Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Grosberga un Zērnis kļūst par Latvijas čempioniem orientēšanās vidējā distancē

Ints Megnis
Ints Megnis

Grosberga un Zērnis kļūst par Latvijas čempioniem orientēšanās vidējā distancē
Vieda Lūsa, Sandra Grosberga un Kristīne Brunere pēc uzvaras Latvijas čempionāta stafetē. Foto: LOF

Sandra Grosberga un Rūdolfs Zērnis aizvadītajā nedēļas nogalē Carnikavā kļuva par Latvijas čempioniem orientēšanās sporta vidējā distancē. Turklāt dienu vēlāk abi veica izšķirošos, trešos, etapus Latvijas čempionātā stafetē, aizvedot savas komandas līdz zelta godalgām.

Vīru elitē ceļā uz desmito kontrolpunktu izveidojās izteikts līderu trio, kuri turpinājumā arī sadalīja vidējās distances medaļas - tobrīd Uldis Upītis bija iekrājis nelielu pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem Zērni un Edgaru Bertuku. Distances otrajā daļā Zērnis spēja nedaudz atrauties no Bertuka un pietuvoties Upītim, bet izšķirošs izrādījās priekšpēdējais punkts, kurā tā brīža līderis pieļāva vairāk nekā minūtes kļūdu. Ar tieši tik lielu pārsvaru finišu kā čempions arī sasniedza Zērnis, bet Upītim sudrabu izdevās nosargāt tikai ar vienas sekundes pārsvaru pār Bertuku.

Cīņa par uzvaru dāmu elitē arī šoreiz iztika bez lielas intrigas, Grosbergai pakāpeniski audzējot pārsvaru pār konkurentēm, kas finišā bija vairāk kā divas minūtes. Viņa pie zelta šajā distancē tika trešo gadu pēc kārtas. Daudz spraigāka cīņa izvērtās par sudraba un bronzas godalgām, kuru liktenis izšķīrās starp Iritu Puķīti, Līgu Valdmani un Elizabeti Blūmentāli. Vēl pie 11. kontrolpunkta visas trīs sportistes atzīmējās ar gandrīz vienādiem laikiem, taču ceļā uz nākamo punktu Valdmane un Blūmentāle pieļāva kļūdas, ļaujot Puķītei iegūt gandrīz minūtes pārsvaru. Noslēgumā bronzu izrāva pieredzējušākā Valdmane.

Latvijas čempionāta stafete ik gadu ir vienas no grūtāk prognozējamām sacensībām, taču favorītu statusu un dominanci savās grupās šoreiz apliecināja abu vidējās distances čempionu komandas. Gan Saldus starp vīriem, gan "Meridiāns" dāmu konkurencē bija vadībā visas stafetes garumā un finišu sasniedza ar pāris minūšu pārsvaru pār sekotājiem. Daudz spraigākas cīņas abās grupās izvērtās par sudraba un bronzas medaļām.

Vīru stafetē noslēdzošajā etapā mazāk kā minūtes ietvaros finišu sasniedza veselas sešas komandas. "Azimuts"-Sm BJSS orientieristi Matīss Slikšjānis un Artūrs Pauliņš pēc pirmajiem diviem etapiem stafeti Ilgvaram Caunem nodeva gandrīz reizē ar Saldus komandu, taču Saldus izvirzījās pārliecinošā līderpozīcijā jau etapa sākumā un finišā "Azimutam" ar nelielu pārsvaru izdevās nosargāt sudraba godalgas. Tikai piecas sekundes lēnāka bija "Alnis"-JNSC komanda ar Ralfu Jāni Eižvertiņu, Endiju Titomeru un Rihardu Krūmiņu sastāvā. Ceturtā vieta "Ogres" komandai, piektie "Ozons", bet sešinieku noslēdza "Kāpa". Medaļu cienīgu sniegumu visas stafetes garumā rādīja arī "Mežmalas"/"Madona" orientieristi, kuri finišu sasniedza kā otrie, taču komanda bija diskvalificēta jau pēc pirmā etapa. Kopā ar Zērni zelta medaļas kaklā kāra arī Atis Rešķis un Kristaps Jaudzems,

Dāmu elitē sudraba un bronzas godalgu liktenis izšķīrās starp ZVOC-VBSS un "Kāpas" orientieristēm, pēdējā etapā startējot vidējās distances medaļniecēm Valdmanei un Puķītei. Valdmane distancē devās 20 sekundes priekšā Puķītei, un finišā šo pārsvaru palielināja līdz 40 sekundēm. Čempionēm kopā ar Grosbergu sastāvā bija arī Kristīne Brunere un Vieda Lūsa.

“Latvijas čempionāts vidējā distancē un stafetē man jau gadiem ir svarīgākās vietējā mēroga rudens sezonas sacensības Latvijā. Un, lai gan zinu, ka šobrīd esmu ļoti spēcīga jebkurā distancē un apvidū Latvijā, Latvijas čempionāta vidējo distanci vienmēr uztveru kā nopietnu izaicinājumu, jo distances pēdējos gados bijušas augstā līmenī. Šī reize nebija izņēmums, un distances sākumā man uz vairākiem punktiem bija nelielas problēmas ar kartes lasīšanu, kur kopā zaudēju aptuveni minūti, taču distances otro daļu veicu pārliecinoši un lēnā garā panācu arī konkurentes, kuras bija startējušas pirms manis," komentē sacensību uzvarētāja Grosberga. "Stafetē jau otro gadu pēc kārtas labāko laiku etapā uzrādīju ne tikai es, bet arī abas manas komandas biedrenes. Stafetes mūsu klubā
vienmēr tiek uztvertas īpaši, un Latvijas čempionātā vienmēr startējam ar spēcīgāko iespējamo sastāvu."
.
“Latvijas čempionātu kā rudens mērķi izvirzīju augusta sākumā, kad biju ticis skaidrībā ar nelielām mikrotraumām un varēju atsākt skriet. Izmantoju visas Latvijas sacensības kā labu treniņu un ar katru nedēļu forma pamazām uzlabojas. Par savām iespējām uzvarēt nebiju pārliecināts, jo vairāki sportisti bija iepriekšējās sacensībās parādījuši lielisku sniegumu. Ļoti koncentrējos uz tehnisko izpildījumu un virziena noturēšanu, jo sapratu, ka, skrienot bez kļūdām, būšu konkurētspējīgs. Fiziskajā ziņā bija plāns distanci iesākt nedaudz mierīgāk un visu laiku kāpināt tempu. Lielā mērā tas izdevās un ar to šoreiz pietika uzvarai," saka Zērnis. "Stafetē mūsu kluba uzvaras pamatā bija stabils sniegums visu etapu garumā. Milzīgs paldies maniem komandas biedriem Atim un Kristapam, kuri joprojām, neskatoties uz pārpildīto ikdienu, ir gatavi atrast laiku un motivāciju, lai nopietni sagatavotos Latvijas čempionātam."

Nākamās Latvijas čempionāta godalgas jau šonedēļ tiks sadalītas Talsu pusē, kur norisināsies Latvijas čempionāts pagarinātajā distancē. Latvijas orientēšanās čempionāts un Latvijas kauss šogad norisinās no jūlija līdz oktobrim. Sacensībās tiks noskaidroti gan labākie individuālie sportisti, gan labākie orientēšanās klubi. Tāpat septembrī norisināsies ikgadējais Latvijas skolu orientēšanās kauss.