Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Pacevs: “Lovčevu upurēja, lai saglabātu Monreālas antidopinga laboratorijas godu”

Juris Miņins
Juris Miņins

Pacevs: “Lovčevu upurēja, lai saglabātu Monreālas antidopinga laboratorijas godu”
Aleksejs Lovčevs
Foto: AFP/Scanpix

Pēc šodien publicētā Sporta arbitrāžas komitejas (CAS) lēmuma par to, ka Krievijas svarcēlājam Aleksejam Lovčevam piespriestā četru gadu diskvalifikācija ir jāsaglabā, savus komentārus sniedza daudzi Krievijas svarcelšanas pārstāvji, kā arī sportista advokāts.

Jau ziņojām, ka pasaules rekordistam Aleksejam Lovčevam neizdevās pārliecināt sporta arbitrāžas komiteju par to, ka 2015. gada nogalē, pasaules čempionātā nodotajās analīzēs, aizliegto vielu nav, bet ir ļoti līdzīga, bet cita viela. Tas nozīmēja, ka viņam atstāja spēkā IWF piespriesto četru gadu diskvalifikāciju.

Kā svarīgāko komentāru šajā sakarā ir jāmin Lovčeva advokāta Artjoma Paceva izteikums, ka viņi pašlaik strādās pie tā, lai pārsūdzētu CAS lēmumu Šveices augstākajā tiesā, pamatojoties uz to, ka ir pārkāptas fundamentālas procesuālas Krievijas puses tiesības.

Tāpat Pacevs sniedza vispārīgu komentāru par notikušo: “Neesmu redzējis CAS pilno lēmumu, taču, ja mūsu prasība ir noraidīta, tad tā ir noraidīta. Faktiski Lovčevs tika ziedots, lai saglabātu Monreālas antidopinga laboratorijas godu. Kas notiktu, ja Alekseju attaisnotu? Tas nozīmētu, ka laboratorija ir uzrādījusi viltus-pozitīvu provi un nākamais solis ir licences apturēšana. Pirms Rio olimpiādes, kurā tieši monreāliešiem būs jāveic vislielākais darbs, tas būtu neprāts un katastrofa.”

Savukārt Krievijas Svarcelšanas federācijas prezidents Sergejs Sircovs situāciju komentēja šādi: “Protams, ka mēs cerējām uz citu rezultātu. Mēs cerējām, ka CAS attaisnos sportistu, jo ir acīmredzami pierādījumi tam, ka pozitīvās analīzes varēja rasties kļūdas rezultātā. Pagaidām gan mēs gatavojam aizstājēju Lovčevam. Mums ir puiši, kas viņu varētu aizstāt, taču konkrētu vārdu nosauksim vēlāk.”

Paredzams, ka svarcēlājs, kuram būs jāaizstāj Lovčevs tiks nosaukts 20. jūlijā, kopā ar visu Krievijas svarcelšanas izlasi.

Savukārt viens no visu laiku izcilākajiem svarcēlājiem, bijušais Krievijas izlases treneris Davids Rigerts mēģināja saglabāt optimismu: “Tiesas lēmums, protams, ir traģēdija, taču ne nāvējoša. Es domāju, ka Aleksejs izturēs. Viņš vēl ir jauns puisis. Zinu arī viņa tēvu, viņi tiks galā, galvenais ir saglabāt veselību un tagad neko neforsēt.”

Atgādināsim, ka dopinga skandāls sākās pēc tam kā 2015. gada novembrī notiekošajā pasaules čempionātā Lovčevs izcīnīja uzvaru supersmagajā svarā, turklāt uzstādīja divus jaunus pasaules rekordus – grūšanā (264 kg) un summā (475 kg). Pēc sacensībām no viņa tika paņemta dopinga prove, kurā vēlāk atrada peptīdu grupai piederošu vielu – ipumorelīnu.

Sportists noliedza, ka ko tādu ir lietojis, vēl vairāk, uzsvēra, ka pirmo reizi par tādu dzird. Tāpēc IWF lēmums par četru gadu diskvalifikāciju tika pārsūdzēts CAS, kā arī tika veikta neatkarīga pārbaude, kas uzrādīja, ka līdzīgu rezultātu var dot cita viela, kas ir pilnīgi legāla uztura bagātinātāja sastāvā. Tāpat, pēc Lovčeva aizstāvju prasības, Monreālas laboratorija neuzrādīja savas pārbaudes metodiku, kā arī iespējamo kļūdu, jo, kā stāsta Lovčevs, viņa analīzēs itkā atrastais ipumorelīns bija 20 reizes mazākā daudzumā nekā ir noteikts Monreālas laboratorijas standartā.

Pašlaik, pēc negatīvā CAS lēmuma, sportists noteikti vairs nevarēs piedalīties šī gada olimpiādē, taču vēl var cīnīties par savu attaisnošanu.

Izmantotie resursi:
Футбол, хоккей, баскетбол, теннис, бокс,...

     [+] [-]

, 2016-07-15 20:18, pirms 8 gadiem
Nevajadzēja ņemt krievu advokātu, ja tiesa notiek Šveicē...

     [+] [-]

, 2016-07-15 20:21, pirms 8 gadiem
...un varu saderēt, ka Šarapovai nebūs neviena krieva advokātu komandā...vienīgi var krist citā galējībā ar amerikāņiem...lai uzvarētu Šveicē ir jāņem šveicietis...

     [+] [-]

, 2016-07-15 20:37, pirms 8 gadiem
Ne amerikānis, ne krievs, ne šveicietis, ne ebrejs te nepalīdzēs, jo Lovčeva attaisnošana nozīmē to, ka Monreālas laboratorija vismaz uz laiku ir jāslēdz, lai pārbaudītu kā varēja pieļaut kļūdu, bet tas ir milzīgs trieciens pa WADA, kas turpat, Monreālā arī bāzējas.

Tas ĻOTI sarežģī OS dopinga pārbaužu veikšanu, jo Rio laboratorija ir ciet, ja aizver Monreālu, tad ir... interesanti (nez vai uz Havannu viņi sūtītu visas OS mēģenes).

Kas nav mazsvarīgi, gadījumā, ja Lovčevu attaisno, tad tas ir vēl viens arguments par labu tiem, kas visas atkārtotās un esošās doppārbaudes sauc par politisko pasūtījumu.

Uz šo brīdi WADA neatklāj savas pārbaudes metodiku, kas izmantota + ar CAS lēmumu neļauj tās dopinga proves pārbaudīt atkārtoti, pēc citas metodikas, kas uzrādīs ir tur ipumorelīns, vai nav (faktiski tieši to Lovčevs arī prasa - ļaut pārbaudīt, lai pierādītu, ka nav vainīgs).

Kā tur ir patiesībā, mēs neuzzināsim nekad, taču konkrēti pašlaik WADA, pat ja būs kļūdījusies, NE PAR KO NEATZĪS savu kļūdu, jo tas viņiem ir vienāds ar iešaušanu kājā pirms 100 metru skrējiena.