Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Denvera dramatiskā cīņa uzvar pirmajā ASV profesionālā regbija sezonā

Juris Miņins
Juris Miņins

Denvera dramatiskā cīņa uzvar pirmajā ASV profesionālā regbija sezonā
Denveras "Stampade" ar čempionu kausu
Foto: thisisamericanrugby.com

Ar Denveras "Stampede" uzvaru noslēdzās pirmā ASV profesionālā regbija sezona, kas tika aizvadīta zem Pro rugby nosaukuma.

Lai arī regbijs ir visā pasaulē spēlēts sporta veids, ilgus gadus tas bija amatieru sporta veids, jo starptautiskā sporta veida federācija bija aizliegusi regbiju spēlēt profesionāli, t.i., spēlētājiem maksāt algu. Tikai 1995. gadā šī situācija mainījās un profesionālisms tika atļauts. Tiesa, šāds attīstības ceļš noveda pie tā, ka profesionālais regbijs šobrīd ir "ekstra", ko var atļauties tikai atsevišķās valstīs, jo pašlaik pasaulē ir tikai 16 profesionālie regbija čempionāti.

Ilgus gadus tāda nebija arī ASV, lai gan šajā valstī ir ļoti senas un pamatīgas regbija tradīcijas, kas ir "nospodrinātas" ar divām olimpiskā zelta medaļām. Protams, bija vairāki mēģinājumi izveidot profesionālā regbija čempionātu arī ASV, taču vien šogad šos plānus izdevās realizēt dzīvē, kad tika dots starts Pro rugby turnīram.

Pirmajā sezonā čempionātā piedalījās piecas komandas, kuras lielākoties pārstāvēja ASV rietumu daļu. Šis piecinieks izspēlēja 12 maču regulāro sezonu, pēc kuras arī tika noteikts čempions, jo izslēgšanas mači netika spēlēti.

Jāsaka, ka turnīra izskaņa izdevās pēc vislabākajiem Holivudas filmu scenārijiem, jo sezonas pēdējā spēlē tikās divas turnīra tabulas labākās komandas – Denveras "Stampede" un Ohaio "Aviators". Denverieši bija pirmajā vietā, taču lai Ohaio komanda triumfētu pirmajā Pro rugby sezonā, viņiem bija nepieciešama piecu punktu uzvara.

Ohaio komanda beigu beigās patiešām arī izcīnīja uzvaru un saņēma piecus punktus, taču par čempioniem kronēja Denveru, jo spēle noslēdzās ar rezultātu 32:25, t.i., denverieši saņēma divus bonusa punktus – gan par gūtajiem piezemējumiem, gan par zaudējumu ar septiņiem vai mazāk punktiem, tādējādi turnīra tabulā apsteidzot "Aviators" ar viena punkta pārsvaru.

Par sezonas rezultatīvāko spēlētāju kļuva Sanfrancisko "Rush" pārstāvis Volnijs Rouzs, kura kontā 131 punkts, bet Ohaio "Aviators" pārstāvis Spaiks Deiviss sezonu noslēdza ar 14 piezemējumiem, kas ir pārliecinoši labākais rādītājs.

Jāpiebilst, ka, kā komentē čempionāta organizētāji, pirmo sezonu var vērtēt kā pozitīvu un Pro rugby plāno turpināt savu darbību arī nākošgad, tiesa, pagaidām ir jautājumi par turnīra formātu, t.i., vai čempionāts tiks paplašināts un vai tajā tiks iesaistītas Kanādas komandas.

Izmantotie resursi:
Pro Rugby – The Inaugural Season