Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Čempioni "Stade Francais" grūtā cīņā pārspēj "Pau"

Juris Miņins
Juris Miņins

Čempioni "Stade Francais" grūtā cīņā pārspēj "Pau"
Džibrils Kamarā pieliek punktu spēles rezultātam
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar tika noslēgta Francijas regbija čempionāta jeb "Top 14" līgas pirmā spēļu kārta, kuras pēdējā mačā aizvadītās sezonas čempioni Parīzes "Stade Francais" ar 34:18 pārspēja Po "Section Paloise".

Šajā spēlē tikās divi čempioni. "Stade Francais" ir pērnās sezonas "Top 14" čempionāta uzvarētāji, kamēr Po regbisti triumfēja "Pro D2" čempionātā, jeb pēc spēka otrajā līmenī. Turklāt, ja parīziešu uzvara bija vairāk veiksmīgas apstākļu sakritības rezultāts, tad Pireneju pussalas regbisti plānveidīgi gāja uz šo panākumu, "audzējot muskuļus" dalībai pasaules spēcīgākajā nacionālajā čempionātā. Jāsaka, ka "Pau" šai sezonai bija sagatavojušies ļoti nopietni, piesaistot kā lielus sponsorus (naftas pārstrādes gigantu "Total"), tā pastiprinot sastāvu.

To, ka "Section Paloise" noteikti nebūs nekādi prastie jaunpienācēji, varēja saprast ne tikai no viņu padarītajiem mājas darbiem pirms sezonas, bet jau ar pirmajām cīņas minūtēm, kad viņi mēģināja ņemt spēles vadības grožus savās rokās un vienu brīdi tas, kā likās, arī viņiem izdevās, jo Semjuels Markess realizēja soda sitienu, tādējādi izvirzot pagājušās sezonas otrās līgas čempionus vadībā.
Tiesa, ilgi šie prieki nevilkās, jo pēc dažām minūtēm "All Pinks" piezemēja bumbu ieskaites zonā, bet vēlāk Žils Plisons pāris reizes raidīja bumbu starp vārtu stabiem un līdz mača 16. minūtei rezultāts jau bija kļuvis 13:6.

Otrās 40 minūtes sākās ar Antonija Burbana piezemējumu uz ko viesi atbildēja ar Tjerī Lakrampa piecu punktu guvumu. Kopumā, šāds samērā atklāts regbijs ilga visu spēli, par ko Pau komanda ir arī jāuzslavē, jo viņi nenobijās no savu pretinieku skaļajiem tituliem un cīnījās līdz pat pēdējai minūtei, sagādājot esošajiem čempioniem diezgan lielas raizes un neļaujot atslābt nevienā mirklī, ja nu vienīgi pēc Džibrila Kamarā piezemējuma pirmspēdējā mača minūtē.
Spēles beigu rezultāts – 34:18 par labu Parīzes "Stade Francais".

Dienu iepriekš, 22. augustā, kad savu pārbaudes spēli aizvadīja arī Francijas izlase, tika izspēlētas lielākā daļa pārējo pirmās kārtas maču. Par šīs dienas galveno maču varētu saukt Klermontas un Larošē mačam, jo šis, pēc pagājušās sezonas rezultātiem, bija divu spēcīgāko komandu pāris.

Diemžēl, bet uz laukuma spēle parādīja ko citu, jo Klermonta, kā jau pienākas viņas līmeņa komandai, spēlēja savu spēli – rezultatīvu un ar pastāvīgu spiedienu, kamēr Larošē vienkārši mēģināja nezaudēt pārāk daudz punktus, bieži vien pieņemot ļoti vienkāršus lēmumus un paļaujoties uz bumbas sišanu prom no savas ieskaites zonas. Tāpēc pirmā puslaika rezultāts 17:3 par labu "ASM Clermont Auvergne" bija absolūta likumsakarība un "Atlantique Stade Rochelais" bija jāpriecājas, ka klermontieši neguva vēl pāris piezemējumus, jo iespējas bija.

Runājot par pirmo puslaiku, jāsaka, ka sevi jau uzreiz ļoti labi parādīja no Anglijas Premjerlīgas "spēkstacijas" Londonas "Saracens" uz Klermontu pārnākušais Deivids Stretls, kurš izveidoja arī vairākus bīstamus uzbrukumus, viens no kuriem arī noslēdzās ar Nika Abendanona piezemējumu. Jāpiebilst, ka Stretls atteicās no iespējas pārstāvēt Anglijas izlasi Pasaules kausā, lai tikai labāk sagatavotos pārejai no Anglijas Premjerlīgas un Francijas "Top 14" čempionātu.

Otrais puslaiks sākās ar Zaka Holmsa realizētu soda sitienu, kas iededza, lai arī minimālas, taču cerības, ja ne uz uzvaru, tad Larošē komandas saņemšanos un nepiekāpīgas cīņas izveidošanos. Diemžēl, bet ar šo Holmsa sitienu mājnieki nevis saņēmās, bet atslāba, turklāt saniknoja Klermontas regbistus, kuri īsā laikā trīs reizes nogādāja bumbu ieskaites zonā (tiesa otro Abendanona piezemējumu neieskaitīja) un no dienas kārtības svītroja visus jautājumus, kas skāra dienas labākās komandas noteikšanu. Jāpiebilst, ka pie sava pirmā piezemējuma šajā līgā tika arī iepriekš pieminētais Stretls.
Mača turpinājumā Klermonta nomierinājās, bet Larošē regbisti nedaudz saņēmās, jo pēc aukstās dušas otro 40 minūšu sākumā visiem kļuva skaidrs, ka sliktāk spēlēt vairs nav iespējams un, lai saglabātu cieņu pret sevi un savu komandu, viņi kļuva aktīvāki, taču tāpat galvenās vainas bija palikušas iepriekšējās – vājā komunikācija aizsardzībā, individuāli centieni uzbrukumā.

Spēlei punktu pielika 21 gadu vecais Arturs Ituria, kurš lieliskā stilā, ar diviem pretiniekiem "uz muguras" ienesa bumbu ieskaites zonā, pēc kā Kamils Lopezs arī realizēja papildpunkta sitienu, uzstādot spēles gala rezultātu – 44:6.

Tāpat no vakardienas mačiem ir jāpiemin arī Tulūzas un Brives komandu spēle, jo tulūzieši noteikti pretendēs uz visaugstākajām vietām šajā čempionātā. Viņu nopietnos nolūkus apstiprināja arī pirmā spēle, kurā tika svinēta uzvara ar 24:7. Tiesa tikai mača pirmo pusi var saukt par izdevušos, jo otrajās 40 minūtēs Brives komanda spēlēja manāmi aktīvāk iespiežot mājniekus savā laukuma pusē, turklāt, brīžiem pat bez iespējām uz pretuzbrukumiem. Tomēr, kad pretuzbrukumi radās Tulūzas regbisti to nespēja izmantot, tāpēc beigu beigās varēja vien atviegloti nopūsties, jo izrādījās, ka pirmajā puslaikā gūtais pārsvars bija pietiekošs uzvaras izcīnīšanai.

Francijas "Top 14" čempionāts, 1. spēļu kārta

DatumsMājniekiViesiRezultāts
21.08.ToulonRacing22:27
22.08.La RochelleClermont6:44
22.08.BordeauxCastres19:16
22.08.ToulouseBrive24:7
22.08.MontpellierOyonnax35:19
22.08.GrenobleAgen38:23
23.08.Stade FrancaisPau34:18

Top 14 turnīra tabula pēc 1. spēļu kārtas

VKomandaSUNZP
1.Clermont Auvergne11005
2.Montpellier11005
3.Grenoble11005
4.Toulouse11004
5.Stade Francais11004
6.Racing 9211004
7.Bordeaux Begles11004
8.Castres10011
9.Toulon10011
10.Agen10010
11.Pau10010
12.Oyonnax10010
13.Brive10010
14.La Rochelle10010

Izmantotie resursi:
Planet Rugby | Rugby Union News, Live Rugby...

  +2 [+] [-]

, 2015-08-23 23:37, pirms 9 gadiem
Juri, kuri regbija nacionaalie chempionaati ir TOP 3 shobriid - 1.Francija 2.? 3.?

  +3 [+] [-]

, 2015-08-23 23:58, pirms 9 gadiem
Varētu būt Top 14, Aviva Premiership un Guinness Pro12. Lai gan Pro12 spēle Velsas, Īrijas, Skotijas un Itālijas klubi.

  +3 [+] [-]

, 2015-08-24 00:10, pirms 9 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Juri, kuri regbija nacionaalie chempionaati ir TOP 3 shobriid - 1.Francija 2.? 3.?
Regbijs ir tāds diezgan savdabīgs sporta veids, kur nac. čempionāti ļoti bieži ir otršķirīgi. DĀR, Jaunzēlandei un Austrālijai ir Super Rugby, Īrijai, Skotijai, Itālijai un Velsai - Pro12.
Tāpat britu salās tiek izspēlēti dažādi turnīri - Anglovelsas kauss, Britu-Īru kauss.
Ir arī Eirokausi (Čempionu kauss un Izaicinājuma kauss), kur sacenšas komandas no visas Eiropas.

Līdz ar to tādi īsti nopietni nacionālie čempionāti, kuri nezaudē kaut kādiem citiem turnīriem, kuros ir iesaistīti šo valstu (regbija izpratnē) klubi, ir tikai Anglijai un Francijai.

Savukārt, ja jānosauc vienkārši TOP līgas, kas spēlē pēc regsezonas+izslēgšanas spēļu formāta, tad mans tops varētu būt šāds:

1. Top 14
2. Super Rugby
3. Aviva Premiership

  +2 [+] [-]

, 2015-08-24 00:14, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Regbijs ir tāds diezgan savdabīgs sporta veids, kur nac. čempionāti ļoti bieži ir otršķirīgi. DĀR, Jaunzēlandei un Austrālijai ir Super Rugby, Īrijai, Skotijai, Itālijai un Velsai - Pro12.
Tāpat britu salās tiek izspēlēti dažādi turnīri - Anglovelsas kauss, Britu-Īru kauss.
Ir arī Eirokausi (Čempionu kauss un Izaicinājuma kauss), kur sacenšas komandas no visas Eiropas.

Līdz ar to tādi īsti nopietni nacionālie čempionāti, kuri nezaudē kaut kādiem citiem turnīriem, kuros ir iesaistīti šo valstu (regbija izpratnē) klubi, ir tikai Anglijai un Francijai.

Savukārt, ja jānosauc vienkārši TOP līgas, kas spēlē pēc regsezonas+izslēgšanas spēļu formāta, tad mans tops varētu būt šāds:

1. Top 14
2. Super Rugby
3. Aviva Premiership
Paldies par info

  -2 [+] [-]

, 2015-08-24 00:26, pirms 9 gadiem
Ar to tabulu viss ir kārtībā? Vieniem par uzvaru 5 punkti, citiem - 4, tāpat citiem par zaudējumu punkti ieskaitīti. Saprotu, ka jau vēls, bet jāskatās līdzi ko drukā!

  +2 [+] [-]

, 2015-08-24 00:33, pirms 9 gadiem
A.S.Puškins rakstīja: Ar to tabulu viss ir kārtībā? Vieniem par uzvaru 5 punkti, citiem - 4, tāpat citiem par zaudējumu punkti ieskaitīti. Saprotu, ka jau vēls, bet jāskatās līdzi ko drukā!
pat es, kurs ljoti maz ko saprot regbijaa, zina, ka regbijaa dod bonusa punktus

  +3 [+] [-]

, 2015-08-24 00:41, pirms 9 gadiem
A.S.Puškins rakstīja: Ar to tabulu viss ir kārtībā? Vieniem par uzvaru 5 punkti, citiem - 4, tāpat citiem par zaudējumu punkti ieskaitīti. Saprotu, ka jau vēls, bet jāskatās līdzi ko drukā!
Kā jau minēts, regbijā tiek piešķirti papildus punkti.
Francijas gadījumā (Francijā šī sistēma atšķiras no citviet pieņemtās) bonusa punktu var iegūt par 3 piezemējumu gūšanu vienā mačā vai par zaudējumu ar ne vairāk kā 5 punktiem.

  +3 [+] [-]

, 2015-08-24 08:04, pirms 9 gadiem
Attiecīgi Latvijas regbija čempionātā iegusti vienu bonusa punktu par 4 piezemējumiem vai arī par zaudējumu ar mazāk kā 7 punktiem

  +3 [+] [-]

, 2015-08-24 09:03, pirms 9 gadiem
Prieks, ka sportacentrā aizvien vairāk un vairāk tiek rakstīts par regbiju. Pēdējos 4 gados esmu sācis sekot līdzi šim sporta veidam un ar nepacietību gaidu Pasaules kausu.
Paldies, džekiem, kuri komentāros vairāk iskaidro par spēli.

  +3 [+] [-]

, 2015-08-24 09:28, pirms 9 gadiem
Pirmkārt paldies Jurim Miņinam !