno Ohaio štats).

ESPN "First Take" apskatnieks Skips Beiless nevilcinās apsmiet Džeimsu pie katras mazākās izdevības un noniecināt šī spēlētāja nozīmi komandas panākumos, taču par vienu Beilesam var piekrist – Džeimss ir statistikas karalis. Maikls Džordans vidēji 36 minūtēs karjerā guva 28,3 punktus, izcīnīja 5,9 bumbas un atdeva 4,9 piespēles. Džeimsam 36 minūtēs vidēji 24 punkti, 6,9 bumbas un 6,2 piespēles. Lebrons karjeru pabeigs ar labākiem rādītājiem punktos, bumbās, piespēlēs un pārtvertajās bumbās nekā Džordans un arī Kobe Braients (25, 5,2, 4,6). Maikls Džordans 15 karjeras gados tika pie 28 "triple-double", uz ko Džeimss deviņās sezonās licis pretī jau 39 "triple-double"...

Lebrons Džeimss ir talantīgākais basketbolists pasaules vēsturē un to lieliski apliecina regulārajās sezonās. Tas, kas pietrūkst Lebronam, ir, tā saucamais,"clutch gene" jeb spēja trāpīt svarīgus metienus svarīgos brīžos. Maiklam Džordanam ir visaugstākais rādītājs gūtajos punktos spēlēs, kas izslēgšanas mačos uzskatāmas par izšķirošajām. Šajos mačos Džordanam vidēji 34,2 punkti. Lebronam – 28,3, kas ir ceturtais augstākais rādītājs. Šī gada "play-off" liek domāt, ka Džeimss arī šajā ziņā ir spēris platu soli uz priekšu un šogad vairs nesagaidīsim Džeimsa pazušanu pēdējās ceturtdaļās.

Visupirms mēs atceramies svaigākos notikumus – Džeimsa izgāšanos 2011. gada finālsērijā. Tomēr nedrīkst aizmirst to, ka un kā Džeimss uz saviem pleciem nesa ar krietni mazāk iespējām esošo "Cavaliers" komandu. Džeimss pēc drafta nonāca mazā tirgus komandā, kurai nebija tādu iespēju savākt komandu ap sevi kā savulaik Džordanam lielajā Čikāgā.

Džordans pie titula nonāca savā septītajā NBA sezonā, kad pats jau bija sasniedzis 27 gadu vecumu. Džeimsam šobrīd ir tikpat, bet viņš aizvada savu devīto sezonu, jo, atšķirībā no Džordana, kurš vēl paspēja izcīnīt NCAA čempiontitulu, pieteicās draftam uzreiz pēc vidusskolas. Džeimsam joprojām ir visas iespējas atstāt savu vārdu basketbola vēsturē, zelta burtiem uzrakstītu. Džeimss ir talantīgāks un vispusīgāks spēlētājs, nekā bija Džordans, un Džordans bija izcils. Tas norāda uz Džeimsa potenciālu apsteigt Maiklu ne tikai statistikas rādītājos, bet arī pēc tituliem un atstātā mantojuma šai brīnišķīgajai spēlei vārdā basketbols.

Atliek vien atmest puiciskos izgājienus (dažbrīd šķiet, ka varbūt tomēr vajadzēja pamācīties koledžā) un sākt krāt čempiontitulus. Neraugoties uz vājībām ārpus laukuma (piemēram, azartspēles), Džordanu sabiedrība uztvēra kā paraugu. Par Džeimsa vājībām līdz šim publiskajā telpā nav izskanējis, un arī tas var noteikt to, ka Džeimsu pēc gadiem atcerēsies kā visu laiku labāko paraugu.

Vai Džeimss savu gredzenu kolekciju varēs uzsākt jau 2012. gada jūnijā? Tas, kas redzēts līdz šim, liek domāt, ka tā nenotiks, ja finālā pretī stāsies Sanantonio "Spurs". Bet ne vienmēr notiek tas, kas šķiet loģiskāk. Un vēl jau "Spurs" ir jātiek finālā...

Vai Lebronu Džeimsu pēc karjeras atcerēsies kā visu laiku izcilāko spēlētāju?

  • 216

  • 958


1 2 3 4 5 150 komentāri

 +21 [+] [-]

, 2012-05-26 11:57, pirms 12 gadiem
Un vēl jau arī "Heat" ir jātiek finālā...
Slēpts komentārs: fastumgel
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2012-05-26 11:59, pirms 12 gadiem
Uz šo brīdi Maikls, vienkārši var salīdzināt cik čempionu gredzenu ir Maiklam un cik Lebronam! Kamēr Lebronam nebūs vismaz 5 gredzeni nav vērts runāt par šo tēmu!!

 +48 [+] [-]

, 2012-05-26 12:01, pirms 12 gadiem
Kā var salīdzināt leģendu ar kkādu iedomāto "zvaigzni" bez gredzeniem?
MJ vistuvākais sekotājs ir Kobe.

  +5 [+] [-]

, 2012-05-26 12:03, pirms 12 gadiem
Autor tu esi pilniigs apsis, nav citu vaardu. Lebrons ir tikai TOP10 speeletaaks NBA veesture. Talants vinam ir, bet ar to nepietiek... Maiklam beerniiba nebija talants, vins ar gribasspeeku visu izdariija, tas pats ar Kobi. Lebrons ir sliktaaks kopumaa gan par Dzordanu, gan par Kobi...
Dzordans +/-=Kobe>Lebrons(Nemot laikaa visus karjeras raaditaajus, cempiontitulus, MVP, clutch utt.) Bet nu veiksmi Lebronam kaut vienu gredzenu izcinit, lai pasham nav kauns, jo rit peedejie gadi, kamer vins to var izdariit. Protams, var piebilst, ka vinu spiideshanas gadi ir citos laikos un tik pat labi ir magiskais, jabbars utt.

 +28 [+] [-]

, 2012-05-26 12:03, pirms 12 gadiem
Tukšais salīdzinājums. Džordans visus titulus izcīnīja ar to komandu (visnotaļ viduvējo pirms Džordana), kas viņu paņēma draftā un ar kuru kopā viņš izauga un kuru viņš padarīja par čempioniem. Pat, ja Džeimss izcīnīs savus 2-3 titulus, tas būs cits stāsts. Līdzīgā kā, ja Džordans būtu vienojies komandā ar Klaidu Dreksleru un Patriku Jūingu, lai tikai tiktu pie gredzena.
Vēl būtu vērts paskatīties Džordana ciparus bez tiem diviem gadiem, kurus viņš NBA pavadīja vectētiņa statusā. Deiz vai tad Džeimsa cipari izskatās labāk.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2012-05-26 12:04, pirms 12 gadiem
bubba rakstīja: Kā var salīdzināt leģendu ar kkādu iedomāto "zvaigzni" bez gredzeniem?
MJ vistuvākais sekotājs ir Kobe.
Tieshi taa, autors priduraks

 +11 [+] [-]

, 2012-05-26 12:05, pirms 12 gadiem
Viss ir pateikts ar spēli clutch situācijās. Maikls bija līderis tad, kad to visvairāk vajadzēja, Lebrons pazūd. Nevar apšaubīt Lebrona izcilību, bet lai sāktu salīdzināt viņu ar MJ, viņam jāgūst vismaz pāris titulu. Redzēsim kas notiks ar Lebronu pēc viņa 30 dzimšanas dienas, kad viņš vairs nebūs tik atlētisks, un kad tas atlētiskums zudīs.

 +20 [+] [-]

, 2012-05-26 12:06, pirms 12 gadiem
King James ir labs, nenoliedzami, bet salīdzināt ar MJ nedrīkst , vismaz vel ne !

  +9 [+] [-]

, 2012-05-26 12:07, pirms 12 gadiem
ārkārtīgi tendenciozs, vienpusīgs un subjektīvs raksts, kas nepiederētos portālam, kurš pozicionē sevi kā lielāko sporta portālu Latvijā. Forumā var savu personisko viedokli izteikt

 +28 [+] [-]

, 2012-05-26 12:07, pirms 12 gadiem
Siliņ, tev pašam nav kauns vispār izvirzīt šādu apgalvojumu?

 +17 [+] [-]

, 2012-05-26 12:08, pirms 12 gadiem
Un, ja Džeimss 40 gadu vecumā metīs NBA pāri pa 40 punktiem, kā MJ to darīja iekš Wizards, tad vēl varēsim padiskutēt.

  +3 [+] [-]

, 2012-05-26 12:13, pirms 12 gadiem
Krokodils rakstīja: Un, ja Džeimss 40 gadu vecumā metīs NBA pāri pa 40 punktiem, kā MJ to darīja iekš Wizards, tad vēl varēsim padiskutēt.
Kaada iespeeja, LEBrons speele uz atleetismu, tad vins vairs neko nevares izdarit
Slēpts komentārs: hewlet

 +16 [+] [-]

, 2012-05-26 12:21, pirms 12 gadiem
"Džeimss ir talantīgāks un vispusīgāks spēlētājs, nekā bija Džordans..."

tas laikam ir kāds joks? Džordans ir labāks dankeris, viņam ir visu laiku labākais un nenosedzamākais džampšots. Vienīgais kur abi ir līdzīgi - spēj izšķirošos brīžos iemest lielus metienus. Bet Maikls ir un visticamāk paliks visu laiku labākais ko NBA un pasaules basketbols ir jebkad piedzīvojis.

  -4 [+] [-]

, 2012-05-26 12:22, pirms 12 gadiem
kaa LBJ fans es protams ticu ka vinam ir visas iespejas klut par visu laiku labako, tikai protams kamer vinjsh nav izciinijis nevienu titulu MJ ir un paliks labakais. Un luudzu dzheki nevajag tagad domat ka MJ bija vienigais vilcejs savulaik Bulls, vinam loti palidzeja Pippens, Rodmans, Kerr, Kukoc. Atcerieties ka basketbols tomer ir komandas spele un viens nekad lidz galam nebus ciinitajs.

  -1 [+] [-]

, 2012-05-26 12:23, pirms 12 gadiem
Ļoti muļķīgi vispār kko salīdzināt! Viņi katrs ir sava laika spēlētāji un tur nav ko salīdzināt!

  -4 [+] [-]

, 2012-05-26 12:23, pirms 12 gadiem
Cik var pārmest Lebronam par komandas maiņu?? Ja Tu esi sportists un tev ir lielas ambīcijas un sportiskais niknums, tad tev zūd motivācija spēlēt komandā kura nav spējīga izcīnīt titulus un jebkuram gribās titulus. Kādēļ neviens nepārmeta Bostonas lielajam trīniekam par apvienošanos?? Vai viņi bija darīja ko savādāk par LJ, DW un CB, viņi arī gribēja gredzenu un to arī dabūja tieši apvienojoties jo neviens no Bostonas trīnieka vienatnē nespēja to izcīnīt, lai cik izcili spēlētāji viņi bija

 +13 [+] [-]

, 2012-05-26 12:24, pirms 12 gadiem
Jordan forever best.

 +10 [+] [-]

, 2012-05-26 12:31, pirms 12 gadiem
Lūdzu izdzēs šo rakstu, cik vien ātri tas ir iespējams.....tas ir k/kas nereāls!

 +16 [+] [-]

, 2012-05-26 12:32, pirms 12 gadiem
Protams, grūti viņus ir salīdzināt! Bet, manupprāt jāatceras vēl viens fakts - DŽORDANS izmainīja basketbola spēli!!!

  +3 [+] [-]

, 2012-05-26 12:34, pirms 12 gadiem
Lai virsraksts būtu vel stulbāks kā trešo varēja pielikt klāt JR Smith.

  +6 [+] [-]

, 2012-05-26 12:35, pirms 12 gadiem
Salīdzināt MJ ar Lebron "karalis" "izredzētais" James ir nekorekti!
1.MJ nemainīja komandu, lai iegūtu komandu, palika uzticīgs visu laiku CHI
2.Clutch...ja Miami izcīnīs titulu šogad, tas būs pateicoties tikai D-Wade, jo LBJ nav uzvarētājs, viņam nav tas, kas nepieciešams, lai būtu izcils.
3.Sezonas MVP ir plika s*da vērts, galvenais ir un paliek gredzeni, kuri LBJ nav.
4.MJ nekad nelielījās par to, ko ir sasniedzis, viņš sasniedza visu ar savu darbu. MIA trio pirms 10/11 sezonas nomētāja čempionus utt., neviens patiess izcils spēlētājs nav lepojies ar to, ko nav sasniedzis.
5. LBJ nav čempiona sirds, kā var pēc zaudētas sērijas pret Mavs, teikt, ka viss ir kārtībā, tā gadās, kaut galvenais iemesls kāpēc MIA zaudēja finālā bija LBJ.
kopumā es nenoliedzu, ka LBJ ir vistalantīgākais spēlētājs kāds ir bijis NBA, bet viņš nav uzvarētājs un nekad nebūs noliekams pat tuvu MJ!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2012-05-26 12:38, pirms 12 gadiem
Protams,ka Maikls!Kad Lebrons beigs karjeru tad varees saliidzinaat vinu ar MJ,bet tagad saakt saliidzinaat nu iisti neredzu jeegu.Jaa Lebrons ir izcils,bet prieks riktiiga legacy vajadziigs gredzens.

     [+] [-]

, 2012-05-26 12:41, pirms 12 gadiem
Domaaju ka finaaalaa buus MIA VS OKC.

Un labaaks vienoziimiigi MJ.

 +10 [+] [-]

, 2012-05-26 12:43, pirms 12 gadiem
hewlet rakstīja: Cik var pārmest Lebronam par komandas maiņu?? Ja Tu esi sportists un tev ir lielas ambīcijas un sportiskais niknums, tad tev zūd motivācija spēlēt komandā kura nav spējīga izcīnīt titulus un jebkuram gribās titulus. Kādēļ neviens nepārmeta Bostonas lielajam trīniekam par apvienošanos?? Vai viņi bija darīja ko savādāk par LJ, DW un CB, viņi arī gribēja gredzenu un to arī dabūja tieši apvienojoties jo neviens no Bostonas trīnieka vienatnē nespēja to izcīnīt, lai cik izcili spēlētāji viņi bija
Bostonas gadījumā neapvienojas 2 top 10 un 1 top20 čaļi, bet gan vīri, kuriem tā bija pēdējā iespēja to sasniegt un viņu komandas tiešām s*kāja. Un arī veids kā LBJ to izdarīja, nacionālājā televīzijā.
Slēpts komentārs: hewlet

  -2 [+] [-]

, 2012-05-26 12:48, pirms 12 gadiem
Anshlavs rakstīja: Bostonas gadījumā neapvienojas 2 top 10 un 1 top20 čaļi, bet gan vīri, kuriem tā bija pēdējā iespēja to sasniegt un viņu komandas tiešām s*kāja. Un arī veids kā LBJ to izdarīja, nacionālājā televīzijā.
Un vai tad Klīvlenda nesūkāja vairāk kā R.Alena un K.Gārneta komandas bet LBJ to aizveda līdz finālam. Un viņs jau sen atvainojies un pateicis ka tas bija stulbi paziņot lēmumu TV, bet diez vai tā bija viņa ideja, drīzāk ļoti slikta ideja no PR kabineta

 +12 [+] [-]

, 2012-05-26 12:48, pirms 12 gadiem
Džeimss ir talantīgāks un vispusīgāks spēlētājs, nekā bija Džordans-
jāsmejas būtu.
Džeimss ir mašina. Viņš ir ātrāks un spēcīgāks nekā Džordans un Kobe bija, bet par prasmēm runājot, neviens basketbolists nav nekad bijis talantīgāks par Kobi un Džordanu, kuru uzbrukumu artilērija nav izsmeļama. Džordans un Kobe pat labāki dankotāji ir bijuši.
Un par statistikas lauciņiem, Lebrons ir SF, kuram protams būs vairāk rebaundi, kurus viņš dažkārt pat zog komandasbiedriem, ja paskatās spēles.
1.Jordan
2.Bryant
3.Magic
4.Shaq

  +5 [+] [-]

, 2012-05-26 12:48, pirms 12 gadiem
Kāda jēga vispār ko tādu salīdzināt??? Vēl Kobi kaut cik varētu, bet ne jau LBJ.

  +4 [+] [-]

, 2012-05-26 12:49, pirms 12 gadiem
Maikls ir ierakstīts manā sirdī kā labākais basketbolists ever un tā vienmēr būs neskatoties ne uz kādu statistiku. Tikai tāpēc, ka tas ir Maikls. Mūsdienās ir citas iespējas, augs jauni spēlētāji ar jaunām treniņu iespējām un pēc gadiem 20 Džordana laika basketbols jau būs kaut kas cits. Principā, jau tagad ir. Es domāju, ka nav vērts cilāt šo tēmu, lai arī kādi karaļi nenāks, Maikls ir karaļu leģenda.
Michael Jordan - I Believe I Can Fly
-...

  +6 [+] [-]

, 2012-05-26 12:55, pirms 12 gadiem
hewlet rakstīja: MJ nemainīja komandu jo īpašnieks viņam spēja nodrošināt komandas biedrus kas ir ļoti labi spēlētāji, ja Veids un Bošs būtu aizgājuši uz Klīvlendu, vai tad LJ būtu lābāks, jo redz viņš nav mainījis komandu???
1. D-Wade nekad nebūtu mainījis komandu MIA pret CLE.
Ko MJ komandas biedri sasniedza bez viņa? Kā viņi spēlēja citās komandās?
1 2 3 4 5 150 komentāri