Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Klīvlenda rēķina Lebrona cenu

Klīvlenda rēķina Lebrona cenu
Klīvlendā no sienas novāc vienu no pilsētas simboliem. Karalis ir prom...
Foto: AP/Scanpix

Nododot pie letes Lebrona kreklu, dažos Klīvlendas bāros pretī dod bezmaksas alu. Ja nu kāds dīvainis tādu vēl vēlas iegādāties, veikalā var dabūt pat 75% lētāk nekā vēl pagājušajā ceturtdienā. Klīvlenda strauji kļūst par no Lebrona brīvu zonu. Tikmēr ekonomisti rēķina, cik pilsētai tas izmaksās. Daudz.

Kamēr lielākajai daļai pasaules Lebrona Džeimsa pagājušās nedēļas lēmums bija, kaut arī varena skaļa, tomēr tikai viena spēlētāja pāreja no vienas komandas uz citu, Klīvlendā tas ir kas daudz, daudz vairāk. Zemestrīce, virpuļviesulis, atombumbas sprādziens... Skaidrs, ka pirmās reakcijas daudziem līdzīgas kā "Cavaliers kluba īpašniekam Denam Gilbertam, kura emocionāli asais paziņojums vairākus soļus pārkāpa robežai, ko dažādu iemeslu dēļ pierasts ievērot. Ierindas fani var atļauties vēl vairāk un dažs arī nekautrējās - pat publiski dedzinot sava vakardienas elka atribūtiku. Tie, kas nepasteidzās, gan šobrīd ir ieguvēji, jo var izmantot "McNulty's" kroga piedāvājumu - nodod kreklu, un saņem vienu alu, ar ko noskalot pāridarījuma rūgtumu. Jebkurš, kas var uzrādīt kreklu, cepuri vai pat tetovējumu ar kādas citas (uzticamākas...) Klīvlendas sporta zvaigznes simboliku - tam par brīvu arī otrais...

Tā, protams, vairāk tāda aizvainojuma demonstrācija, taču beigu beigās būs jārēķinās arī ar reālajiem biznesa aprēķiniem un ekonomiskajām sekām, ko tādai pilsētai kā Klīvlenda sola šis pasaules mēroga superzvaigznes zaudējums. Džeimss - tā pēdējos septiņus gadus bijusi ne tikai "Cavaliers" kluba, bet pamazām - arī visas pilsētas mārketinga centrālā ass. Lielveikali un sīktirgotavas, krogi un kafejnīciņas, restorāni un ēstuves, kas veido pilsētas asinsrites sistēmu un regulāri spēj uzrunāt kā vietējos, tā iebraucējus - bez savas galvenās artērijas jeb Lebrona "Cavaliers" 23. numura formā tam draud ja ne nāve, tad dramatisks panīkums gan. Jau šobrīd suvenīru industrijas galvenā prece, kas nesa stabilu peļņu gadu no gada - Džeimsa atribūtika - ir zaudējusi vairāk nekā pusi savas vērtības, un tirgotājiem garantē tikpat stabilus zaudējumus.

"Dick's Sporting Goods" veikalā Vestleikā Džeimsa formas kreklu šodien var iegādāties par $29.99 - par 75% lētāk, nekā pirms četrām dienām. Interneta veikalā Fathead.com, kas, starp citu, pieder "Cavaliers" īpašniekam Gilbertam, Džeimsa sienas dekors nedēļas nogalē nocenots no $99.99 uz $17.41. Veikala vadība žurnālistiem nekomentēja, vai tikai sakritība, ka 1741. gadā dzimis slavenais Amerikas Neatkarības kara nodevējs Benedikts Arnolds... Galvas apsējiem, krekliņiem, Lebrona lellēm - visām šīm precēm cena zemāka par 60%. "Šī atlaide ir kopš viņi zaudēja Bostonai, un Džeimss play-off laikā spēlēja tikai ar 60 procentu atdevi," komentēja veikala menedžeris Neits Kanels. "Cavaliers" oficiālais veikals "Quicken Loans Arena" preces ar Džeimsa atpazīstamības zīmēm no pārdošanas izņēmis vispār - tās jau sapakotas kastēs. Kanels piebilst: ir tikai viena lieta, kam šobrīd esot gana labs noiets - šautriņu dēlis ar Lebrona attēlu.

Par šādu rosību var pasmaidīt, taču pašā Klīvlendā drīz joki nebūs prātā. Pēc dažādiem aprēķiniem, Džeimsa aiziešana katrā no nākamajām sezonām pilsētas budžetam izmaksās 20-40 miljonus zaudētu ienākumu. Ļoti daudziem cilvēkiem apkalpojošajā sfērā nāksies zaudēt darbu. Kāds doktors Riše - pētījumu centra "Sportsimpacts" direktors, Sentluisas universitātes asociētais profesors - jau savilcis visus pieejamos ciparus un sarēķinājis Lebrona pārcelšanās sekas: cik iegūs Maiami, ko zaudēs Klīvlenda, un ko būtu varējusi iegūt, piemēram, Ņujorkas "Knicks" (liekus $57.8 miljonus sezonā...; ceturtdien, kad izskanēja bauma par Lebrona iespējamo pievienošanos "Knicks", sezonas abonementa cena vien uzlēca par trešdaļu...).

Maiami "Heat"

Patlaban novērtēta $364 miljonu vērtībā, kas ir 12. rādītājs NBA klubu vidū. Ar Džeimsa ierašanos, vērtība droši vien nākamgad pieaugs par 30-60 miljoniem - tikai no labākiem apmeklējuma rādītājiem, augstākām biļešu cenām, suvenīru industrijas uzrāviena, kā arī spēļu dienas ienākumiem - autostāvvietām, luksusa ložām, tēriņiem arēnas veikalos. Tiek lēsts - ja "Heat" tuvāko trīs gadu laikā iegūs čempiona titulu, kluba vērtība 2013. gadā sasniegs 500 miljonus, kas nozīmē "Top-5" līgā. Pagājušajā sezonā "Heat" bija tikai 12. apmeklētākā mājas komanda - 17 700 skatītāju jeb 90% arēnas kapacitātes. Izbraukumā - 93%. Ir viss pamats nākamsezon sasniegt 100%. Lai gan "Heat" jau bija piektās dārgākās biļetes līgā ($60), būs dārgāk - $65-70. Sezonas abonementa cena no rokas dienas laikā uzlēca no 3200 līdz 8200 dolāriem...

Klīvlendas "Cavaliers"

Apmeklējuma ziņā "Cavaliers" bija 2. vietā līgā - 20 500 līdzjutēju jeb 100%. Tas - divus pēdējos gadus sasniedzot labāko regulārās sezonas uzvaru un zaudējumu bilanci. Ja vien rezultātos nebūs dramatisks kritums, tiek uzskatīts, ka fani turpinās nākt - sauksim to par "protesta apmeklējumu", izrādot solidaritāti klubam. Taču, ja komandai rezultātu tabulās neizdosies saglabāt vismaz planējuma, ja ne lidojuma fāzi - būs milzīgas problēmas. Pēc "Forbes" datiem "Cavaliers" vērtība, pateicoties Lebronam, šo gadu laikā augusi par 100 miljoniem. Tagad līkne ies pretējā virzienā. Sezonas abonements jau šobrīd maksā $935 - apmēram trešo daļu no tā, cik bija ar Džeimsu sastāvā.

  +3 [+] [-]

, 2010-07-12 16:47, pirms 14 gadiem
Njā,šito jau lasīju gan ESPN gan SI.com.Var redzēt ka no šoka vēl nav atguvušies un nenotiek nekādas darbības spēlētāju tirgū.

  +3 [+] [-]

, 2010-07-12 16:50, pirms 14 gadiem
Iespaidīgi cipari.. Jebkurā gadījumā CAVS dinastijai šie arī bez visām finansēm būs ļooti smagi laiki..

  +4 [+] [-]

, 2010-07-12 16:52, pirms 14 gadiem
Nez kapeec Kliivlendai nebija rezerves plaans,joprojaam nevar nomierinaaties

  +9 [+] [-]

, 2010-07-12 16:55, pirms 14 gadiem
Vienu gan es nesaprotu, kāpēc Klīvlenda un Klīvlendas "Cavaliers" nerēķinājās ar to, ka Lebrons var doties prom ? Viņš bija brīvais aģents, kurš turklāt komandā nesasniedza savu mērķi - izcīnīt NBA čempiontitulu. Kāpēc gan, lai viņš nedotos prom ? Patriotisms ? NBA tā ir tukša skaņa. Pateicība par uzticību ? NBA tā ir tukša skaņa. Klīvlenda vienkārši bija naiva, jo nebija plāna B. Būtu bijis plāns B, varbūt tagad komandā būtu cita augsta kaluma zvaigzne ap, kuru veidot komandu.

  +2 [+] [-]

, 2010-07-12 16:59, pirms 14 gadiem
domāju, ka vismaz 2 spēlēs no sezonas 82 Klīvlendas arēna būs piepildīta par visiem 100% - tās būs spēles, kurās Heat viesosies Klīvlendā...
kas attiecas uz Cavs(un visu NBA kopumā), tad tas ir viens liels bizness un, kā jau biznesā gadās - ir kāpumi, ir kritumi un pēc tam atkal kāpumi - gan jau ar Cavs viss būs ok. lai gan, protams, tik harizmātisku personību kā Džemss, Klīvlendā tuvākajos gados neredzēsim...

  +5 [+] [-]

, 2010-07-12 17:00, pirms 14 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Vienu gan es nesaprotu, kāpēc Klīvlenda un Klīvlendas "Cavaliers" nerēķinājās ar to, ka Lebrons var doties prom ? Viņš bija brīvais aģents, kurš turklāt komandā nesasniedza savu mērķi - izcīnīt NBA čempiontitulu. Kāpēc gan, lai viņš nedotos prom ? Patriotisms ? NBA tā ir tukša skaņa. Pateicība par uzticību ? NBA tā ir tukša skaņa. Klīvlenda vienkārši bija naiva, jo nebija plāna B. Būtu bijis plāns B, varbūt tagad komandā būtu cita augsta kaluma zvaigzne ap, kuru veidot komandu.
Nu nu nu! komanda bija būvēta ap Lebeonu! sastāvs bija labs, taska Lebrons nav tāda kalibra spēlētājs kā MJ ne basketbola laukumā ne arī ārpus tā ir jau sen skaidrs! Neesmu Lebrona nīdējs, neesmu arī fans pārākais!

par sastāvu: Hiksons, Šaks, Varežao, Onīls, Povs .... vai tie ir par maz garie? daudzās PO komandās tie būtu pamata veči!

Arī mazie bija labi, bet redzi kaut kas pietrūka! un nevar vainot tikai Cavs spēletājus, trenerus utt!!

Lebrons izvēlējās vieglāko ceļu - iet kopā ar zvaigznēm! bet vai tu iedomājies situāciju kad Bids ietu kopā ar Maģisko, Stoktons ar Jūingu utt

nē, to laiku zvbaignzes nekad neietu kopā ar vislielāko pretinieku, bet gan varbūt piedabūtu kādu labu spēlētāju klāt sev , nevis vienkārši savāktos kopā, jo tā vieglāk uzvarēt!!

kā teica apskatnieks viens: Lebronam bija tiesības iet prom, bet veids kādā viņs to izdarīja viņu padara necilu!

un viņš var izcīnīt 3-4 titulus, bet viņš sevi ir izsvītrojis no salīdzinājumiem ar izcilākajiem!

un ja godīgi, tad gribēju lai Cavs vai kāds pārtrauc LA dominanci, tad tagad noteiktu būšu par da jebko, tikai ne pa CHEAT

     [+] [-]

, 2010-07-12 17:53, pirms 14 gadiem
Redz Džeimsam svarīgākā ir ģimene, čomi komandā un organizācija, kas zina kā uzvarēt. Railijs tur ir Dieva vietā.
LeBronam vidusskolā bija čomu komanda, to labi var redzēt viņa filmā, droši vien viņam atkal to vajadzēja. Uzvaras kopā ar savu čomu Veidu.
IZskatās, ka MJ un pārējie izcilie viņam nerūp. Pareizi no vienas puses ir, jo viņš domā par sevi, viņš grib tikai uzvaras un gredzenus.

  +1 [+] [-]

, 2010-07-12 18:41, pirms 14 gadiem
kastanis rakstīja: Nu nu nu! komanda bija būvēta ap Lebeonu! sastāvs bija labs, taska Lebrons nav tāda kalibra spēlētājs kā MJ ne basketbola laukumā ne arī ārpus tā ir jau sen skaidrs! Neesmu Lebrona nīdējs, neesmu arī fans pārākais!

par sastāvu: Hiksons, Šaks, Varežao, Onīls, Povs .... vai tie ir par maz garie? daudzās PO komandās tie būtu pamata veči!

Arī mazie bija labi, bet redzi kaut kas pietrūka! un nevar vainot tikai Cavs spēletājus, trenerus utt!!

Lebrons izvēlējās vieglāko ceļu - iet kopā ar zvaigznēm! bet vai tu iedomājies situāciju kad Bids ietu kopā ar Maģisko, Stoktons ar Jūingu utt

nē, to laiku zvbaignzes nekad neietu kopā ar vislielāko pretinieku, bet gan varbūt piedabūtu kādu labu spēlētāju klāt sev , nevis vienkārši savāktos kopā, jo tā vieglāk uzvarēt!!

kā teica apskatnieks viens: Lebronam bija tiesības iet prom, bet veids kādā viņs to izdarīja viņu padara necilu!

un viņš var izcīnīt 3-4 titulus, bet viņš sevi ir izsvītrojis no salīdzinājumiem ar izcilākajiem!

un ja godīgi, tad gribēju lai Cavs vai kāds pārtrauc LA dominanci, tad tagad noteiktu būšu par da jebko, tikai ne pa CHEAT
Lasot Tavu komentāru man radās iespaids, ka Tu mani uzskati par Lebrona atbalstītāju, kas ir aplami. Vienkārši nevajag, arī tagad Lebronu pataisīt par ļauno, jo pārējie basketbolisti rīkotos līdzīgi. Tur, kur ir tik liela nauda, nevajag gaidīt jūtas.

  +1 [+] [-]

, 2010-07-12 19:42, pirms 14 gadiem
skarbi CAVS naudu zaudē , bet Heat tas lkm nedraud ja nu vienīgi visi 3 (Lebron,Wade,Bosh) aizies , bet tas ir ļoti maz iespējams , Wade tur manuprat visu karjeru nospēlēs , nevarētu iedomāties Heat bez Wade un Dwyanu spēlējot citā komandā.
Kāda jēga cilvēkiem mainīt Lebrona kreklu pret aliņu ? bisk neizdevīgi sanāk :/

  +1 [+] [-]

, 2010-07-12 21:23, pirms 14 gadiem
grube rakstīja: Kāda jēga cilvēkiem mainīt Lebrona kreklu pret aliņu ? bisk neizdevīgi sanāk :/
Nu tā tikai letiņi teiktu x))) Tur USA tas krekliņš izmaksā tākā pie mums 4paka aliņa.

     [+] [-]

, 2010-07-14 18:28, pirms 14 gadiem
jūs vispār basim līdzi sekojat??? Cavs divus gadus pēc kārtas kā komanda nespēja turēt līdzi James līmenim! Viņam bija jāpamet šī vieta, jo bez viņa nav vairāk pirmā kalibra spēlētāju. Viņam bija divas iespējas New York ar vēl lielāku piķi un ienākumiem no reklāmas, bet čempi tuvākos 2 - 3 gadus šiem neredzēt, vai reāla iespēja cīnīties jau nākamgad par gredzenu. Kas attiecas par Cavs un viņu it kā labajiem pārējiem spēlētājiem - nākasezon viņi neiekkļūs Play-off. Tnt NBA apskatnieki ar Bārkliju priekšgalā labi pateica - kas ir Klīvlenda bez James? Tā ir Minesotas komanda (tobiš labākā no beigu gala...)