Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Krieviem piešķirti tehniskie zaudējumi, Gruzija kvalificējas 2023. gada regbija PK

Juris Miņins
Juris Miņins

Krieviem piešķirti tehniskie zaudējumi, Gruzija kvalificējas 2023. gada regbija PK
Gruzijas izlases regbisti, Foto:Reuters/Scanpix

Starptautiskā regbija savienība ("World Rugby") ir paziņojusi, ka no starptautiskajām sacensībām diskvalificētā Krievijas izlase 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas atlikušajos mačos saņems tehniskos zaudējumus. Tas arī nozīmē to, ka Gruzijas izlase jau priekšlaicīgi ir tikusi pie biļetes uz PK.

Starptautiskā regbija savienība, kas zināma ar nosaukumu "World Rugby" jau pirms kāda laika paziņoja, ka tā uz laiku aptur Krievijas un Baltkrievijas regbija savienību darbību savā organizācijā. Ja baltkrievu diskvalifikācija neko daudz nemainīja, jo šī valsts nemaz nav oficiālais "World Rugby" biedrs, tad ar krieviem situācija bija sarežģītāka.

Krievijas izlase šajā pavasarī turpināja cīņu par iekļūšanu 2023. gada Pasaules kausa dalībvalstu pulkā un, lai arī uz šo brīdi iespējas kvalificēties jau bija vien teorētiskas, mačos pret krieviem citas izlases var būtiski ietekmēt savas pozīcijas.

Pēc sākotnējā "World Rugby" paziņojuma par krievu atstādināšanu no starptautiskā regbija īsti nebija skaidrs ko darīt ar Eiropas čempionāta un PK kvalifikācijas turnīra mačiem, jo pastāvēja divi scenāriji – tehnisko zaudējumu piešķiršana nenotikušajos mačos vai arī visu Krievijas izlases aizvadīto maču rezultātu anulēšanu.

Šodien ir paziņots, ka, lai saglabātu sportisko principu, Krievijas izlases aizvadītie mači netiks anulēti, taču visas nenotikušās cīņas tiks pasludinātas par tehniskajiem zaudējumiem, t.i., krievu pretinieki automātiski saņems četrus punktus.

Pēc šī paziņojuma ir kļuvis skaidrs, ka Gruzijas izlase kvalifikācijas turnīru nevar noslēgt zemāk kā otrajā vietā un tas nozīmē, ka gruzīni ir pirmie, kas no Eiropas zonas saņem kvalifikācijas biļeti uz 2023. gada turnīru. Tiesa, vai "Lelos" uz PK dosies kā Eiropas pirmā vai otrā komanda, to vēl jānoskaidro. Atlikušajās divās spēlēs gruzīniem ir jātiek pie vismaz viena kopvērtējuma punkta, lai svinētu uzvaru Eiropas kvalifikācijas turnīrā.

Šis paziņojums ir arī pamatīgi saasinājis cīņu par PK kvalifikācijas turnīra otro un trešo pozīcijām, kas dod iespēju vai nu tūlītējai kvalifikācijai vai arī cīņas turpināšanai. Uz šīm divām pozīcijām pretendē Spānija, Portugāle un Rumānija. Turklāt rumāņi, pēc jauno punktu pieskaitīšanas, ir noslīdējuši uz ceturto vietu kopvērtējumā, lai arī viņiem, attiecībā pret Portugāli, ir viena spēlē rezervē.

Jāpiebilst, ka Krievijas izlase līdz ar trīs tehnisko zaudējumu saņemšanu, 2022. gada Eiropas čempionātu noslēgs pēdējā vietā. Pēc "Rugby Europe" noteikumiem tas arī nozīmē, ka viņiem būs jāpamet spēcīgāko sabiedrība, t.i., komanda "izkrīt" uz "Trophy" divīziju.

2022. gada Eiropas čempionāts regbijā, kas vienlaicīgi arī ir Eiropas zonas PK kvalifikācijas turnīrs, turpināsies šajā nedēļas nogalē, kad Rumānija tiksies ar Gruziju, bet Spānija – ar Portugāli. Abas šīs spēles būs ārkārtīgi nozīmīgas PK kvalifikācijas kontekstā.

2022. gada Eiropas čempionāts regbijā

#KomandaSUNZP
1.Spānija330013
2.Gruzija321011
3.Portugāle421111
4.Rumānija32018
5.Nīderlande41034
6.Krievija50051

2023. gada Pasaules kausa kvalifikācija, Eiropas zona

#KomandaSUNZP
1.Gruzija871035
2.Spānija850325
3.Portugāle951325
4.Rumānija850322
5.Krievija1020810
6.Nīderlande91084

- Eiropas grupas kvalifikācija uz 2023. gada PK notiek apkopojot 2021. un 2022. gadu Eiropas čempionātu rezultātus.
- No Eiropas zonas 2023. gada PK turnīram automātiski kvalificējas divas labākās izlases.
- Komanda, kas kvalifikācijas turnīru būs noslēgusi trešajā vietā saņems uzaicinājumu uz "Pēdējās cerības" turnīru.

Izmantotie resursi:
https://www.rugbyworldcup.com/2023
https://www.world.rugby/
https://www.rugbyeurope.eu/