Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Slotiņš: "Piecdesmit kilometrus esmu slēpojis, bet ne tik smagās trasēs"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Slotiņš: "Piecdesmit kilometrus esmu slēpojis, bet ne tik smagās trasēs"
Roberts Slotiņš. Foto: LOK/Edijs Pālens/LETA

Latvijas sportists Roberts Slotiņš savā karjerā ir veicis 50 kilometrus distanču slēpošanā, taču ne tik smagās trasēs kā Pekinas olimpiskajās spēlēs, sarunā ar aģentūru LETA atzina Slotiņš.

Slotiņš Pekinā aizvadījis trīs distances - 15 kilometru klasiskajā stilā viņam 74. vieta, sprintā brīvajā stilā 70. pozīcija un komandu sprintā klasikā kopā ar Raimo Vīgantu 21. pozīcija. Sestdien viņam paredzētas pēdējās sacensības, 50 kilometru distance brīvajā stilā ar kopēju startu.

"Noteikti, ka cerēju uz labākiem rezultātiem. Esmu bijis augstkalnēs un startējis tik augstu, tāpēc zināju, ar ko rēķināties, taču šeit kalni nav tādi paši kā Eiropā. Tāpat šeit ir gari un lēzeni kāpumi, kas arī ietekmē sniegumu," atzina Slotiņš.

15 kilometru distancē lielākoties bijusi cīņa ar sevi, bet Slotiņam ir prieks, ka viņš spējis pacīnīties ar Igaunijas distanču slēpotājiem.

"Labi, viņi varbūt bija priekšā, bet spēju izrādīt konkurenci, jo īpaši klasiskajā stilā, kas nav mana stiprā puse. Sprintā arī cerēju, ka varēšu parādīt ko labāku. Sprints ir īss un neizdevās sabalansēt soļus, slēpojot pret kalnu. Iespējams, varēju dažas sekundes slēpot ātrāk, bet tās būtu tikai dažas vietas. Komandu sprintā patika tas, ka sākumā varējām slēpot kopā ar grupu. Protams, beigās pietrūka spēku, bet domāju, ka diezgan labi nobraucām. Nevaram būt apmierināti ar rezultātu, bet kopumā sajūtas paliek labākas un ceru, ka 50 kilometros spēšu parādīto ko labāku, nekā līdz šim," skaidroja Slotiņš.

Viņš neslēpa, ka tik grūtā trasē vēl nekad nav slēpojis. Reljefs esot ļoti smags un apstākļus apgrūtina tas, ka sacensības norisinās apmēram 1600 metru virs jūras līmeņa.

"Tāpēc mēs šajās pēdējās dienās vairāk atpūšamies, rītdien testēsim vien slēpes, bet speciālā treniņa nebūs. Zināju, ka būs grūta trase, bet uz vietas sajūtas ir pavisam citādākas - to nevar paredzēt. Liekas daudz grūtāk, nekā biju iedomājies," atzina Slotiņš.

"Pirmajā nedēļā augstkalnes dēļ pulss bija augstāks, nekā parasti, taču tagad ir normalizējies. Treniņos to var redzēt," teica Slotiņš, piebilstot, ka vēl vairāk apstākļu apgrūtina laikapstākļi. "Aukstajā laikā sniegs ir lēnāks un sausāks, slēpe neslīd."

50 kilometru distancē paredzēts veikt sešus 8,3 kilometrus garus apļus, kuros, salīdzinot ar 15 kilometru distanci, ir klāt vēl viena cilpiņa ar nobraucienu un kāpumu.

"Cik dzirdēju, sola diezgan vējainu dienu, tad priekšējie varbūt neskries prom un gribēs noturēties grupā. Tas dos aizvēju un nedaudz atvieglos slēpošanu. Saskrienoties pašā sākumā, sacensības diezgan ātri var beigties. Lai gan 15 kilometru slēpojumu sāku rezervēti, trases grūtākajā daļā bija ļoti smagi un sākās cīņa ar sevi. Nevar sākumā skriet, jāmēģina sabalansēt spēkus," par gaidāmo slēpojumu stāstīja sportists.

Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) statusa sacensībās Slotiņš tik garā distancē nav startējis, tomēr viņam ir pieredze 50 un vairāk kilometru slēpojumos.

"Kad trenējos Somijā, pavasarī gandrīz katru gadu startēju trīs dienu maratonā, kur bija tikpat gara un vēl garākas distances. Pieredze ir tik garās distancēs, bet šeit trase ir daudz grūtāka nekā Somijā, kur nav augstkalnes un ir vieglāks reljefs," atzina Slotiņš.

Pēc olimpiskajām spēlēm Slotiņam paredzēts atgriezties biatlonā un plānots starts Pasaules kausa posmā Kontiolahti.

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

  -2 [+] [-]

, 2022-02-17 12:12, pirms 2 gadiem
Kāpēc Krieviem un Norgēm nekas netraucē?!

     [+] [-]

, 2022-02-17 12:27, pirms 2 gadiem
oxa rakstīja: Kāpēc Krieviem un Norgēm nekas netraucē?!
Sportacentra eksperti taču jau sen ir paskaidrojuši - vieni lieto dopingu, bet otri astmas zālītes!

Bet Slotiņš, atkārtošos, ir malacis. Normāli starti visās distancēs. Varbūt vajadzēja arī skiatlonu pamēģināt, jo, kā izrādās, klasikā viņš slēpo tīri pieklājīgi.

  +3 [+] [-]

, 2022-02-17 12:36, pirms 2 gadiem
oxa rakstīja: Kāpēc Krieviem un Norgēm nekas netraucē?!
Droši vien tādēļ, ka viņi nevis kaut kad iepriekš dzīvē ir padzīvojuši un patrenējušies augstkalnē, bet dara to regulāri un sistemātiski ar mērķi nostartēt labi galvenajās sacensībās, nevis trenējas tad, kad nav jāpelna nauda iztikai un tad, kad ir sagrabināts finansējums.

  +1 [+] [-]

, 2022-02-17 12:43, pirms 2 gadiem
kasagrande rakstīja: Droši vien tādēļ, ka viņi nevis kaut kad iepriekš dzīvē ir padzīvojuši un patrenējušies augstkalnē, bet dara to regulāri un sistemātiski ar mērķi nostartēt labi galvenajās sacensībās, nevis trenējas tad, kad nav jāpelna nauda iztikai un tad, kad ir sagrabināts finansējums.
Tieši dēļ finansējuma norvēģi (arī citi skandināvi) un KOKi tiek pie pareiziem ārstu un atzinumiem un dažādiem medicīnas sasniegumiem. Protams, ka arī ir izcili treniņu apstākļi un slēpes tiek sagatavotas augstākajā līmenī.

  +1 [+] [-]

, 2022-02-17 12:48, pirms 2 gadiem
"Labi, viņi varbūt bija priekšā, bet spēju izrādīt konkurenci"

  +2 [+] [-]

, 2022-02-17 13:24, pirms 2 gadiem
oxa rakstīja: Kāpēc Krieviem un Norgēm nekas netraucē?!
Esi runājis ar krievu un norvēģu sportistiem?
Papildus tam kas te jau minēts, nešaubos, ka arī viņu mēdijos šie apstākļi tiek aprunāti un komentēti, jautājums tikai kā kurš līdzjutējs vai speciālists, vai vaukšķētājs to uztver un nokomentē.

     [+] [-]

, 2022-02-17 14:29, pirms 2 gadiem
boleks rakstīja: Esi runājis ar krievu un norvēģu sportistiem?
Papildus tam kas te jau minēts, nešaubos, ka arī viņu mēdijos šie apstākļi tiek aprunāti un komentēti, jautājums tikai kā kurš līdzjutējs vai speciālists, vai vaukšķētājs to uztver un nokomentē.
Krieviem arī daudz kas nepatīk, bet viņi ir stabili 10-niekā, un dažreiz pie medaļām, ar visu nepatikšanu.

     [+] [-]

, 2022-02-17 14:41, pirms 2 gadiem
oxa rakstīja: Krieviem arī daudz kas nepatīk, bet viņi ir stabili 10-niekā, un dažreiz pie medaļām, ar visu nepatikšanu.
Nesalīdzini P ar p. Viens ar medicīnas labumiem ir dabūjis izturīgāku ķermeni ar ātrām atjaunošanās spējām, bet mūsējiem ir sliktāki finansiālie (varam nesapņot par kādu citu medikamentu kā parasti vitamīni) un treniņu apstākļi. Protams, ka Latvijas sportisti daudz vairāk uz sevis sajūt grūtākas trases apstākļus.

     [+] [-]

, 2022-02-17 15:10, pirms 2 gadiem
oxa rakstīja: Kāpēc Krieviem un Norgēm nekas netraucē?!
Visu nosaka atlase, konkurence un masveidiba? Painteresejies, cik mums ir profesionali slepotaji?

  -1 [+] [-]

, 2022-02-17 19:20, pirms 2 gadiem
Šitam kadram vispār nebija jabūt olimpiadē-ieziepejas labi sleposanas federacija parstavjiem p...tagat izbauda turismu

     [+] [-]

, 2022-02-17 22:21, pirms 2 gadiem
Tev vajag skriet kalnā vairāk uz augšu uz leju un Slotiņ tu esi nulle biatlonā un slēpošanā. Tu esi Pekinas olimpiskais čempions tūrismā, apsveicu.