Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:295, Did:0, useCase: 3

Airsoft - kārtīgs sporta veids vai tikai hobijs?

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Airsoft - kārtīgs sporta veids vai tikai hobijs?
Foto: GUNSnLASERS


Airsoft (tiek dēvēts arī par straikbolu) kļūst arvien populārāks. Par to liecina gan lielais regulāro spēlētāju skaits, gan arī interesantu pieaugums un valdības ieceres ierobežot šīs izklaides pieejamību Latvijā. Kādēļ tā?

Airsoft - stratēģiski treniņi ar dažādām kaujas misijām

Airsoft ieroči ir reālu ieroču kopijas jeb replikas. Spēļu laikā tiek izspēlēti dažādi taktiski scenāriji, tādēļ airsoft treniņi tiek pielīdzināti kaujas simulācijām. Airsoft ir atļauts spēlēt tikai tam speciāli paredzētos laukumos un norobežotās teritorijās, kurās nevar brīvi iekļūt nepiederošas personas.

“Jāuzsver, ka airsoft sportu nevar dēvēt par veidu, kurā spēlētāji attīsta sevī īstas militāras prasmes. Jā, misijās tiek izpildīti līdzīgi paņēmieni, tomēr airsoft spēle nav īsta kauja, kurā dalībnieki var nomirt. Ja airsoft uzdevuma laikā pretējās komandas dalībnieks ir Tev trāpījis, Tu skrien uz savu bāzi “atdzīvoties” vai arī dodies laukuma malā un gaidi misijas beigas,” komentē airsoft veikals un izklaides centrs GUNSnLASERS.

Dažas no populārākajām airsoft misijām ir:
● prezidenta nosargāšana;
● policisti pret teroristiem;
● ķīlnieka atbrīvošana;
● mājas ieņemšana;
● dominācijas u.c.

Misijas atšķiras ne tikai ar mērķi, kas uzdevuma laikā jāizpilda vai jāsasniedz, bet arī taktiku, izpildes ilgumu un pat piemērotākā ekipējuma izmantošanu.

Populārākie airsoft ieroči

Advancētākie airsoft sporta piekritēji spēļu laikā izmanto vairākus ieročus, kā arī papildu ierīces labākam sniegumam, piemēram, lukturīšus tumšā laikā, granātas pretinieka uzmanības novēršanai un dūmu sveces aizsegam. Tāpat arī apģērbs un aizsargmaskas sniedz priekšrocības un ļauj palikt nepamanītam apkārtējā vidē.

Populārākie airsoft ieroči, ko izmanto spēlēm Latvijā:
● M4 automāts (pasaulē atzīts G&G zīmols, 380 fps jeb 110 – 115 m/s. Kvalitatīvs ierocis ir no polimēra un metāla daļām. Stobra izmērs 6,05mm);
● MP5 automāts (zināms CYMA zīmols, 110 – 115 m/s. Ļoti reālistisks ierocis no polimēra un metāla. Stobra izmērs 6,05mm);
● Beretta CO2 pistole;
● Beretta elektriskā pistole.

Foto: GUNSnLASERS

Ieroči darbojas uz kvalitatīvām baterijām, kas strādā aptuveni 4 - 5h, intensīvi spēlējot.
Ieročus un citu vajadzīgo ekipējumu, piemēram, taktiskos cimdus, CO2 kapsulas, airsoft bumbiņas u.c. piedāvā arī GUNSnLASERS airsoft veikals.

Aptveres (hicap) un bumbiņas

Vidēji vienā ieroča aptverē ietilpst 200 līdz 400 bumbiņas. Airsoft aptveres tiek iedalītas trīs kategorijās:
1. Zema kapacitāte (low cap) - ietilpst ap 80 bumbiņām
2. Vidēja kapacitāte (mid cap) - ietilpst 100 līdz 130 bumbiņas
3. Augsta kapacitāte (high cap) - ietilpst 300 līdz 600 bumbiņas

Kā izvēlēties īsto aptveri?

Tas atkarīgs no spēles tipa. Vairāku stundu spēlēs, kas notiek milzīgās, vairāku hektāru plašās, teritorijās spēlētāji izmanto augstas kapacitātes aptveres, lai tās nebūtu bieži jāmaina un pēc iespējas retāk nāktos skriet uz bāzi. Savukārt nelielos laukumos iekštelpās var izvēlēties zemākas kapacitātes, lai izvairītos no trokšņa, ko var radīt pa pusei tukša aptvere (aptverē atlikušās bumbiņas kustības laikā radīs troksni, sitoties pa aptverē brīvo vietu).

Arī bumbiņas atšķiras un līdz ar to jāizvēlas airsoft misijai piemērotākais izmērs. Līdzīgi kā ar ieroču vai apģērba zīmolu, katrs spēlētājs izvēlas sev iecienītāko brendu, tomēr par vienu no pieprasītāko airsoft bumbiņu zīmolu tiek atzīts “Rockets BBs”.

Foto: GUNSnLASERS

Bumbiņu izmērs

Airsoft aktivitātēs izmanto 6mm bumbiņas, kuru svars ir sākot no 0,2 g. Vidējais bumbiņu svars ir 0,25 vai 0,28 grami - jo smagāka bumbiņa, jo precīzāk, bet lēnāk tā lido. Spēlējot laukumos ar mazu distanci labāk izvēlēties vieglākas bumbiņas, lai ātrāk trāpītu pretiniekam.

Trāpījums jūtams vairāk kā dzēliens nevis kā sitiens, kas ir jūtams, piemēram, no peintbola krāsu bumbiņas. Izvēloties airsoftam piemērotu apģērbu, tas nedaudz absorbēs bumbiņas triecienu, taču pilnībā nepasargās no iespējamām sāpēm.

Ne velti spēlējot airsoft, svarīgākais priekšnoteikums ir atbilstošs ekipējums un drošības maskas. Bez tā spēlēt ir stingri aizliegts jebkādos apstākļos.

Atbilstošs drošības ekipējums

Kā jau kaujas simulācijas spēle, arī airsofts paredz vairākus drošības noteikumus, kas obligāti jāņem vērā, ja vēlies spēlēt. Kā viens no tiem ir atbilstošs apģērbs un ekipējums.

Patīkamai un drošai airsoft spēlei obligāti nepieciešams:
● sejas aizsargmaska (pilna vai daļēja ar mutes aizsargu un brillēm);
● cimdi (ieteicams izvēlēties taktiskos cimdus, lai varētu stabili turēt ieroci);
● šalle (lai izvairīties no trāpījuma pa kaklu);
● kamuflāžas tērps no elastīga materiāla (absorbēs trāpījuma stiprumu un vienlaikus kalpos kā aizsegs, lai pretinieks spēles laikā Tevi nepamanītu);
● sportiski un slēgti apavi (lai vari viegli kustēties un pārvietoties arī pa nelīdzenu virsmu).

Foto: GUNSnLASERS

Kas vēl jāzina pirms spēlēt airsoft?

Drošība vienmēr ir pirmajā vietā. Šis teiciens pilnībā atbilst arī airsoftam, tādēļ vienmēr rūpīgi ievēro visus noteikumus, lai neapdraudētu nedz savu, nedz arī citu veselību.

Galvenie airsoft drošības noteikumi:

● vienmēr velc atbilstošu drošības ekipējumu (sejas maska, brilles, cimdi);
● spēles laukumā nekad nenovelc sejas aizsargmasku (pat tad, ja ir aizsvīdis vai netīrs caurredzmības stikls);
● netēmē ar ieroci ārpus norobežota laukuma, uz cilvēkiem bez atbilstoša drošības ekipējuma, dzīvniekiem un objektiem (mašīnām, logiem, ēkām, norādēm u.c.);
● pēc spēles nekavējoties iztukšo aptveri un izņem bateriju no ieroča;
● spēles starplaikā vērs ieroci pret zemi un drošinātāju novieto režīmā, kurā nav iespējams izšaut;
● pārvietojot ekipējumu, izmanto piemērotas somas, lai izvairītos no pārpratumiem un citu personu uztraukšanas (it sevišķi atbilstoši jāpārved airsoft ieroči).

Vislabāk pirmo reizi airsoft ir izmēģināt ar nomas ekipējumu, spēlējot atvērtās jeb publiskās spēlēs. Tās vada profesionāls un zinošs instruktors. Spēlēs piedalās ne tikai amatieri, bet arī pieredzējuši spēlētāji, kas ar airsoftu nodarbojas jau vairākus gadus. Šīs kopspēles ir iespēja uzzināt vairāk par ekipējumu, saņemt vērtīgus padomus un ieteikumus par sava aprīkojuma iegādi. Airsoft ieroči un pārējais ekipējums kopsummā izmaksā salīdzinoši dārgi, tādēļ ir vērts vispirms saprast, vai pašam šāds sporta veids patīk un aizraus arī pēc vairākām spēlēšanas reizēm.

“Pie mums publiskās spēles ziemas sezonā notiek katru otrdienu no plkst.18:45 līdz plkst.22:00 Juglas iekštelpu poligonā. Tas atrodas Mārkalnes ielā 10 un ir ērti sasniedzams gan ar sabiedrisko, gan personīgo transportu,” stāsta GUNSnLASERS airsoft veikals. “Lai varētu piedalīties airsoft publiskā spēlē, iepriekš obligāti jāreģistrējas pa telefona numuru +371 27274646 vai arī rakstot uz e-pastu info@gunsnlasers.lv. Var arī uzrakstīt mums Facebook lapā ŠEIT.”
Lai pirmais uzzinātu par atvērto spēļu norises datumiem un citiem jaunumiem, seko informācijai GUNSnLASERS Airsofts Facebook lapā, kā arī mājaslapas bloga sadaļā TE!

Ar airsoft visā pasaulē aizraujas tūkstošiem interesentu, kas regulāri piedalās publiskās spēlēs, rīko turnīrus un nepārtraukti papildina savu aprīkojumu ar jaunām ierīcēm, granātām un apģēbru. Iespējams, šis sporta veids arī Tev kļūst par iecienītu hobiju vai vismaz aktivitāti, ko periodiski uzspēlēt, tādēļ dodies izmēģināt!

     [+] [-]

, 2019-02-08 13:12, pirms 5 gadiem
Vispār jau valstī ir noteikts, ka reklāmraksti ir janodala atsevišķi un tiem ir jābūt atzīmētiem kā tādiem.
Rakstā ne vārda par to, kas ir virsrakstā. Kopumā neprofesionālas žurnālistikas paraugstunda.