Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Čakša: "Olimpisko spēļu jautājumā Latvija primāri gaidīs Ukrainas lēmumu"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Čakša: "Olimpisko spēļu jautājumā Latvija primāri gaidīs Ukrainas lēmumu"
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija

Jautājumā par 2024. gada olimpiskajām spēlēm Parīzē Latvija, pirmkārt, gaidīs pašas Ukrainas viedokli un lēmumu par tālāko rīcību, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) norāda, ka Latvija pašlaik intensīvi konsultējas ar Ukrainu un citu valstu sabiedrotajiem - Baltijas un Skandināvijas valstīm, kā arī Poliju -, lai vienotos par rīcību šajā situācijā. Jautājums atkal aktualizējies pēc tam, kad Starptautiskās olimpiskā komiteja (SOK) lēma ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties neitrālu sportistu statusā.

IZM skaidro, ka pašlaik esot iespējami dažādi rīcības scenāriji. Publiskā telpā kā viens no risinājumiem izskanējis panākt, lai SOK atceļ savu lēmumu. "IZM un es personīgi nosodu Starptautiskās olimpiskās komitejas lēmumu ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties neitrālu sportistu statusā," par ministres atkārtoti publiski pausto pozīciju informēja IZM.

Čakša pauž, ka SOK lēmums ir nepieņemams, kamēr Eiropā turpinās nežēlīgs karš un katru dienu izdziest nevainīgu cilvēku dzīvības. Latvija pašlaik intensīvi konsultējas ar Ukrainu un citu valstu sabiedrotajiem - Baltijas un Skandināvijas valstīm, kā arī Poliju -, lai vienotos par rīcību šajā situācijā, atzīmē ministre.

Čakša vēlas dzirdēt arī skaidru Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) un citu federāciju, bet pats galvenais - pašu sportistu viedokli. "Personīgi uzskatu, ka SOK lēmums aptraipa olimpiskos ideālus un vērtības, sportistus un sporta augstāko mērķi - godīgu sacensību! Tāpēc darīsim visu, lai panāktu taisnību ukraiņu un visu sportistu vārdā, kas pelnījuši Olimpiskās spēles, kas godā cilvēku sasniegumus un ir brīvas no politikas un agresijas," pauž izglītības ministre.

Čakša arī atzīmē, ka sports un politika Krievijā nekad nav bijuši šķirti. Tieši pretēji - tas ir daļa no propagandas.

Šodien pēc koalīcijas sanāksmes, vaicāti par to, vai vienošanās panākšanas gadījumā kopā ar sabiedrotajām valstīm Latvijas politiķi uz boikotu varētu aicināt arī LOK un Latvijas sportistus, "Jaunās vienotības" politiķis, finanšu ministrs Arvils Ašeradens savā atbildēja paredzēja, ka politiķi šādu rekomendāciju LOK izteiks. Reizē politiķis norādīja, ka Latvijas sekos Ukrainas lēmumam šajā jautājumā.

Ašeradens uzsvēra, ka šāds SOK lēmums nav pieņemams, ņemot vērā, ka agresorvalsts Krievijas asiņainā īstenotā koloniālā kara dēļ frontē Ukrainā mirst karavīri, savukārt olimpiskā kustība vienmēr ir bijusi par mieru.

Papildinot šodien dienas pirmajā pusē plašāk pausto komentāru, Zaļo un zemnieku savienības politiķe, Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa norādīja, ka ir svarīgi, ka starptautiskā līmenī mēģinām panākt, ka SOK lēmums tiek mainīts. Tāpat Latvijā šo jautājumu politiķi kopīgi pārrunās ar LOK, kurai būšot gala lēmums jautājumā par spēļu iespējamo boikotēšanu.

"Progresīvo" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs apliecināja, ka koalīcijai šajā jautājumā domas sakrīt.

     [+] [-]

, 2023-12-11 19:43, pirms 5 mēnešiem
domāsim ar ukraiņu galvu, ja savas nav?
frontē krīt simtiem ukraiņu sportistu, kuri vairs nekad nekur nestartēs, bet boikotēt os 5 t.s. neitrālo sportistu, ja pat tik daudz atradīsies, dēļ, būtu ūdens uz okupantu dzirnavām un mūsu pašu sportistu sodīšana
nekāda globāla boikota no lielo valstu puses tur nebūs, pārāk daudzu intereses tiek aizskartas

  -1 [+] [-]

, 2023-12-11 19:45, pirms 5 mēnešiem
Čakšas kundze ir tālu no sporta, labāk būtu šoreiz paklusējusi.

  -2 [+] [-]

, 2023-12-11 20:13, pirms 5 mēnešiem
Es atbalstu agresoru valstis dalībai OS, Es nesaprotu iemeslus, kamdēļ aizliegt viņiem startēt??

  -1 [+] [-]

, 2023-12-11 20:31, pirms 5 mēnešiem
Pag pag - agresorvalsts ir arī Izraēla.

  -2 [+] [-]

, 2023-12-11 22:18, pirms 5 mēnešiem
nav nekas jāgaida satelītvalsts lomā, jābrauc un jācīnās, to darīs arī ukraiņi nevis bolīsies uz agresora trikiem, cakšas- laipotājas reitings kārtējo reizi kritīsies/fu

  +1 [+] [-]

, 2023-12-12 07:04, pirms 5 mēnešiem
purva_velns rakstīja: domāsim ar ukraiņu galvu, ja savas nav?
frontē krīt simtiem ukraiņu sportistu, kuri vairs nekad nekur nestartēs, bet boikotēt os 5 t.s. neitrālo sportistu, ja pat tik daudz atradīsies, dēļ, būtu ūdens uz okupantu dzirnavām un mūsu pašu sportistu sodīšana
nekāda globāla boikota no lielo valstu puses tur nebūs, pārāk daudzu intereses tiek aizskartas
Jāpalīdz Ukrainai arī OS! Jasit krievus arī tur!!!

  +1 [+] [-]

, 2023-12-12 07:31, pirms 5 mēnešiem
Boikotejot, mes izdarisim tikai sliki pashi sev uz LR sportistiem! Krievi ir jasit Olimpisskajas speles, tapat, ka frontee! Taa mes un Ukraini var pieradit, ka ir labaki!