Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Apstiprina valsts budžeta finansējuma sportam 51 miljona eiro apmērā sadalījumu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Apstiprina valsts budžeta finansējuma sportam 51 miljona eiro apmērā sadalījumu
Foto: Valsts kanceleja

Latvijas Nacionālā sporta padome (LNSP) šodien apstiprināja 2024. gada valsts budžeta finansējuma vairāk nekā 51 miljona eiro apmērā sportam sadalījumu.

Šī gada sporta budžets ir par vairāk nekā 5,5 miljoniem eiro lielāks nekā pērn, būtiski palielinot finansējumu jaunatnes un tautas sportam, kā arī dotāciju sporta federācijām, Latvijas Olimpiskajai vienībai (LOV) un Latvijas Paralimpiskai komitejai (LPK).

Jaunā finansēšanas kārtība Latvijas olimpiešiem dos iespēju saņemt gan darba algu, gan sociālas garantijas, kā arī atbalstīt izcilus sporta veterānus.

“Liels paldies organizācijām, kas līdzdarbojas Latvijas sporta dzīvē un LNSP darbā. Pieņemot jaunos lēmumus, mēs pildām valdības deklarācijas apņemšanos izveidot sporta finansēšanas modeli, kas sniedz plašākas iespējas bērniem un jauniešiem, kā arī nodrošina prioritāro sporta federāciju atbalstu. Tāpat atbalstīsim augstu sasniegumu sportu, tajā skaitā olimpisko un paraolimpisko kustību,” sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Turpmāk sporta federācijas valsts budžeta finansējumu saņem no vienas organizācijas ar vienu līgumu, kuru noslēgšana un valsts budžeta līdzekļu izmaksa sporta organizācijām tiks pabeigta līdz februāra beigām. Pārmaiņu mērķis ir balstīts izsekojamā un saprotamā valsts budžeta finansējuma saņemšanas kārtībā, lai samazinātu ar pārvaldību saistītos administratīvos izdevumus, ietaupījumu novirzot atbalsta palielināšanai federācijām un individuālo sportistu sociālajam atbalstam.

“2024. gada sporta budžeta sadalījums ir piemērs atbildīgai rīcībai ar valsts budžeta līdzekļiem, lai vairāk naudas saņemtu tieši sportisti. Īpaši esmu gandarīta, ka esam raduši iespēju būtiski palielināt atbalstu tautas un jaunatnes sportam, kas ir veselīgas sabiedrības pamats. Vienlaikus mēs stiprinām sporta federāciju lomu efektīvā un caurspīdīgā valsts budžeta līdzekļu pārvaldībā,” uzsver izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

LOV atbilstoši Sporta likumam ir tā organizācija, kas ir atbildīga par individuālo sportistu sagatavošanu olimpiskajām spēlēm, jaunatnes olimpiādēm un citām starptautiskajām sporta sacensībām. Tieši likumā noteiktās funkcijas izpildei jaunā kārtība paredz, ka sportists darba līgums tiek slēgts ar Latvijas Olimpisko vienību. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piešķirs atvēlētos budžeta līdzekļus atbilstoši LOV iesūtītājiem un IZM apstiprinātajiem kritērijiem vienas vienības noteikšanai.

Labklājības ministrs Uldis Augulis atzīmēja, ka “Jaunais sporta finansēšanas modelis sakārto darba attiecības ar mūsu labākajiem sportistiem, pārejot no pabalsta saņemšanas uz darba līguma noslēgšanu, tādā veidā garantējot sportista sociālo aizsardzību un Darba likumā noteiktās tiesības. Sportisti beidzot iznāk no "sociālas neaizsargātības zonas" un kļūst par pilntiesīgiem valsts sociālās aizsardzības sistēmas dalībniekiem".

Kopējā dotācija sporta federācijām šogad ir 6,67 milj. eiro, no kuriem sporta federāciju pamatdarbībai ir atvēlēti 3,22 milj. eiro, bet 15 prioritārajām federācijām vēl 2,24 milj. eiro. Valsts budžeta dotācija LOV būs vairāk nekā 7 milj. eiro, Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK) – 1,37 milj. eiro, LPK – gandrīz 1 milj. eiro, savukārt Latvijas Sporta federāciju padomei – 189 508 eiro (2023. gada atlikums - 164 683 eiro).

Komandu sporta spēļu nacionālo izlašu finansējums šogad būs 1,6 milj. eiro, savukārt augstas klases sportistu sagatavošanas centru darbības nodrošināšanai šogad atvēlēti 350 000 eiro. Valsts dotācija prioritāru starptautisku sporta pasākumu organizēšanai Latvijā šogad būs 342 849 eiro.

LNSP arī lēma uz Ministru kabinetu virzīt naudas balvu 33 295 eiro apmērā piešķiršanu Latvijas Šaušanas federācijai un Latvijas Kanoe federācijai par sportistu augstvērtīgiem sasniegumiem. Tās iespējams izmaksāt no likumā „Par valsts budžetu 2024. gadam” Izglītības un zinātnes ministrijai pamatbudžeta apakšprogrammā 09.08.00 „Balvas par izciliem sasniegumiem sportā” iedalītajiem līdzekļiem.

Informāciju sagatavoja:
Izglītības un zinātnes ministrijas
Komunikācijas nodaļa

     [+] [-]

, 2024-02-10 08:37, pirms 3 mēnešiem
Tautas sportam? Kas tas būtu?Teniss jau neskaitās!Tur 32 eur stundā. Skriešana pa mežu un naudu dos zemes īpašniekiem?