Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1322, Did:0, useCase: 3

Latvijas stiprākais vīrs – dramatiskā cīņā atkal Artis Plivda

Andrejs Siliņš

Latvijas stiprākais vīrs – dramatiskā cīņā atkal Artis Plivda
Artis Plivda
Foto: Ritvars Raits

Nedēļas nogalē Ventspilī un Limbažos noslēdzās „Siltums Jums Latvijas spēkavīru čempionāta” 2011.gada sezona. Līdzīgi iepriekšējam gadam, arī šogad Latvijas stiprākā vīra noskaidrošana norisinājās divas dienas, katrā pa pieciem vingrinājumiem.

Divās dienās atlēti bija jāveic 10 vingrinājumi.
Ventspilī:
- Mammadaba spēka kāpnes (200, 225 un 250 kg)
- Vivacolor krucifikss jaunā tvērienā (2x12,5kg)
- DnB Nord banka smagās automašīnas vilkšana (~22,5t)
- Latvijas Dzelzceļa pārmijnieka kombinācija (380kg nēši + 2x145kg fermeris)
- ZZS kuģa vilkšana (~75t)
Limbažos:
- DnB Nord banka automašīnas celšana no zemes
- Triobet kombinācija (380kg riepas velšana + 185kg vairoga nešana)
- Līvu Alus mucu mešana (18, 20, 22, 24 un 26kg)
- Nākotne kombinācija (125kg un 135 kg baļķu, 130kg Apolona ass, 70 un 80kg hanteles celšana)
- Siltums Jums 5 akmeņu celšana (100, 120, 140, 160 un 180kg)
Sestdien Ventspilī Ostas ielas promenādē pie pasažieru termināļa risinājās Siltums Jums Latvijas spēkavīru čempionāta fināla pirmā diena. Pirmās sacensību stundas noritēja lietū, taču tas nemazināja karstumu spēkavīru arēnā. Uzvarējis pirmajā vingrinājumā – Mammadaba spēka kāpnēs, nākamajos tik viegli vairs nejutās pagājušā gada titula ieguvēja Artis Plivda. Otrajā vingrinājumā – Vivacolor krucifiksā visus augumā lielos atlētus pieveica Māris Rozentāls, turklāt šāda veida tvērienā tas bija jauns Latvijas rekords. Trešajā – DnB Nord banka vingrinājumā skatītājiem par prieku bija jāvelk īpaši smaga 22,5t smaga Scania, kur negaidīti visus titulētākos kolēģus pārspēja šosezon visvairāk progresējušais madonietis Didzis Zariņš. Kopvērtējumā pēc trim vingrinājumiem augšgalā nemanīja ne Mareku Leiti, ne Daini Zāģeri, tomēr priekšā vēl 7 vingrinājumi.
Ceturtajā – Latvijas Dzelceļa pārmijnieka stafetē, kur atlētiem vispirms 25 m jānes 380kg nēši, pēc tam atpakaļ tie paši 25m ar 145kg katrā rokā fermera pastaiga. Savu jaudu vēlreiz pierādīja Artis Plivda, pirmais izcīnot otro uzvaru atsevišķā vingrinājumā.
Pirmās dienas noslēgumā – „saldais ēdiens” skatītājiem. Pirmo reizi Austrumeiropā, Raimonda Bergmaņa vārdiem sakot, sacensību režīmā notika kuģa vilkšana. 75 tonnas smagais kuģis atlētiem bija jāvelk ar rokām pret Ventas straumi. Starta signālu dodot satiksmes ministram Augulim, atlēti ilgi cīnījās ar šo smago uzdevumu, taču gandrīz 20m pieveica pilnīgi visi, ļaujot daudzajiem skatītājiem uzgavilēt. ZZS vingrinājumā uzvarēja Ingus Kaktenieks, kas viņam ļāva pavirzīties augšup pirmās dienas kopvērtējumā.
Siltums Jums Latvijas spēkavīru čempionāta pirmās dienas rezultāti bija visai pārsteidzoši, taču solīja lielu intrigu otrai dienai:
1 Artis Plivda 48
2 Rolands Fersters 45
3 Dainis Zāģeris 44
4 Ingus Kaktenieks 40,5
5 Māris Rozentāls 40
6 Mareks Leitis 37
7 Didzis Zariņš 34,5
8 Andris Leišavnieks 32
9 Ildars Sviķis 22,5
10 Oskars Brugemanis 17
11 Mareks Jēkabsons 17
12 Māris Blumfelds 12,5

Otrā diena Limbažu estrādē atlētus sagaidīja ar karstu sauli un skatītāju tūkstošiem. Turpinājās bezkompromisu cīņa, kas vainagojās ar fantastisku drāmu, kas atrisinājās sacensību pēdējās sekundēs.
Ieguvis pārliecību pēc pirmās dienas, Artis Plivda bija noskaņojies kaujinieciski aizstāvēt savu titulu, taču pirmās dienas neveiksminieks Dainis Zāģeris negrasījās padoties un elpu aizraujoša cīņa visas dienas garumā varēja sākties.
Pirmajā dienas vingrinājumā, kas divu dienu kopsummā bija jau sestais – DnB Nord banka automašīnas celšanā no zemes, Artis un Dainis uzrādīja vienādu rezultātu, no viņiem neatpalika arī Ingus Kaktenieks. Visiem veikti 12 sekmīgi celšanas atkārtojumi. Nākamajā Triobet kombinācijā vispirms jāpārveļ 6 reizes gandrīz 400kg riepa, pēc tam 25m distancē jānones 185kg vairogs Latvijas kontūrās. Beidzot atsevišķo vingrinājumu uzvarēja Mareks Leitis, bet vienu punktu kopvērtējumā atguva otrās vietas ieguvējs Dainis Zāģeris, atstājot Arti Plivdu kā trešo. Trešais vingrinājums atkal vainagojās ar interesantiem rezultātiem. Vispirms jaunu Latvijas rekordu Līvu Alus mucu mešanā augstumā uzstādīja Mareks Jēkabsons, uzlabojot tikai pirms divām nedēļām uzstādīto Arta Plivdas rekordu par gandrīz sekundi. Pēc neliela brīža par 6 sekundēm to pārspēja Andris Leišavnieks. Artis Plivda kļūdījās, vienu mucu nepārmetot ar pirmo mēģinājumu un vēlāk to pašu izdarīja arī Mareks Leitis, tomēr Dainis Zāģeris savu iespēju nepalaida garām – jauns Latvijas rekords – 13,82 sekundēs pār 4,2m augstumu pārmestas 18, 20, 22, 24 un 26kg mucas. Pirms pēdējām divām disciplīnām Dainis zaudē Artim vien punktu.
Priekšpēdējais vingrinājums bija atkal novitāte Latvijas spēkavīru sacensībās – GPU Nākotne celšanas kombinācija, kur atlētiem vienu aiz otra jāpaceļ 125kg baļķis, 130kg Apolona ass, 135kg baļķis, 70kg un 80 kg hantele. Pie tam hanteles – ar vienu roku. Nevienam atlētam neizdevās pacelt pēdējo hanteli, līdz pie rīkiem ķērās Zāģeris. Un skatītājiem uzgavilējot viņam izdevās pieveikt arī smagāko hanteli. Līdz ar to viss intrigas risinājums atlikts uz pēdējo vingrinājumu, jo abiem līderiem pilnīgi vienāds punktu skaits...
Kā pirmais visus piecus Siltums Jums akmeņus pacēla Didzis Zariņš pierādot savas ambīcijas uz turpmākajām sezonām. Trešo vietu šīgada čempionātā ar paceltiem pieciem akmeņiem apzīmogoja arī Mareks Leitis. Un tad, visiem skatītāju tūkstošiem stāvot kājās, pie akmeņiem klāt ķērās Artis Plivda. Un kļūdījās, piektā akmens celšanā ļaujot tam izslīdēt no rokām un zaudējot vismaz 4-5 sekundes. Jūtot, ka vairs no viņa nekas nav atkarīgs, Artis gaidīja, ko paveiks Dainis, kurš parasti akmeņus ceļ gandrīz tikpat ātri kā Artis. Pirmie četri akmeņi padevās visai viegli, taču bija acīmredzams, ka Daiņa nervu stīgas ir nospriegotas līdz maksimumam. Un skatītāju pūlim noelšoties, piektais akmens tā arī palika nepacelts... Latvijas stiprākais vīrs – atkal preilēnietis Artis Plivda!
Siltums Jums Latvijas spēkavīru čempionāta 2011 rezultāti:
1 Artis Plivda 102
2 Dainis Zāģeris 99
3 Mareks Leitis 83,5
4 Māris Rozentāls 75,5
5 Didzis Zariņš 75
6 Andris Leišavnieks 65,5
7 Rolands Fersters 64
8 Ingus Kaktenieks 54,5
9 Oskars Brugemanis 45
10 Mareks Jēkabsons 45
11 Ildars Sviķis 40,5
12 Māris Blumfelds 26,5

„Neticami spraigs sižets cīņai par titulu, kas pierādīja, ka šādās divu dienu sacensībās katrai disciplīnai ir nozīme. Ikviens zaudēts punkts var atspēlēties turpmākajā, ikviena veiksme var atkal uznest augšup. Ļoti priecēja Rolanda Ferstera pirmās dienas rezultāti, Didža Zariņa progress un Ingus Kaktenieka atgriešanās visaugstākajās pozīcijās. Noteikti gribētu izteikt pateicību Mārim Blumfeldam, kurš faktiski mirkli pirms fināla uzzināja, ka būs jāstartē un neatteica. Bet, protams, apsveicu visus trīs godalgu ieguvējus un visvairāk jau – Latvijas stiprāko vīru 2011 – Arti Plivdu! Turklāt, pateicoties lieliskajam skatītāju atbalstam un dalībai, manuprāt, izdevās radīt svētku sajūtu gan Ventspilij un Limbažiem, gan spēkavīriem,” uzreiz pēc sacensību noslēguma Limbažos ar gandarījumu sacīja Latvijas spēka atlētu federācijas vadītājs Māris Liepiņš.
Latvijas spēkavīru čempionāta finālus rādīs Latvijas Neatkarīgā televīzija atlikušajās augusta svētdienās. Sekojiet informācijai Par stipru Latviju!
Latvijas spēkavīru čempionāta finālu atbalsta: Ventspils un Limbažu novada domes, Latvijas Dzelzceļš, Rīgas Brīvosta, DnB Nord banka, Līvu Alus, Triobet, Vivacolor, Mammadaba un GPU Nākotne, ar sporta formām nodrošina 66 North Iceland, informatīvi atbalsta LNT, Radio SWH un Sportacentrs.com
Sacensības organizē Latvijas spēka atlētu federācija kopā ar biedrību „Par stipru Latviju”.

  +1 [+] [-]

, 2011-08-07 19:22, pirms 13 gadiem
Latgaļu spēks !!!

  +3 [+] [-]

, 2011-08-07 19:31, pirms 13 gadiem
čalim iespaidīga būda - 194cm, 145kg
Slēpts komentārs: valdisqwe

  +2 [+] [-]

, 2011-08-07 21:03, pirms 13 gadiem
valdisqwe rakstīja: pilnīgs lohs Tu esi.
Pilnīgi normāls viņš nav, bet tas Tevi par labāku nepadara, ja Tu tā pasaki

  -1 [+] [-]

, 2011-08-07 21:14, pirms 13 gadiem
acis griežas lasot tādus teikumus pa 4-5 vārdi ..

     [+] [-]

, 2011-08-18 21:18, pirms 13 gadiem
bija laba ciņa pa pirmo un otro vietu,parejie atleti ari godam nocinijās