Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Grosberga nosaukta par Pasaules spēļu asociācijas mēneša atlēti

Ints Megnis
Ints Megnis

Grosberga nosaukta par Pasaules spēļu asociācijas mēneša atlēti
Sandra Grosberga. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija

Latvijas labākā orientēšanās sportiste Sandra Grosberga ceturtdien nosaukta par Starptautiskā Pasaules spēļu asociācijas (IWGA) rīkoto Pasaules spēļu septembra mēneša labāko atlēti. Kāds Latvijas sportists pie šāda panākuma ticis pirmoreiz vēsturē.

Pasaules spēles, ko rīko IWGA un oficiāli atzīst arī Starptautiskā Olimpiskā komiteja, notiek kopš 1981. gada. Tajās tiek pārstāvēti daudzi sporta veidi un disciplīnas, kas nav iekļauti olimpisko spēļu programmā. Pasaules spēles notiek ik četrus gadus – gadu pēc vasaras olimpiskajām spēlēm. Jau kopš 2014. gada tiek paziņots arī Pasaules spēļu mēneša atlēts, un šis gods tiek piešķirts sportistam, kurš izcēlies visas pasaules līmenī gan ar sportiskajiem panākumiem, gan sabiedrisko darbību. Pagājušajā mēnesī šāds gods ticis Grosbergai.

"Orientēšanās ir viens no sporta veidiem, kur konkurenti atrodas brīvā dabā un nav nepieciešams pārāk cieši kontaktēties. Tas šobrīd atvieglo sacensību rīkošanu un piedalīšanos tajās. Latvijas orientieriste Sandra Grosberga šo iespēju pilnībā izbaudīja - viņa šoruden startēja un ar labu pārsvaru uzvarēja trijos Latvijas čempionātos," savu izvēli pamato Starptautiskā pasaules spēļu asociācija.

Grosberga zelta medaļas sāka vākt jūlijā Latvijas čempionāta garajā distancē, kad 10,9 km garo orientēšanās skrējienu veica ar vairāk nekā septiņu minūšu pārsvaru pār tuvāko konkurenti. Augustā 25 gadus vecā sportiste uzvarēja sprintā Valmieras pilsētā, bet septembrī triumfēja vidējā distancē. Kā Pasaules spēļu 2020. gada septembra atlēte Sandra Grosberga saņems Pasaules spēļu mēneša laureāta diplomu, kā arī dāvanu no mēneša atlēta nominācijas oficiālā atbalstītāja ProtectiveLife.

“Godīgi sakot, šis bija ļoti negaidīti un esmu patīkami pārsteigta. Gan par to, ka tiek pamanīti mani rezultāti un sasniegumi vietējā mērogā, gan par uzmanību, kas veltīta orientēšanās sportam Latvijā arī no Starptautiskās Orientēšanās federācijas puses. Šis gads elites sportistiem psiholoģiski nav bijis viegls, jo visi lielie čempionāti un Pasaules kausa posmi tika atcelti. Arī es esmu meklējusi citus izaicinājumus, piemēram, startējot vieglatlētikas sacensībās. Fakts, ka esam aizvadījuši pilnvērtīgu Latvijas kausa sezonu un ir notikuši visi Latvijas čempionāti, uz pārējās Eiropas fona ir ievērības cienīgs," saka Grosberga. "Latvijas čempiones titulu visās distancēs - garajā, vidējā un sprintā, kā arī stafetē - izcīnīju jau 2018. gadā, taču nav tā, ka tas kļūst aizvien vieglāk. Tāpat kā pasaules čempionātos, arī vietējās sacensībās uz starta izeju ar domu, ka man ir jāparāda labākais, ko spēju. Un tas ir izaicinājums arī tad, kad esi uzvarējis jau neskaitāmas reizes iepriekš."

Grosberga ir tikai trešā orientēšanās sporta veida pārstāve no visas pasaules, kas atzīta par Pasaules spēļu mēneša atlētu. Līdz šim šāds gods bija ticis vienam no visu laiku titulētākajam orientieristam pasaulē, astoņkārtējam pasaules čempionam Danielam Humbanam, kurš par mēneša atlētu tika nosaukts 2018. gada augustā pēc Latvijā notikušā pasaules čempionāta, un ne mazāk titulētajai zviedru orientēšanās superzvaigznei, desmitkārtējai pasaules čempionei Tūvei Aleksandešsone – viņa šajā godā tika 2015. gada februārī pēc kārtējā triumfa pasaules čempionātā orientēšanās ar slēpēm.