Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Šveicei pirmā "Tour de France" posma uzvara astoņos gados, latvieši otrajā simtā

Šveicei pirmā "Tour de France" posma uzvara astoņos gados, latvieši otrajā simtā
Marks Hirši. Foto: EPA/Scanpix

"Tour de France" 12. posmā pirmo profesionālo uzvaru karjerā izcīnīja 22 gadus vecais Šveices talants Marks Hirši, kurš 28 kilometrus pirms finiša devās solo atrāvienā. Tikmēr latvieši Krists Neilands un Toms Skujiņš finišu sasniedza attiecīgi 117. un 158. vietā, kā arī Skujiņš Kalnu karaļa vērtējumā pakāpās uz ceturto vietu.

Pēc diviem sprinta posmiem šodien par uzvaru varēja cīnīties plašāks spektrs braucēju paugurainā reljefa dēļ. 218 kilometrus garajā posmā salīdzinoši netālu no finiša bija arī divi kāpumi, kas atsijāja lielāko daļu sprinteru un veicināja uzbrukumus no lielās grupas. Dienas atrāvienā iesaistījās seši drosminieki, tomēr peletons grupiņu tālu nelaida, tempu diktējot "Bora-Hansgrohe" un "CCC" komandām.

Distances vidusdaļā no "Tour de France" izstājās Krievijas braucējs Ilnurs Zakarins, kurš turpināja cīnīties par spīti ribas lūzumam. Tikmēr atrāviens tika noķerts apmēram 40 kilometrus pirms finiša, un tad uzreiz uzbrukumā devās jau citi uzvaru kārojoši braucēji. 12 kilometrus vēlāk uzvarošajā solo atrāvienā aizbrauca aktīvais Marks Hirši. Šveicietis šajā "Tour de France" jau divas reizes bija finišējis labāko trijniekā no mazas grupiņas.

Arī šoreiz Hirši izmēģināja veiksmi, riskēdams nobraucienos un turēdams vienmērīgu tempu kāpumos un līdzenumos. Viņu centās noķert Maksimiliāna Šahmana un Marka Solēra duo, kā arī lielāka grupiņa, kur atradās vairāki Hirši komandas biedri, dienas favorīts Žiljēns Alafilips un vēl saujiņa braucēju. Tikmēr peletons jau bija praktiski zaudējis cerības noķert priekšā esošās grupiņas.

Kamēr Hirši turēja vienmērīgu tempu, aiz viņa esošajās grupiņās vairāki braucēja veica bezjēdzīgus paātrinājumus, cenšoties pietuvoties šveicietim. Vairākas reizes uzbruka vienmēr aktīvais Alafilips, tomēr ar francūzi neviens nevēlējās sastrādāties, zinot viņa sprinta īpašības un garo panākumu sarakstu.

Hirši savu pārsvaru nosargāja līdz pat finišam, izcīnot savu pirmo profesionālo uzvaru karjerā. Vien 22 gadus vecais braucējs arī pakāpās uz trešo vietu Kalnu karaļa vērtējumā un turpmākajos posmos varētu tēmēt arī uz šo krekliņu. Plašākai riteņbraukšanas sekotāju publikai Hirši kļuva zināms 2018. gada pasaules čempionātā Insbrukā, kur smagajā trasē viņš izcīnīja spilgtu uzvaru U23 grupā. Pagājušogad šveicietis izcīnīja arī trešo vietu Sansevastjanas klasikā un bija piektais "Binck Bank" tūres kopvērtējumā.

Pēdējoreiz Šveices riteņbraucēji "Tour de France" posmā uzvarēja pirms astoņiem gadiem, kad prologā nepārspējams bija Fabians Kančelara. Jāatzīmē, ka Hirši kļuva par jaunāko šveicieti, kurš uzvarējis prestižo sacensību etapā.

Kā otrais finišu pēc 47 sekundēm sasniedza francūzis Pjērs Rolāns, bet trešo vietu ieņēma Hirši komandas biedrs Sērens Krāgs Andersens. Tikmēr peletons finišu sasniedza divarpus minūtes pēc uzvarētāja. Latvieši Krists Neilands un Toms Skujiņš finišēja attiecīgi 117. un 158. vietā. Jāatzīmē, ka Skujiņš Kalnu karaļa vērtējumā pakāpās uz ceturto vietu, jo no "Tour de France" izstājās Ilnurs Zakarins.

Rītdien gaidāma smaga diena ar septiņiem kategorizētiem kāpumiem. Pēc iepriekšējo "Tour de France" posmu datu analīzes, tiek prognozēta 62% iespējamība, ka 13. posmā uzvarēs dienas atrāviens, kur iespējams redzēsim arī kādu Latvijas sportistu. Rītdienas uzvarētājs, visticamāk, tiks noskaidrots 5,4 kilometrus garā un 7,7% stāvā finiša kāpumā.

Tour de France 12. posms:

VVārds UzvārdsValstsKomandaLaiks
1.Marks HiršiŠveiceSunweb5:08:49
2.Pjērs RolānsFrancijaB&B Hotels - Vital Concept+0:47
3.Sērens Krāgs AndersensDānijaSunweb+0:52
4.Kantēns PašersFrancijaB&B Hotels - Vital Concept
5.Hesuss EradaSpānijaCofidis
6.Maksimiliāns ŠahmansVācijaBora-Hansgrohe
117.Krists NeilandsLatvijaIsrael Start-Up Nation+16:49
158.Toms SkujiņšLatvijaTrek-Segafredo+26:25

Tour de France kopvērtējums:

VVārds UzvārdsValstsKomandaLaiks
1.Primožs RogličsSlovēnijaJumbo-Visma46:15:24
2.Egans BernalsKolumbijaIneos Grenadiers+0:21
3.Gijoms MartēnsFrancijaCofidis+0:28
4.Romēns BardēFrancijaAG2R La Mondiale+0:30
5.Nairo KintanaKolumbijaArkea Samsic+0:32
6.Rigoberto UransKolumbijaEF Pro Cycling+0:32
7.Tadejs PogačarsSlovēnijaUAE-Emirates+0:44
8.Adams JeitssLielbritānijaMitchelton-Scott+1:02
9.Migels Anhels LopessKolumbijaAstana+1:15
10.Mikels LandaSpānijaBahrain-McLaren+1:42
62.Toms SkujiņšLatvijaTrek-Segafredo+1:19:04
83.Krists NeilandsLatvijaIsrael Start-Up Nation+1:55:01