Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Baltijas valstu prezidenti cer uz izmaiņām SOK lēmumā par agresorvalstu sportistu dalību OS

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Baltijas valstu prezidenti cer uz izmaiņām SOK lēmumā par agresorvalstu sportistu dalību OS
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Jānis Buks. Foto: Prezidenta kanceleja Flickr

LETA--BNS. Visu trīs Baltijas valstu prezidenti pirmdien izteica cerību, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) mainīs lēmumu ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties neitrālu sportistu statusā.

Edgars Rinkēvičs, Gitans Nausēda un Alars Kariss, tiekoties Tallinā, uzsvēra, ka lēmumi par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sportistu dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs tiks pieņemti vēlāk.

Rinkēvičs žurnālistiem Tallinā sacīja, ka šis lēmums grauj "dažus olimpiskās kustības pamatprincipus".

"Es uzskatu, ka mums vēl ir laiks, lai kopīgi strādātu, iespējams, arī lai ietekmētu dažus lēmumus, ko Olimpiskā komiteja jau ir pieņēmusi. Un, jo vairāk draugu un sabiedroto šajā jautājumā iegūsim un strādāsim, jo vairāk būs iespēju kaut ko mainīt," teica Rinkēvičs.

"Es domāju, ka mums ir arī jāpievērš uzmanība šiem sportistiem, kuri ir saistīti ar uzņēmumiem un struktūrām, kam Eiropas Savienība vai līdzīgi domājošas valstis ir noteikušas sankcijas. Tāpēc es uzskatu, ka šajā brīdī vēl ir iespēja turpināt cīnīties par šī lēmuma atcelšanu vai būtiskām izmaiņām," sacīja Latvijas prezidents.

"Manuprāt, ja nekas nemainīsies, būs ļoti grūti redzēt Ukrainas vai Latvijas sportistus, kas tur sacentīsies. Bet tas, protams, ir lēmums, kas jāpieņem katras valsts valdībām un sporta kopienām, un, protams, tas ir labi jāsaskaņo un jāpārdomā ar līdzīgi domājošām valstīm: ar Ukrainu, ar Baltijas valstīm, ar citām Eiropas valstīm, kuras nav ļoti apmierinātas ar šiem lēmumiem," viņš piebilda.

"Tas ir ļoti neapmierinošs lēmums, un es joprojām ceru, ka to varētu pārskatīt, labot," pirmdien Tallinā žurnālistiem sacīja Lietuvas prezidents Gitāns Nausēda.

"Mēs jau redzam dažādu federāciju, piemēram, vieglatlētikas, reakciju, un es domāju, ka olimpiskajiem principiem nav nekāda sakara ar teroru, slepkavībām vai iznīcināšanu. Tāpēc ir ļoti atbaidoši redzēt šādus lēmumus tieši tagad, kara Ukrainā kritiskajā posmā," viņš teica.

"Mums ir jāpaliek vienotiem, un tas attiecas ne tikai uz mums, bet arī uz Olimpisko komiteju un olimpisko kustību," viņš piebilda.

Arī Igaunijas prezidents Kariss teica, ka SOK lēmums nepieņemams viņam ir "gan kā pilsonim, gan kā cilvēkam, kuram patīk sports".

"Šobrīd mēs runājam par aptuveni desmit sportistiem, un viņi šobrīd negrasās cīnīties zem Krievijas karoga. Tāpēc skatīsimies, kā šī procedūra noritēs, jo ir arī apakškomisijas, kuras nav apmierinātas ar šo lēmumu, un gaidīsim. Bet tas ir ļoti neveiksmīgs lēmums," viņš teica kopīgajā preses konferencē, piebilstot, ka sportisti olimpiskajām spēlēm gatavojušies gadiem ilgi.

Jau ziņots, ka SOK piektdien atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem. Patlaban neitrālu sportistu statusā olimpiskajām spēlēm kvalificējušies 11 sportisti - astoņi no Krievijas un trīs no Baltkrievijas.

Izmantotie resursi:
LETA