Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

EPCR varētu rīkto vēl vienu Eirokausu turnīru

Juris Miņins
Juris Miņins

EPCR varētu rīkto vēl vienu Eirokausu turnīru
Foto: facebook.com/eniseistm

Eiropas profesionālā klubu regbija vadītāji jau tuvākajā laikā varētu nākt klajā ar paziņojumu par jauna, trešā Eiropas klubu čempionāta organizēšanu, kurā spēlētu komandas, kas pārstāv otrā līmeņa regbija nācijas.

Pašlaik Eiropā ir divi lielie starptautiskie klubu regbija turnīri – Čempionu kauss un Izaicinājuma kauss. Čempionu kausā spēlē tikai tās komandas, kas pārstāv Anglijas Premjerlīgu, Francijas Top 14 un Skotijas-Itālijas-Velsas-Īrijas Pro 12 čempionātus. Savukārt Izaicinājuma kausā, izejot kvalifikācijas turnīru, šo čempionātu pārstāvjiem ir iespēja pievienoties citu turnīru komandām, tiesa, tās komandas, kas piedalās kvalifikācijā tiek noteiktas nevis pēc kādiem sportiskajiem principiem, bet gan tiek uzaicinātas pēc organizatoru skatījuma.

Lai attīstītu Eiropas klubu regbiju un Eirokausos iesaistītu pēc iespējas lielāku kvalitatīvo komandu skaitu, jau pirms kāda laika tika pieņemts lēmums, ka ir jāpaplašina Izaicinājuma kausa kvalifikācijas turnīrs, jo līdz šim tā bija atsevišķu komandu prerogatīva.

Uz šo brīdi jautājums ir pavirzījies tiktāl, ka ir izveidots provizoriskais sezonas kalendārs un ir zināms, ka turnīrā piedalīsies vismaz četras Itālijas komandas, taču vietas kvalifikācijas turnīrā ir apsolītas arī citām komandām.

Līdz ar kalendāra izveidi ir iezīmēts arī turnīra formāts, kurā visas komandas tiks sadalītas divās grupās un katras grupas uzvarētāji saņems ceļazīmi uz Izaicinājuma kausu. Tāpat tiek izskatīta iespēja starp šīm uzvarētājām izspēlēt vienu finālcīņu un tās noslēgumā pasniegt čempionu kausu, t.i., no kvalifikācijas turnīra izveidot pilnvērtīgu trešā līmeņa Eirokausu turnīru.

Pašlaik lielākais jautājums turnīra dalībnieku sastāva kontekstā ir par Gruzijas komandām. Pirmkārt, pagaidām nav runāts par viņu dalību. Otrkārt, līdz šim Gruzijas regbija vadītāji izteicās, ka viņu komandām nav tik daudz naudas, lai startētu Eiropā. Treškārt, vietējā čempionātā nav nemaz paredzēti logi, lai komandas varētu spēlēt ārpus “Big 10” turnīra.

Tiesa, ko norāda arī daudzi regbija pazinēji, ja Gruzija kādreiz grib tikt uzaicināda dalībai Sešu nāciju kausā, valsts komandu dalība Eirokausos ir pirmais un tikpat kā obligātais solis viņu atzīšanas virzienā.

Atgādināsim, ka, pateicoties veiksmīgai spēlei kvalifikācijas turnīros, jau otro sezonu pēc kārtas Izaicinājuma kausā spēlēs Krasnojarskas “Enisey-STM”, kuru pārstāv divi Latvijas regbisti – Jurijs Baranovs un Uldis Saulīte.

Izmantotie resursi:
Новости, календарь, турнирные таблицы....