Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"All Blacks" bez problēmām sagrauj Namībiju

Juris Miņins
Juris Miņins

"All Blacks" bez problēmām sagrauj Namībiju
Damjens Makenzijs, Foto:EPA/Scanpix

Šodien Francijas regbija čempionu pilsētā Tulūzā kārtējā 2023. gada Pasaules kausa finālturnīra mačā laukumā tikās Jaunzēlandes un Namībijas valstsvienības. "All Blacks" šajā cīņā svinēja sagaidāmu uzvaru – 71:3.

Jaunzēlandes izlase 2023. gada Pasaules kausa finālturnīru sāka tā kā vēl nekad, tiesa, bija viena nianse – "kā nekad" šoreiz vislabāk iet kopā ar vārdu "slikti". Maz tā ka vienība zaudēja Francijai ar 13:27, kas bija pirmais "All Blacks" zaudējums PK finālturnīra pirmajās spēlēs, pašā spēlē jaunzēlandiešu sniegums bija diezgan blāvs un neizteiksmīgs.

Mačā pret Namībiju visam ir jābūt citādāk, jo tā ir iespēja komandai aizvadīt labu sparingu, lai atgūtu pārliecību par saviem spēkiem, nominālos kaujas apstākļos pārbaudīt kādas jaunas izspēles vai arī noslīpēt labi zināmos cīņas elementus.

Protams, ka pret Namībiju "Vīri melnā" neplāno spēlēt ar pašu spēcīgāko komandu, taču arī "otrais sastāvs" jaunzēlandiešu izpildījumā ir diezgan draudīgs. Savukārt par komandas galveno spēlētāju, neatkarīgi no mača iznākuma un gaitas, vēl pirms pašas cīņas ir jānosauc Semu Vaitloku, kuram šī būs 148. spēle "All Blacks" sastāvā un šajā rādītājā viņš ir panācis leģendāro Ričiju Makovu, kurš bija līdzšinējais Jaunzēlandas izlases aizvadīto maču rekordists.

Namībijai spēle pret Jaunzēlandi neko labu nesolīja jau pašā tās sākumā. Motivēta, spēcīga komanda, kura iepriekšējās cīņās namībiešus sagrāva ar vidēji 53 punktu starpību.

Āfrikas čempioni, tomēr, ir līmeni (vai pat divus) zemāka komanda, kura, lai arī jau ilgus gadus ir neatņemama PK finālturnīru dalībniece, vēl nav izcīnījusi nevienu panākumu, kad spēlēšana notiek starp stiprākajām izlasēm. Par viņu lielākajiem pretiniekiem grupu turnīrā bija jākļūst Itālijai un Urugvajai, taču namībieši finālturnīru sāka ar 8:52 pret Itāliju, kas, jāteic, arī ir labs rādītājs komandas spējām.

Nepagāja ne divas minūtes kopš spēles sākuma kā Kems Roigārds, pēc sistemātiska, tajā pašā laikā šķietami rotaļīga uzbrukuma, nogādāja bumbu Namībijas ieskaites zonā.

Interesanti, ka Namībijas izlase pēc šī piezemējuma ātri devās uz priekšu, ātri nonāca "All Blacks" 22 metru zonā un pat tad, kad bija iespēja sist pa vārtiem, izvēlējās sist bumbu autā, lai turpinātu cīņu par piezemējumu. Cīņa gan nebija veiksmīga un viņi bumbu zaudēja, taču pati apņēmība un pieņemtais lēmums izsauca ovācijas Tulūzas regbija arēnā.

Pēc zaudētās bumbas Jaunzēlande ļoti strauji devās uz priekšu un Damjens Makenzijs uzbrukumu noslēdza ar šķietamu piezemējumu, taču video tiesnesis domāja citādāk un fiksēja spēli uz priekšu. Pēc nozīmētās grupu cīņas, kurā bumbu ievadīja Namībija, "All Blacks" nospieda savus oponentus un tas deva iespēju otro piezemējumu gūt Roigārdam.

Otrajā reizē, kad Namībijai parādījās iespējas gūt punktus, viņi vairs ar likteni nespēlējās un Tians Svanepūls realizēja soda sitienu.

Namībijas gūtie punkti tikai "atšķaidīja" rezultātu, taču spēles gaitu nemainīja, jo Jaunzēlande turpināja uzbrukt un ar mainīgām sekmēm viņiem tas izdevās, jo līdz puslaika pārtraukumam "All Blacks" guva vēl četrus piezemējumus, divi no kuriem bija Damjena Makenzija kontā, un uz atpūtu devās ar rezultātu 38:3.

Diemžēl, bet pirmā puslaika galvenais notikums bija ne kādas komandas labā un rezultatīvā spēle, bet gan Le Rū Malana šaušalīgais savainojums, jo puslaika vidū Namībijas izlases centrs guva traumu, kas, acīmredzami, bija kājas lūzums, kura dēļ viss apakšstilbs bija pagriezies 90 grādu leņķī no normālās pozīcijas. Ārsti sportistam sniedza pirmo palīdzību un viņš no laukuma tika aizvests ar stadiona medicīnas dienesta transportu.

Ītans de Grūts 48. minūtē devās laukumā nomainot Ofu Tūngafasi un jau pēc minūtes guva piezemējumu, kas bija pirmais rezultatīvais uzbrukuma noslēgums otrajā puslaikā. Savukārt otrais piezemējums bija jau Daltonam Papalī un ar to arī nekas nebeidzās, jo, lai arī Namībija vairākkārt nonāca relatīvi tuvu Jaunzēlandes ieskaites zonai, piezemējumu konts tika papildināts tikai jaunzēlandiešiem.

Jaunzēlandietis de Grūts savu klātbūti laukumā beidza 72. minūtē, kad viņam tika parādīta dzeltenā kartīte, taču līdz spēles beigām tā tika pārkvalificēta par sarkano, kas nozīmē, ka regbistam var tikt piespriesta arī diskvalifikācija.

Mazākums gan nemainīja ne spēles gaitu, ne "All Blacks" punktu gūšanas jaudu, ne arī faktu, ka Namībija tā arī palika bez piezemējuma šajā cīņā.

Jaunzēlande otro reizi pēc kārtas pret Namībiju guva 71 punktu, bet šoreiz paši namībieši izcēlās vairs tikai ar trim (2019. gadā bija deviņi). Rezultāts – loģisks un kopumā nekas pārsteidzošs. Vai šajā spēlē "All Blacks" sniegums bija tāds, lai teiktu, ka viņi ir kļuvuši par nopietnākiem pretendentiem uz titulu? Fons nav pats pateicīgākais, taču visu, ko no šīs cīņas varēja paņemt, jaunzēlandieši paņēma.

Namībijai šo rezultātu var vērtēt kā adekvātu spēku samēru attēlojumu, tāpēc vienīgais iemesls bēdām ir Le Rū Malana veselība, kas viņam tagad arī ir jānovēl.

Namībiešu nākamie pretinieki būs Francija, kura viņus gaidīs 21. septembrī, bet Jaunzēlande 29. septembrī atgriezīsies laukumos ar cīņu pret Itāliju.

Jaunzēlande – Namībija 71:3 (38:3)

Piezemējumi: K.Roigārds (2, 7) D.Makenzijs (20, 39), L.Fainganuka (25), A.Leinarts-Brauns (35) Ī. De Grūts (49), D.Papalī (54), D.Havili (58) , K.Klārks (67), R.Ioanī (77) - N/A
Realizācijas: D.Makenzijs (3, 20, 36, 40, 55, 59, 69, 78) – N/A
Soda sitieni:N/A - T.Svanepūls (11)
Dropsitieni: N/A - N/A

2023. gada Pasaules kauss regbijā

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Francija22008
3.Jaunzēlande21015
2.Itālija11005
4.Urugvaja10100
5.Namībija20020

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Īrija11005
2.DĀR11004
3.Tonga00000
4.Skotija10010
5.Rumānija10010

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Austrālija11005
2.Velsa11005
3.Fidži10012
4.Portugāle00000
5.Gruzija10010

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Japāna11005
2.Anglija11004
3.Samoa00000
4.Argentīna10010
5.Čīle10010

     [+] [-]

, 2023-09-16 02:37, pirms 8 mēnešiem
Pārbrauca pāri.

     [+] [-]

, 2023-09-16 07:07, pirms 8 mēnešiem
Šis neesot nemaz tik traki https://twitter.com/T2Rugby/status/...

     [+] [-]

, 2023-09-16 10:55, pirms 8 mēnešiem
It kā pēc spēka Namībija otrā spēcīgākā Āfrikas regbija izlase,uzreiz aiz granda DĀR.It kā turpatās kaimiņos ir DĀR.Kur vēl labāka iespēja,kā pilnveidot savu meistarību,spēlējot DĀR čempionātā,augt meistarībā.It kā nemainīga un stabila PČ finālturnīra dalībniece jau ilgus gadus....Kā kāsa smagi grandiem,tā arī turpina kāst.Austrālija divdesmit gadus atpakaļ uzspēlēja pirmo un vienīgo reizi ar Namībiju.Tur tas mača rezultāts bij vēl iespaidīgāks.142:0.....
Domāju ,ka arī sajā PČ Namībija tā arī neizcīnīs nevienu uzvaru.Tā pati Urugvaja izskatās,solīdāk.Viņi vismaz ļoti cienīgi nospēlēja pret Franciju,kaut arī zaudēja.

     [+] [-]

, 2023-09-16 12:55, pirms 8 mēnešiem
Izteikta noslāņošanās tajā regbijā, ko ne.

     [+] [-]

, 2023-09-16 15:54, pirms 8 mēnešiem
labdien rakstīja: Izteikta noslāņošanās tajā regbijā, ko ne.
Nu, no otras puses - hokejā uz elites divīzijas/pirmās divīzijas A grupas robežas esošajām komandām pret Kanādu, kad viņi ir kaut nedaudz motivēti, ar baigi labi neiet. Citos sportos ir ļoti līdzīgi.