Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Virslīgā tikai divi teicamnieki...

Virslīgā tikai divi teicamnieki...
Reti kuru vairs pārsteidz, ka tieši FK "Ventspils" ir virslīgas līderis pēc 1. riņķa. Attēlā no kreisās Oļegs Laizāns un Eduards Višņakovs. Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Ar sensāciju Liepājā pagājušajā nedēļā noslēdzās Latvijas čempionāta futbolā virslīgas 1. riņķis, tāpēc dikti niezēja rokas arī ielikt pirmās atzīmes. Iznāca gluži vai kā skolā, kur vienā klasē ir gan teicamnieki, gan nesekmīgie...

FK "Ventspils" 9 balles (vērtējums 10 ballu sistēmā)
1. riņķī vienīgos punktus zaudēja pret "Liepājas metalurgu" (0:0). Ņemot vērā, ka spēle notika Liepājā, šādu spēles iznākumu nav iemesla nosaukt par neveiksmi. Tā var šķist vienīgi karstasinīgākajiem ventspilnieku līdzjutējiem, jo tomēr izskatījās, ka viesi uzvarai tomēr bija maķenīt tuvāk. Punktus skaitīs rudenī. Vēl tikai sezonas ievads, tāpēc lielāka uzmanība pievērsta spēles kvalitātei, kas būs galvenais arguments, uz ko balstīties cīņā par visaugstākajām vietām sezonas turpinājumā.
Šķiet, FK "Ventspils" pagaidām vissekmīgāk uztaustījis savu spēles pavedienu. Ne par velti komanda izpelnās vislabākās atziņas par spēles kvalitāti. Ņemot vērā, ka sastāvā nav nekādas superzvaigznes un Latvijas klubos to, visticamāk, nekad nebūs, galvenais ”vaininieks” acīmredzot ir treneris Sergejs Podpalijs. Tas ir liels viņa nopelns, ka komanda spēlē organizēti, disciplinēti, ir rezerves, ar ko variēt, lai saglabātu ritmu, nebūtu paguruma pazīmju. Sniegums 1. riņķī šobrīd mudinājis tieši ventspilniekus saukt par galvenajiem favorītiem. Lūkosim, vai turēs līdzi pašu uzdotajam tempam.

"Liepājas metalurgs" 7
Tāda kalibra komandas kā "Liepājas metalurgs" nedrīkst atļauties zaudēt punktus tādām komandām kā "Gulbene", ja grib kārt kaklā zelta godalgas. Kāja, protams, var paslīdēt jebkuram, taču tas krietni sarežģī dzīvi pašiem. Šāds zaudējums ir diezgan bezatbildīgs, zinot, cik grūti nāk punkti pret galvenajiem konkurentiem. Šajā ziņā liepājnieki bijuši uzdevumu augstumos, jo pieveica "Skonto" un "Daugavu", punktus zaudējot vienīgi pret FK "Ventspils".
Lai arī šeit vērtēju tikai virslīgā iespēto, grūti izraut no konteksta liepājnieku sniegumu arī Baltijas līgā un Latvijas kausa izcīņā. Maijā komanda piedzīvojusi jau trīs zaudējumus pēc kārtas, turklāt ar vārtu bilanci 2-10. Tik pieredzējušai komandai ar tik rūdītiem aizsargiem tas godu nedara. Acīmredzot pie vainas arī nogurums, kas blīvajā kalendārā laupījis koncentrēšanos.
Virslīgā 1. riņķī lauvas tiesu smagumu iznesa 12 spēlētāju, tāpēc nav jābrīnās, ka pietrūkst svaiguma, ko demonstrē FK "Ventspils". "Liepājas metalurga" treneri to ir apjautuši, tāpēc tuvākajā laikā nebrīnieties, ka komandā parādīsies ”jaunas sejas”. Pieredzes būs mazāk, taču augsta motivācija ne vienmēr jāliek zemākā plauktā. Rūdīto vīru pieredze vairāk būs nepieciešama sezonas finišā. Ja viņi tur nonāks izgriezti kā lupatas, par zeltu var aizmirst.

"Daugava" 7
Zinot, ka Daugavpils komandas jau kopš 1997. gada nav kāpušas uz goda pjedestāla, būšana labāko trijniekā jāvērtē ar plusa zīmi. Daugavpilieši nespēlē slikti. Punkti zaudēti vienīgi pret komandām, kas ir spēkos līdzīgas. Taču, ja grib kāpt augstāk, tie jāņem arī pret galvenajiem favorītiem, kuru pulkā šobrīd jāliek abas Kurzemes komandas. Tālu gan no tā nebija, piemēram, mačā pret ventspilniekiem, kas nozīmē, ka ar intrigu var gaidīt 2. riņķi. Tajā, starp citu, abas Kurzemes komandas viesosies Daugavpilī, kur favorītiem allaž klājies grūti...

"Skonto" 5
Čempioniem čempionu mēraukla, tāpēc arī atzīme stipri viduvēja. Ja rezumē skontiešu sniegumu - pagaidām nav nedz spēles, nedz rezultāta. Cīņā ar tiešajiem konkurentiem TOP 4 komandu starpā izcīnīts tikai viens punkts pret ”Daugavu” (1:1). "Skonto" trumpis pērn bija stabila aizsardzība, ātri malējie pussargi un uzbrucēji. Bija sajūta, ka viss darbojas kā vienotā mehānismā. Šogad tā nav. Pagaidām labu atzīmi nevar ielikt nevienai no līnijām. Cerēto pienesumu pagaidām nespēj dot arī trīs pieredzējušie Latvijas valstsvienības kandidāti. Daudzie savainojumi droši vien ir iemesls aizdomāties, kā komanda tiek gatavota sezonai. Droši vien jāpalauza galva, kā samazināt nodarbību skaitu mākslīgajos laukumos, kas pagaidām vairāk sarūpējis mīnusus nekā plusus.

"Gulbene" 9
Zinot kluba neseno vēsturi un to, kad un kā komanda gatavojās sezonai, par rezultātiem nebūtu žēl likt arī 10 balles. Debitantiem varbūt varēja prognozēt uzvaru pār ”Olimpu”, taču ne pār FK "Jelgava" vai "Liepājas metalurgu", kas ir 1. riņķa lielākā sensācija. Katrs nākamais punkts, protams, nāks grūtāk, jo iegūts respekts, taču tas nenozīmē, ka gulbeniešus būs vieglāk uzveikt. Īpaši pašu mājās.

"Jūrmala" 7
Ja pirms starta kluba vadība nebūtu runājusi par tik augstiem mērķiem kā pjedestāls, atzīmi varētu likt līdzīgu kā Gulbenei, jo abas komandas tomēr ir debitantes, turklāt jūrmalnieki 1. līgā bija pat aiz vidzemniekiem. Lai kā "Jūrmalai" gribas iekosties vismaz virslīgas bronzā un pēc tam arī Eirokausos, augstu paceltā latiņa spēlē mazliet pret pašiem. Ja uzstādītos mērķus sasniegt neizdosies, zudīs vērtība, piemēram, "Jūrmalas" piektajai vai sestajai vietai, kas debitantiem nebūt nav peļams rezultāts. Komandai augstais novērtējums par cienīgo sniegumu pret TOP 4 komandām - tajā skaitā negaidīto uzvaru pār "Skonto". Pietrūkst pieredzes un stabilitātes, kas izpaudās neveiksmēs pret "Olimpu" un arī "Jūrmalu-VV".

FK "Jelgava" 6
Apņemšanās finišēt vismaz labāko pieciniekā vai varbūt pat mazliet augstāk nāk atpakaļ kā bumerangs. Līdzīgi, kā tas ir ar ”Jūrmalu”. Taču, ja skatās ar vēsu prātu, vienīgais pārsteigums ar jelgavnieku piedalīšanos ir 0:3 zaudējums ”Gulbenei”. Sīkstums pret TOP 4 komandām apliecina, ka šai vienībai ir pa spēkam iekost arī favorītiem. Labāko četrinieks, visticamāk, tomēr nespīd, bet piecinieks ir reāls. Taču tad vairāku futbolistu individuālais sniegums noteikti nedrīkst būt sliktāks kā pērn.

"Jūrmala-VV" 3
Komanda, kas negatīvā ziņā pārsteidza visvairāk. No tās gaidījām cienīgu cīņu pret favorītiem, varbūt pat punktus, bet pretī saņēmām sagrāves. Tikai četri punkti septiņās spēlēs... Situācija tabulā acīmredzot atspoguļo kvalitāti un nodrošinājumu, ar kādu komanda gatavojās sezonai. Iespējams, pozitīvs uzrāviens būs pēc uzvaras Jūrmalas komandu duelī, taču, ja nebūs finansiāla seguma, tas būs īslaicīgs. Tukšiem vēderiem tālu netiksi. Ir spēle rezervē pret ”Gulbeni”, kas jūrmalniekiem situāciju tabulā varētu uzlabot, bet kurš gan to var garantēt, ka uzvara Gulbenē tiešām būs?

"Olimps" 5
Pret tabulas augšgalu jaunajiem puikiem, protams, klājās grūti, taču sešnieks par to, ka atņēma pa punktiņam rūdītākām komandām - abām "Jūrmalas" vienībām. "Olimps" ir pastarītis, taču patīkami, ka futbolisti ar to nesamierinās un cīnās. Ja tas tā būs arī turpmāk, gan jau vēl kāds punktiņš tabulā ieripos.

  +2 [+] [-]

, 2011-05-16 19:58, pirms 13 gadiem
Interesants apskats! "...tukšiem vēderiem tālu netiksi..." - atkal netiek maksāts Jūrmalā? Pērn jau tur bija joki ar auksto ūdeni...

p.s. puikām nevis puikiem

  +1 [+] [-]

, 2011-05-17 00:21, pirms 13 gadiem
labs apskats, bet uzlabot vienmēr var

  +2 [+] [-]

, 2011-05-17 20:49, pirms 13 gadiem
Labs raksts. Vairāk vai mazāk jāpiekrīt visam, kas te rakstīts. Ventspils viennozīmīgi ir spēcīgākā komanda pagaidām - lieliska aizsardzība un vārtsargs, kā arī labi pussargi un teicami uzbrucēji. Ko vēl vairāk var gribēt? Pretinieku komandas burtiski tiek ārdītas, un, ja vēl komandā ir tāds soda sitienu izpildītājs kā Oļegs Laizāns, tad vispār jānoņem cepure komandas priekšā. Podpalijs sevi un savu blici pieteicis skaļi.

Tas, kas trūkst Skonto, tā ir pieredze. Varbūt arī trenera personā. Ja šķita, ka Starkovs no jauniešiem izspiež maksimumu, tad ar Paharu liekas, ka komanda ir spējīgāka uz ko vairāk, bet to vienkārši nespēj materializēt. Paies laiks, varbūt visi piešausies un būs konkurents Ventspilij...

Liepājas un Daugavas spēles arī vērtējamas kā labas, manuprāt. Liepājai ir labs sastāvs, tāpēc tas ir ļoti ciets rieksts citām komandām, tāpat kā Daugava. Leģionāri šīm komandām ir labi (labākie gan, šķiet, ir Ventspilī). Pieredzējušie spēlētāji dod augļus.

Ļoti patika, kā sevi pieteica FC Jūrmala. Spēcīga komanda, kam vēl tikai vajag iespēlēties. Leģionāri ir vieni no labākajiem Virslīgā, spēlētāji ir varoši un daļa arī pieredzējuši, tāpēc nebūs brīnums, ja Jūrmala finišēs pieciniekā sezonas beigās.

Ja Jelgavas spēle sākuma šķita samocīta, tad tagad pēdējā kārtā komanda parādīja, ka ar cīņu var visu. Komandai ir atsevišķi līderi, talantīgi jaunie spēlētāji dažādās pozīcijās, tāpēc domāju, ka komandai ir diezgan labs potenciāls. Kazakevičs arī simpatizē kā treneris.

Labi cīnās arī Olimps un Gulbene... Negaidīti labi. Olimpa līderis ir Volkovs, bet Gulbeni velk Gluško ar partneriem. Ja šie spēlētāji turpinās spēlēt tā kā to dara tagad un atklāsies vēl kāds izteikts līderis, tad viss var būt. Nebūt šobrīd neteikšu, ka šīs komandas sezonas beigās stabili kritīs ārā no līgas. Spēlētāji ir jauni, viņiem ir, ko pierādīt, tāpēc viņi cīnās kā zvēri un tas dod arī vajadzīgo rezultātu.

Ļoti neveiksmīgi sezona sākās Jūrmalai-VV. Nezinu, kas un kā tur tālāk notiks. Dzirdēts ļoti daudz negatīvu runu ap šo komandu pēdējā laikā, taču jācer, ka komanda piecelses un parādīs, ka ir vismaz sev ierastā piecinieka vērta arī šajā sezonā. Komandā trūkst pieredzējušu spēlētāju, kādi tai bija kādreiz. Ja atgrieztos Stepanovs, vairāk spēlētu Butriks un savas reālās prasmes demonstrētu Krjauklis un Semjonovs, kā arī Bezzubovs, Meļņiks un vēl pāris pieredzējušo, tad šī komanda varētu tēmēt uz piecinieku. Pagaidām gan tas tā nenotiek...

  +1 [+] [-]

, 2011-05-18 17:35, pirms 13 gadiem
Interesanta sezona gaidāma cerams ka kāds aizķersies arī Eirokausos...