Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Klermona pārspēj Ažēnu, "Metro 92" - Bordo

Juris Miņins
Juris Miņins

Klermona pārspēj Ažēnu, "Metro 92" - Bordo
Kamils Gorondū (ar bumbu)
Foto: AFP/Scanpix

Šodien Francijas regbija laukumos tika dots starts 12. "Top 14" čempionāta, jeb valsts augstākās regbija līgas, kārtai un jau pirmajā spēļu dienā risinājās interesanti notikumi, kas ietekmēja turnīra tabulas augšgalu.

Francijas čempionāta 12. kārta sākās ar Klermonas un Ažēnas komandu cīņu. Lai arī šīs komandas turnīra tabulā ieņem diametrāli pretējas pozīcijas, nevar teikt, ka visa intriga bija zudusi jau pirms spēles, jo Klermonferānas komandai bija jāatgriežas uz uzvaru takas un jāsaasina cīņa par līderpozīcijām čempionātā, kuras tā bija zaudējusi iepriekšējā kārtā, piekāpjoties "Racing 92" vienībai.

Ja būtu jāraksturo pirmais spēles puslaiks ar diviem vārdiem, tad šie vārdi būtu "nespēja" un "centība", proti, pirmajās 40 minūtēs bija novērojama absolūta Klermonas regbistu nespēja uzbrukumā, jo spēles ievadā viņi pilnībā atdeva iniciatīvu saviem pretiniekiem un nemaz nemēģināja saasināt situāciju un aktivizējās vien tad, kad Burtons Frensiss realizēja savu pirmo soda sitienu.

Tiesa, šī aktivitāte bija diezgan bezzobaina, jo savu spēles rokrakstu, ātru spēli ar asiem pretuzbrukumiem, viesi nespēja parādīt. Vēl vairāk – viņi iekrita tieši šādos pretuzbrukumos un lai arī pie piecu punktu zaudējuma tas nenoveda, centīgā Ažēnas komanda panāca deviņu punktu pārsvaru, kas arī tika saglabāts ejot lielajā pārtraukumā.

Pēc puslaika pārtraukuma laukumā devās Kamils Lopezs, kurš nomainīja Patrisio Fernandezu, kurš pirmajās 40 minūtēs bija nemanām un nerealizēja arī soda sitienu līdz ar puslaika finālsvilpi. Kā izrādījās vēlāk, šī maiņa bija ļoti laicīga un veiksmīga.

Jāsāk gan ar to, ka Klermona otrās 40 minūtes, kuras tika pavadītas jau saules apspīdētā stadionā, pretēji pirmajai spēles daļai, sāka ļoti aktīvi un šoreiz jau varēja redzēt, ka šīm darbībām ir arī kāds kopīgs plāns. Sākumā tas deva Lopezam iespēju sist sodu, kuru viņš lieliski izmantoja, bet vēlāk Kamils Gorondū, pēc tā paša Lopeza pēdējās piespēles, ienesa bumbu ieskaites zonā, bet pats Kamils bija nekļūdīgs realizācijas sitienā. 11 minūšu laikā Klermona bija atspēlējusies no 0:9 līdz 10:9.

Nākamajās septiņās minūtēs Lopezs vēl divas reizes bija precīzs un kopumā kopš iznākšanas uz laukuma 18 minūšu laikā guva 11 punktus, kā arī izvirzīja komandas biedru punktu gūšanas pozīcijā.

Pēc šāda snieguma no Kamila puses, arī pārējā komanda atdzīvojās un uzņēma tādus apgriezienus, ka oponentiem viņus bija tikpat kā neiespējami apturēt, kā arī Klermona spēlēja savā stilā – veidojot vienu uzbrukuma vilni pēc otra un piespiežot oponentus pozicionāli kļūdīties uzbrukuma dinamikas dēļ. Otro piezemējumu mačā guva Gorondū un rezultāts kļuva jau daudz patīkamāks un komfortablāks – 23:9.

Šis bija arī tas brīdis, kad mājnieki atcerējās, ka viņiem ir jāuzbrūk un Burtons Frensiss uzņēmās iniciatīvu – guva piezemējumu un realizāciju, panākot 16:23, taču mirkli vēlāk sarkano kartīti saņēma Api Ratunijarava un deviņas minūtes pirms mača beigām Ažēnai bija jāpaliek mazākumā.

Šis noraidījums atraisīja rokas viesiem vēl vairāk un viņi arī noveda spēli līdz sev labvēlīgam iznākumam, mača beigu rezultāts – 33:16.

Pēc šīs uzvaras Klermonas komanda sev atgrieza provizorisko pirmo vietu čempionātā, par vienu punktu apsteidzot Tulūzu. Tiesa, tulūziešiem vēl ir viena spēle rezervē, kuru viņi aizvadīs rītdien.

Otrā šīsdienas spēle, kas raisīja papildus interesi bija jau pieminēto "Racing 92" un "Bordeaux Begles" vienību tikšanās, jo šajā spēlē tikās divas pirmā piecinieka komandas un faktiski šī spēle bija cīņa ja ne par līderpozīcijām čempionātā, tad par otrās vietas saglabāšanu vai iegūšanu (atkarībā no komandas) noteikti.

Pati cīņa pēc rakstura arī atbilda savam statusam, proti, abas komandas cīnījās līdz tiesneša svilpei, mača laikā pārvarot dažādas grūtības. Lai arī Bordo komanda gan pirmā guva punktus, gan arī panāca pat deviņu punktu pārsvaru, bet vadību noturēt viņiem sanāca līdz pat 52. minūtei, šoreiz nostrādāja vecā patiesība, ka negūstot piezemējumus par uzvaru cīnīties ir grūti. "Metro 92" spēles pēdējā pusstundā guva gan piezemējumu, gan Dens Kārters vairakkārt bija precīzs sitienos pa vārtiem, tādējādi palīdzot savai komandai izcīnīt uzvaru (23:18).

Šis panākums nozīmē arī to, ka Parīzes komanda ir panākusi Klermonas regbistus un abām vienībām ir 38 punkti, t.i., par vienu vairāk nekā Tulūzai. Tieši tāpēc abas vienības gaidīs rītdienu, lai sekotu līdzi tulūziešu un iepriekšējās sezonas čempionu Parīzes "Stade Francais" cīņai. Tāpat rītdien Tulona cīnīsies ar Po komandu.

Top 14, 12. kārtas spēles

MājniekiViesiRezultāts
AgenClermont16:33
La RochelleCastres25:21
GrenobleOyonnax42:17
RacingBordeaux23:18
BriveMontpellier
ToulonPau03.01.
Stade FrancaisToulouse03.01.