Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Japānai draud izslēgšana no "Super Rugby"

Juris Miņins
Juris Miņins

Japānai draud izslēgšana no "Super Rugby"
Japānas izlases spēlētāji
Foto: AFP/Scanpix

Dienvidu puslodes vadošā regbija klubu turnīra "Super Rugby" organizētāji SANZAR ir izteikuši ļoti nopietnas bažas par Japānas komandas gatavību jau 2016. gadā pievienoties turnīram.

SANZAR vadība, apmeklējot 2019. gada regbija Pasaules kausa norises vietu, ir izteikusi nopietnas bažas par Japānas komandas gatavību jau gaidāmajā sezonā piedalīties "Super Rugby" turnīrā. Raižu galvenie iemesli ir divi. Pirmais ir tas, ka, lai arī čempionāts sāksies jau pēc mazāk kā pus gada, jaunajai komandai nav ne tikai nosaukuma, tai nav arī galvenā trenera un nav arī parakstītu līgumu ar spēlētājiem. Iepriekš tika stāstīts, ka Japānas komandas vadītājs būs Edijs Džonss, kurš pašlaik ir arī Japānas valstsvienības galvenais treneris, bet komandas kodolu veidos Japānas izlases spēlētāji.

Diemžēl, bet pašlaik Edijs Džonss, kā jau vakar ziņojām, ir nolēmis pamest Japānu, lai savu karjeru turpinātu kā citas "Super Rugby" komandas, Rietumu provinces "Stormers" vadītājs. Savukārt spēlētāji līgumus neparaksta dēļ juridiskām neskaidrībām.

Tieši šīs juridiskās neskaidrības ir arī otrā lielākā problēma, proti, Japānas regbija federācija un "Top League" komandas līdz šim nav spējušas vienoties par to kā notiks spēlētāju atlase jaunajai komandai un kāds būs algu izmaksas modelis. Vēl vairāk šo situāciju sarežģī Japānas likumdošana, jo Japānas regbija federācija ir biedrība, kamēr klubi ir komercstruktūras, tāpēc variants kad federācija maksā klubiem kompensācijas par spēlētājiem arī nav īsti pieņemams.

Redzot esošo situāciju, kā tiek baumots, SANZAR meklē iespējamos risinājumus. Viens no tiem paredz atrast komandu, kas spēs aizvietot Japānas vienību, kamēr citi varianti pieļauj sezonu aizvadīt arī bez 18. komandas.

Atgādināsim, ka iepriekšējo sezonu "Super Rugby" čempionāts, kurā triumfēja Otago "Highlanders", notika 15 komandu konkurencē, t.i., no katras dalībvalsts (DĀR, Austrālija, Jaunzēlande) bija pa piecām komandām. Savukārt 2016. gada sezonā ir paredzēts dalībnieku skaitu palielināt par trim komandām. Pēc sākotnēja plāna klāt nāktu pa komandai no Argentīnas un Japānas, kā arī atgrieztos DĀR komanda "Southern Kings" (spēlēja 2013. gada sezonā).
Ja Japānas komandai tuvākajās nedēļās neizdosies ja ne atrisināt problēmas, tad panākt būtisku uzlabojumus to attīstībā, tad, iespējams, 2016. gada turnīrs tiks izspēlēts 16 komandu formātā, t.i., čempionātam tiks pielaista tikai Argentīnas komanda.

Izmantotie resursi:
Planet Rugby | Rugby Union News, Live Rugby...