Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"Racing 92" 100 tūkstošu skatītāju priekšā izcīna Francijas čempionu titulu

Juris Miņins
Juris Miņins

"Racing 92" 100 tūkstošu skatītāju priekšā izcīna Francijas čempionu titulu
Parīzes "Racing 92" svin uzvaru Francijas Top 14 čempionātā
Foto: AFP/Scanpix

Šodien Spānijas pilsētā Barselonā, Eiropas lielākajā stadionā "Camp Nou" tika izspēlēta Francijas Top 14 regbija čempionāta finālspēle, kurā tikās Tulonas un Parīzes "Racing 92" vienības. Pārpildītajā stadionā dramatisku uzvaru ar 29:21 svinēja un pie čempionu šķīvja tika Parīzes "Racing 92".

2015./2016. gada Francijas Top 14 regbija čempionāta fināls bija īpašs. Īpašs, jo tas ne tikai pirmo reizi pēdējo 42 gadu laikā nenotiks Parīzē, bet arī tāpēc, ka visā 124 gadus ilgajā čempionāta pastāvēšanas vēsturē tas vēl nekad nav norisinājās ārpus Francijas teritorijas, taču šogad fināls tika izspēlēts Spānijā, Barselonā, Eiropas lielākajā stadionā – "Camp Nou". Šāds solis valsts regbija dzīves organizatoriem bija jāsper tamdēļ, ka pašlaik Francijā norisinās Eiropas čempionāts futbolā.

Interesanti, ka, lai arī "Camp Nou" stadions ir lielākais Eiropā, biļetes uz šīvakara finālspēli nebija nopērkamas jau trīs mēnešus pirms tās. Nav arī nekāds brīnums, jo faktiski šis mačs ir Eiropas bagātāko un, iespējams, labāko regbija komandu cīņa.

Slavenajam Barselonas futbola klubam ir sauklis "Vairāk nekā vienkārši klubs", bet Top 14 fināla organizatori, lai pasvītrotu mača nozīmību, finālspēlei deva moto – "Vairāk nekā vienkāršs fināls". Un tā tiešām ir, jo laukumā tikās Tulonas un "Racing 92" klubi, tas nozīmēja, ka spēlēja dārgākie, labākie un veiksmīgākie regbisti, kas pirms cīņas solīja aizraujošu un vēsturē paliekošu regbija spēli.

Tomēr, ja mēs noliekam emocijas malā un pievēršamies mazliet objektīvākiem rādītājiem, tad pirms šī mača Tulona bija spēles favorīti, jo, pat neskatoties uz to, ka iepriekšējā daudzus gadus ilgā cīņā abas vienības uzvaras dalīja teju uz pusēm (kopš 2013. gada vienas spēles uzvarētājs konstanti piekāpās nākošajā cīņā), regulāro sezonu veiksmīgāk aizvadīja tulonieši un viņiem, atšķirībā no "Racing 92" bija arī viena lieka nedēļa atpūtai.

Tajā pašā laikā gan jāatzīmē, ka "Racing 92" sezonas izskaņā, kā arī izslēgšanas mačos, rādīja ļoti labu spēli, no tālākās cīņas izslēdzot arī regulārās sezonas uzvarētājus Klermonu. Tāpat nevar aizmirst, ka parīzieši šogad spēja aizkļūt līdz Eiropas Čempionu kausa finālam, ceturtdaļfinālā ar 19:16 no tālākās cīņas izslēdzot tuloniešus, kur gan piekāpās Londonas "Saracens".

Lai arī abu komandu spēlētāji saprata mača nozīmību, jau spēles pirmajā minūtē Parīzes vienība pārkāpa noteikumus un tas deva iespēju Tulonas regbija vienībai atklāt spēles rezultātu. Lī Halfpenijs arī nekļūdījās un izvirzīja savu vienību vadībā.

Pēc dažām minūtēm Tulona kļūdījās tāpat un tas deva iespēju parīziešiem pārvirzīt spēli uz laukuma otro pusi, bet vēlāk – likt oponentiem pārkāpt noteikumus vēlreiz un tas jau bija Dena Kārtera darbiņš, ko viņš paveica nevainojumi, izlīdzinot rezultātu.

Pēc tam kā abām vienībām izdevās atklāt savu gūto punktu kontu, principiālā cīņa turpinājās līdz 18. minūtei, kad Maksims Mašeno izpildīja neatļautu tvērienu pret Metu Gito par ko tika noraidīts. Tas nozīmēja to, ka "Racing 92" viss atlikušais mačs būs jāpavada 14 vīru sastāvā.

Tulona šo nelielo apjukumu izmantoja, kad Lī Halfpenijs guva divus trīspunktniekus pēc kārtas. Tikai pēc tam Dens Kārters atkal spēja samazināt rezultāta starpību līdz 6:9, taču spēles pavediens bija nominālo mājnieku pusē un gruzīns Mamuka Gorgodze guva arī spēles pirmo piezemējumu, panākot 14:6. Tas gan sapurināja Francijas galvaspilsētas regbistus un viņi, pateicoties Džona Gūsena un Dena Kārtera realizētajiem sodiem, pārtraukumā varēja doties pie rezultāta 12:14.

Otrajā puslaikā cīņa turpinājās līdz brīdim kad parīziešiem radās iespēja uzsist pa vārtiem, t.i., realizēt soda sitienu, ko Gūsens arī 48. minūtē izdarīja un panāca vadību mazākumā esošajai "Racing 92" - 15:14. To pašu Gūsens izdarīja arī 51. minūtē pēc tam kā dzelteno kartīti saņēma Havjers Čioci un nu Tulonas vienībai, lai atgūtu vadību bija nepieciešams vismaz viens piezemējums.

Spēlējot 14-pret-14 formātā, parīziešiem izdevās ne tikai noturēt spēles rezultātu, bet panākt septiņu punktu vadību, kad kārtējo reizi precīzs bija Kārters, šoreiz sodot tuloniešus par aizmuguri sitiena laikā un tai sekojošu neatļautu tvērienu. Tas vēl nebija viss, jo Džo Rokokoko ātrā uzbrukumā aizbēga no visiem pretiniekiem un panāca 12 punktu pārsvaru par labu "Racing 92".

Tulonai tas noteikti bija šoks un viņiem steidzami bija nepieciešamas atbildes uz negaidītajiem jautājumiem, turklāt tās bija nepieciešamas ātri. Atbildes gan neradās, bet radās tikai jauni jautājumi, jo nosacītie mača favorīti tā arī turpināja spēlēt – neko īsti nemainot savā spēlē un izliekoties, ka vadībā ir viņi. Protams, liela loma bija arī viņu oponentu aizsardzībai, kura, pat esot mazākumā, neļāva izvērsties zvaigžņotajai Tulonas komandai.

Maksims Mermozs bija tas, kurš lauza šo tuloniešu mieru un miegu, pēc ilgstoša un bīstama uzbrukuma, kurš ilgu laiku bija tiešā ieskaites zonas tuvumā, piezemējot bumbu ieskaites zonā. Halfpenijs bija precīzs realizācijā, kas nozīmēja, ka atlikušajās mazliet mazāk kā astoņās minūtēs Tulonai bija jāgūst vismaz viens piezemējums, lai panāktu papildlaiku.

Tulonas komandai tas deva papildus spēkus un cerību uz mača izglābšanu, tāpēc viņi noorganizēja vēl vienu bīstamu uzbrukumu, taču piezemējumu gūt viņiem vairs neizdevās, jo atbildīgākajos momentos tika pieļautas kļūdas, pārkāpti noteikumi. Punktu spēlei un arī visai sezonai pielika Dens Kārters, kurš mača pēdējā minūtē guva savus kārtējos trīs punktus, izdzēšot jebkādas Tulonas regbija kluba pārstāvju cerības uz pozitīvu iznākumu – 29:21.

Toulon – Racing 92 21:29 (14:12)

Piezemējumi: M.Gorgodze (29) M.Mermozs (71) – Dž.Rokokoko (59)
Realizācijas: L.Halfpenijs (72) – NAV
Soda sitieni: L.Halfpenijs (2, 19, 23) – D.Kārters (7, 25, 41, 58, 80), Dž.Gūsens (33, 49, 51)