Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Spānijas regbisti, iespējams, atkal pārkāpuši naturalizācijas noteikumus

Juris Miņins
Juris Miņins

Spānijas regbisti, iespējams, atkal pārkāpuši naturalizācijas noteikumus
Spānijas regbija izlase, Foto:Zumapress.com

Starptautiskā regbija savienība ("World Rugby") ir paziņojusi, ka tā ļaus strādāt neatkarīgai izmeklēšanas komisijai, kas noskaidros vai Spānijas regbija savienība nav pārkāpusi naturalizācijas noteikumus.

Starptautiskā regbija savienība šodien ir paziņojusi, ka, atbilstoši organizācijas konfliktu risināšanas noteikumiem, tā ļaus strādāt neatkarīgu izmeklētāju komisijai, kuras darbības mērķis būs noskaidrot vai Spānijas regbija savienība 2021. un 2021. gada Eiropas čempionātos nav pārkāpusi spēlētāju naturalizācijas noteikumus.

"World Rugby" pavēstīja, ka tai ir kļuvis zināms par iespējamo naturalizācijas noteikumu pārkāpumu Spānijas izlasē. Aizdomu ēna krīt pār vienu spēlētāju. Sākotnējo izmeklēšanu, kurā Spānijas regbija savienība arī aktīvi palīdzēja, starptautiskā organizācija ir veikusi, taču, lai pieņemtu kādu lēmumu ar tālejošām sekām, ir nepieciešams neatkarīgo ekspertu komisijas slēdziens.

Spānijas regbija savienībai tas sola ļoti nervozas dienas un nedēļas, jo 2021. un 2022. gada Eiropas čempionāti regbijā kalpoja kā Eiropas zonas kvalifikācijas turnīri uz 2023. gada Pasaules kausu regbijā. Spānijas komanda, pēc divu turnīru punktu kopsummas, tajā ierindojās otrajā vietā, tiekot pie ceļazīmes uz Franciju.

Ja atklāsies, ka spāņi patiešām ir pārkāpuši "World Rugby" noteikumus, tad sods var būt vissmagākais, tajā skaitā komandas diskvalificēšana no Pasaules kausa finālturnīra.

Kvalifikācijas ceļazīmes atņemšana Spānijas komandai var tikt pielīdzināta katastrofai, jo tas var būt otrais gadījums pēc kārtas, kad spāņiem tiek atņemta vieta regbija Pasaules kausā spēlētāju naturalizācijas noteikumu pārkāpumu dēļ.

Atgādināsim, ka spāņi pēc turnīra situācijas bija izcīnījuši vietu 2019. gada Pasaules kausā, taču pēc Krievijas regbija savienības iesniegtā protesta, tika uzsākta izmeklēšana, kurā atklājās, ka gan Spānijas, gan Rumānijas un Beļģijas izlasēs spēlē regbisti, kuri to nedrīkst darīt. Tāpat 2019. gada PK kvalifikācijas procesā līdzīgus pārkāpumus bija veikusi Taiti izlase, kas arī tika diskvalificēta.

Jāpiebilst, ka Spānijas regbija izlasē jau daudzus gadus spēlē Francijā dzimuši regbisti, kuriem ir saknes Pireneju pussalas valstī, kas kopumā ir atļauts, taču parasti valstīm problēmas sagādā visu "World Rugby" naturalizācijas noteikumu punktu pareiza un savlaicīga izpilde.

Eiropas regbija savienība, "Rugby Europe", kura arī ir atbildīga par Eiropas čempionāta rīkošanu, ir paziņojusi, ka tās rīcībā ir "World Rugby" paziņojums, taču šobrīd tā atsakās sniegt jebkādus komentārus par notikušo.

Arī paši "World Rugby" pārstāvji paziņojuši, ka sīkākus komentārus nesniegšot, taču norādīja, ka neatkarīgās komisijas pārstāvji darbošoties starptautiskā regbija interesēs un savu verdiktu par situāciju sniegs pēc iespējas ātrāk.

Izmantotie resursi:
https://www.world.rugby/
https://www.rugbyeurope.eu/