Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Eu, par šo neraksti...

Eu, par šo neraksti...
"Jūrmalas-VV" aizsargs Igors Stepanovs gada pirmajā pusē devis priekšroku trenēšanai, nevis spēlēšanai. Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Latvijas futbola virslīgas čempionāta reglaments jau gadiem bijusi interesanta lasāmviela. Allaž var atrast ko tādu, kas neatbilst patiesībai vai ikdienas realitātei. Visbiežāk darbiņu līdz galam nav paveikusi Latvijas Futbola federācijas (LFF) Sacensību daļa, taču dažkārt acis centušies aizmālēt arī klubi. Šoreiz par otro.

Ir mums virslīgā tāds interesants veidojums kā ”Jūrmala-VV”. Šis pavasaris nebija izņēmums, kad klubā runāja par lieliem plāniem un ambīcijām. Laikam jau jāsaka diemžēl, ka atkal par runām tālāk netika, jo vēl viena komanda, kas iekož flagmaņiem, nudien neskādētu. 1. riņķa finišā ”Jūrmala-VV” ar vienu punktu ierindojās pēdējā vietā deviņu komandu konkurencē... Pieticīgs rezultāts šādas kvalitātes spēlētājiem un trenerim, lai neteiktu vairāk. Taču, ja paver priekškaru, tad rezultāts vairs neizbrīna. Pirmssezonas treniņus par pilnvērtīgiem nosaukt bija grūti - trūka spēlētāju, turpinājās neskaidrība, būs vai nebūs ”piešprice” no austrumiem... Lielos vilcienos var teikt, ka nebija skaidrības, kā dzīvos tālāk. Ja godīgi, tās nav joprojām, taču dažs labs klubā turpina griezt veco plati: ”Tūlīt būs!” Domāts - finanses, lai spertu soli uz augšu!

Kāda jēga šādiem ”tūlīt būs”? Nekāda, ja nav turpinājuma, ja vārdiem neseko darbi. Tāpēc nākamreiz jāapdomā, vai par mazticamām ”piešpricēm” vērts runāt lielas varbūtības formā un publiski. Kāpēc? Pirmajā reizē tas varbūt arī nostrādā, jo visi gaida, ir zināma ažiotāža, publicitāte, jo interesē, kad būs un kas būs? Nākamajā reizē gaidas ir krietni mazākas, trešajā - tas viss izraisa vieglu smīnu jeb jāsāk runāt par pretēju efektu.

Cita starpā, vienam no ”Jūrmalas-VV” virzītājiem, kurš viendien bija mans sarunu biedrs, apvaicājos, vai klubs maz pilda Latvijas čempionāta reglamenta punktu 4.7., kas vēstī: ”Katram virslīgas klubam jāpiedalās jaunatnes čempionātā ar divām komandām”. Jautāju, jo pats par šā kluba jaunatnes sistēmu neko neesmu dzirdējis un arī dažiem citiem, kuri jaunatnes futbolā ir iekšā līdz ausīm, šis jautājums bija kā cietais rieksts pamatskolā...

Neilgi, bet pamanāmi telefona klausulē pēc šī mana jautājuma bija klusums. Tad draudzīgs lūgums: ”Eu, par šo neraksti...” Nav mans pašmērķis par kādu pasmieties vai ķengāt. Arī tāpēc, lai paliek uzvārds un runātājs, lai arī daudziem no jums to uzzināt droši vien būtu interesanti...

Taču stāts ir ne tikai par gaisa pilīm, ko dažam labam dikti patīk būvēt. Stāsts ir arī par nākotnes redzējumu. Vienu komandu uzturēt, protams, ir vieglāk nekā klubu arī ar jauniešu komandām. Raugi, piramīdu. Tas viss prasa vairāk laika, pūliņu un naudas. Taču - tad ir jāvaicā, kas ir vairāk vajadzīgs Latvijas futbolam? Nedomāju, ka LFF rīkojas pareizi, virslīgā dodot zaļo gaismu tādam klubam, ko veido viena komanda. Aiz ”Jūrmalas-VV” nav nekā. Agri vai vēlu, bet tam visam būs beigas, jo nevar mūžīgi balstīties uz klubam uzticīgajiem un tiem, kuri paliek pāri citām komandām. Un, ja nu viņi visi pēkšņi izdomā futbolam mest mieru vai varbūt paveras cits karjeras turpinājums? Tad no komandas paliek pāri tikai atmiņas. Un tas var notikt jebkurā brīdī. Diezin vai tas var nākt par labu futbola tēlam.

”Jūrmalai-VV” ir tuvredzīga stratēģija, kuras mērķis acīmredzot ir izšaut vienā sezonā. Latvijas futbola elitē jāspēlē klubiem, kas dod pienesumu! Manuprāt, ”Jūrmala-VV” bez lielākas vai mazākas piramīdas to nespēj. Jā, īstermiņā dažiem tā ir vērtīga pieturas vieta, bet ilgtermiņā? Šosezon redzams, kas notiek, kad solītā medussmuca no Krievzemes nav atvesta, kad komandas vilcēji laukumā ir noguruši no rutīnas un rezervju trūkuma, kad nav savā klubā izaudzinātas jaunās maiņas, kas elpo pirmās komandas vīriem pakausī. Domāju, ka gana aktuāls ir jautājums - cik ilgi vēl pastāvēs ”Jūrmala-VV”? Ja būtu savas jauniešu komandas, jaunos, piemēram, varētu piesaistīt arī pirmssezonas treniņos, lai nebūtu bumbošanās seši pret seši...

Katrai bezizejai, protams, ir izeja. Piemēram, sadarbības līgums ar kādu no futbola skolām. Taču pat federācijā neslēpj, ka tā dažkārt mēdz būt formāla padarīšana. Šis acīmredzot būs tas gadījums. ”Jūrmalai-VV” esot saikne ar ”Kauguri-PBLC”, bet kāpēc tad uz manu jautājumu klubā atbildēja ar lūgumu tēmu publiski necilāt?!...

Piemērs, kas notiek, kad klubu veido viena komanda, tālu nav jāmeklē. Pērn “Jaunība” vēl spēlēja virslīgā. Kad no tās izkrita, naudas saglabāt sastāvu nebija, bet spēlētājus, kuri aizbrauca strādāt uz ārzemēm, nebija, kas aizstāj. Šogad “Jaunība” nav pat 1. līgas dalībnieku pulkā... Lūk, kāpēc piramīdai ir spēks!

  +4 [+] [-]

, 2011-05-10 01:13, pirms 13 gadiem
Jūrmala-VV ir komanda, nevis klubs. Un virslīgā viņi tādi nav vienīgie.

  +5 [+] [-]

, 2011-05-10 06:45, pirms 13 gadiem
Kuri tad vēl?

  +1 [+] [-]

, 2011-05-10 09:55, pirms 13 gadiem
Kāpēc lai krievi dotu naudu kaut kādai viduvējai vai pat švakai Latvijas futbola komandai?

  +7 [+] [-]

, 2011-05-10 10:31, pirms 13 gadiem
maris777 rakstīja: Kāpēc lai krievi dotu naudu kaut kādai viduvējai vai pat švakai Latvijas futbola komandai?
Lai atbrauktu uz "Jūrmalas dāču" un biznesa partneriem palielītos.
Un norakstītu naudiņu lai nav nodokļos Krievijai jāmaksā.

  -2 [+] [-]

, 2011-05-10 11:16, pirms 13 gadiem
labāk būtu, ja pat nebūtu

  +1 [+] [-]

, 2011-05-10 19:23, pirms 13 gadiem
Patika tas teikums par piešprici, jo šogad Jūrmalai-VV nav paveicies ar leģionāriem. Tā vismaz izskatās. FC Jūrmalai tieši otrādi. Vajag meklēt pašiem leģionārus, nevis paļauties, ka kāds atvedīs no Krievijas. Jā, varbūt tas prasa laiku un naudu, kas šajos laikos nav ar rezervēm, varbūt Krievijā ir kaut kādi mistiski partneri, bet izskatās, ka diez ko uzticami viņi nav, ja reiz spēj piespēlēt tikai šādus leģionārus. Labi, Kosovs, vārtsargs, ir labs, bet pārējie? Kaut kādi krievu jaunieši, kas nav labāki par vietējiem. Lai labāk paņem piemēru no otras Jūrmalas komandas. Tur ir pieredzējušāki leģionāri, kā arī tie, kas ir, spēlē pamatsastāvā un ir savās spējās pārāki par vietējiem.

Žēl, ka Jūrmalai-VV tāds padibenis iznācis. Kādreiz tas bija normāls klubs, kurā mēdza atgriezties arī vecie izlases spēlētāji, lai veiksmīgi pabeigtu karjeru. No vecās Jūrmalas komandas palikusi tikai ēna. Kaut vai, kad te spēlēja argentīnietis Toress. Tagad vienīgajam normālajam komandas leģionāram Macionam acīmredzot bija pieriebusies šitā padarīšana. Paliek tikai ukrainis Meļņiks.

Šobrīd tiešām šķiet, ka labāk būtu atstāt Jūrmalā vienu, bet toties spēcīgu komandu. Bet nu redzam, ka FC Jūrmala negrib apvienoties ar FK Jūrmalu-VV. Otrie pašlaik dabū ciest. Lai jau Gatim Kalniņam izdodas uz saviem pleciem izvilkt komandu. Ja izdosies, tad var būt labs karjeras turpinājums pēcāk spēcīgākā klubā viņam.