Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:295, Did:0, useCase: 3

Velosipēda apkopes ABC

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Velosipēda apkopes ABC
Foto: Shutterstock.com


Ikviena lieta kalpos daudz labāk, ja par to rūpēsies un regulāri veiks apkopi. Neviens nebrīnās par to, ka automašīnas reizi pa reizei tiek vestas uz servisu un vienreiz gadā iziet tehnisko apskati. Savukārt par velosipēdiem un skrejriteņiem daudziem nez kāpēc šķiet, ka tiem vajadzētu darboties mūžīgi tāpat vien, ja tik nesaplīst riepa. Taču arī velosipēdiem nepieciešama regulāra apkope. Vēlams – vismaz vienreiz sezonā. Vislabāk – sezonas beigās, lai nākamo sezonu varētu sākt veikli un patīkami jebkurā laikā. Parasti apkopes pakalpojumu piedāvā teju visi velosipēdu veikali. Tāpēc šoreiz par to, kādas darbības ietilpst velosipēda apkopes rutīnā.

Velosipēda pamatapkopes darbības

Pamatapkope būtu uzskatāma par obligātu un neizlaižamu darbību pat tad, ja šķiet, ka velosipēds ripo bez bēdu un nekas nav jāregulē. Velosipēdu veikali piedāvā dažādas pamatapkopes programmas, taču dažas no standarta darbībām, kas būtu jāveic, ir, piemēram:

● Eļļošana
● Regulēšana
● Defektācija
● Skrūvju pārbaude
● Ratu centrēšana

Velosipēda pilnās apkopes darbības

Ja velosipēds aktīvās sezonas laikā ir dabūjis krietni strādāt, ieteicams veikt pilno apkopi, lai nodrošinātu veiksmīgas darbības nepārtrauktību. Regulāri apkopts velosipēds kalpos daudz ilgāk un kvalitatīvāk, būtiski palielinot laiku, kas paies līdz nākamā velosipēda iegādei. Pilnās apkopes darbības:

● Defektācija
● Rites daļu (rumbu, pedāļu centra, dakšas gultņu) izjaukšana
● Eļļošana
● Regulēšana
● Riteņu ratu centrēšana
● Skrūvju pārbaude

Citas apkopes laikā veiktās darbības

Velosipēds ir transportlīdzeklis – tas lietošanas laikā kļūst netīrs. Braucot pa zemes ceļiem vai peļķēm – jo īpaši. Tādēļ lielākoties pirms apkopes veikšanas tas tiks rūpīgi nomazgāts. Velosipēdu veikali par šo pakalpojumu parasti arī iekasē papildu samaksu.

Ko var paveikt saviem spēkiem?

Apkope ir speciālista veikts pasākums, cena var būt atkarīga no velosipēda veida – lētāk velosipēdiem bez ātrumu pārslēgšanas iespējas, dārgāk – braucamajiem ar sarežģītākām ātrumu pārslēgšanas sistēmām. Lai apkopes būtu ātras un patīkamas, ir stingri ieteicams arī pašiem parūpēties par savu braucamo ikdienā, it īpaši tad, ja velosipēds tiek izmantots katru dienu. Tas nemaz neprasa daudz laika vai pūļu, atliek vien ieviest savā ikdienā dažas rutīnas darbības. Speciālisti iesaka:

● Turiet velosipēdu sausumā, zem jumta. Ja gadās braukt lietū, pēc braukšanas nekrāsotās daļas jāapstrādā ar pretrūsas līdzekli.
● Ja velosipēds nonāk saskarē ar sāli, piemēram, braucot gar jūru vai ziemā, pēc brauciena velosipēds jānomazgā un visas nekrāsotās daļas noteikti jāapstrādā ar līdzekli aizsardzībai pret rūsu.
● Ja gadās iebraukt tik dziļā peļķē, ka samirkst gan klaņu gultņi, gan riteņu rumbas, ieteicams šīs detaļas demontēt, notīrīt un saeļļot.
● Visas kustīgās detaļas regulāri ir jāieeļļo un jātīra.

Foto: Shutterstock.com

Kustīgo daļu eļļošana

Par eļļošanu jāatceras daži pamatprincipi – eļļa jālieto tieši tik daudz, lai saeļļotu nekrāsotās kustīgās detaļas, taču tik maz, lai eļļa neveidotu biezu slāni, pie kura varētu pielipt smiltis un citi netīrumi. Ja gadījies uzklāt pārāk daudz eļļas, liekā ir jānoslauka.

Aktīvi lietota velosipēda eļļošanas grafiks

Reizi nedēļā jāieeļļo:
● Ķēde
● Pārslēdzēja ritenīši
● Pārslēdzēji
● Bremžu sviras
● Bremžu rokturi

Reizi mēnesī jāieeļļo:
● Pārslēdzēju slēdži
● Bremžu troses gali

Reizi pusgadā jāieeļļo:
● Brīvrumba/kasete
● Bremžu trosītes

Reizi gadā jāieeļļo:
● Klaņu gultņi
● Pedāļi
● Pārslēdzēju trosītes
● Riteņu rumbu gultņi
● Stūres un dakšas gultņi
● Sēdekļa statnis

Ja viss tiks rūpīgi ieeļļots un velosipēds regulāri vests uz apkopēm, tas bez problēmām kalpos daudzas sezonas. Ja vecais velosipēds savu laku ir nokalpojis, tad interneta veikals 1a.lv būs visērtākā vieta, kur noskatīt jaunu braucamo. Apskatiet piedāvājumu jau tūlīt un pārvietojieties zaļi!