Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Noskatoties līdzjutēja video, tiesneši atņem Grjazinam uzvaru Ungārijas rallijā

Juris Grīns
Juris Grīns

Noskatoties līdzjutēja video, tiesneši atņem Grjazinam uzvaru Ungārijas rallijā
Nikolajs Grjazins. Foto: fiaerc.com

Tiesneši piešķīruši 15 minūšu sodu Latviju pārstāvošajam krievu pilotam Nikolajam Grjazinam, kā rezultātā viņš ir zaudējis svētdien Eiropas rallija čempionāta posmā "Rally Hungary" izcīnīto uzvaru. Pirmā vieta tikusi norvēģim Madsam Ostbergam.

Grjazins sacensībās uzvarēja ar ievērojamu pārsvaru pār Ostbergu, tomēr vēlāk tiesneši lēma, ka latviešu komandas “Sports Racing Technologies” ekipāžai piešķirams sods par to, ka tā neapstājās pie avarējušās Norberta Herciga mašīnai, lai pārliecinātos, ka negadījumu piedzīvojušajiem viss ir kārtībā.

Jau ziņots, ka ungāra Herciga ekipāža smagi avarēja svētdienas pirmajā ātrumposmā, pēc kā gan pilots, gan stūrmanis tika nogādāti slimnīcā. Abi guva ķermeņa sasitumus, bet līdzbraucējs pat ir lauzis vai vismaz traumējis sešas ribas.

Pirms izstāšanās Hercigs bija Grjazina tuvākais sekotājs, un tieši krievu pilots bija pirmais, kurš brauca garām notikuma vietai. Trases tiesneši viņu jau kādu gabalu pirms negadījuma vietas brīdināja par priekšā notikušo nelaimi, savukārt, kad Grjazins brauca garām, pie avarējušā auto bija redzams tikai pilots, un nebija izlikta ne SOS, ne OK zīme. Šo mirkli nofilmēja kāds no skatītājiem, un video tika ņemts par pamatu, kad tiesneši lēma Grjazina rezultātam pievienot 15 minūtes. Grjazins atzina, ka pārpratis viņam rādītos signālus, tādēļ arī nav apstājies pie Herciga.

Tā visa rezultātā Grjazins zaudēja uzvaru un “Rally Hungary” rezultātos atkrita uz 24. vietu, kamēr pie pirmās ticis Ostbergs, kurš pats pirms tam bija avarējis, taču salīdzinoši veiksmīgi, jo braukšanu varēja turpināt. Otrajā vietā oficiālajos rezultātos ierindojas polis Mikolajs Marčiks, kurš sacīkstēs startēja ar “Sports Racing Technologies” sagatavotu mašīnu, bet trešo vietu guvis Ungārijas čempions Andrāss Hadiks.

"Rally Hungary" rezultāti:

VietaPilotsValstsAutoRezultāts
1.Madss OstbergsNorvēģijaCitroën C3 Rally21:38:43.4
2.Mikolajs MarčiksPolijaŠkoda Fabia Rally2 evo+21.8
3.Andrāss HadiksUngārijaFord Fiesta Rally2+26.1
4.Efrēns LjarenaSpānijaŠkoda Fabia Rally2 evo+1:14.1
5.Simone KampedelliItālijaŠkoda Fabia Rally2 evo+1:21.8
6.Andreass MikelsensNorvēģijaŠkoda Fabia Rally2 evo+1:30.4
7.Eriks CaissČehijaFord Fiesta Rally2+1:49.6
8.Žoans BonatoFrancijaCitroën C3 Rally2+2:06.8
9.Mikloss ŠomossUngārijaŠkoda Fabia R5+2:14.8
10.Lāzlo BodolajsUngārijaFord Fiesta Rally2+4:48.3

  +3 [+] [-]

, 2021-10-25 09:45, pirms 3 gadiem
Teiktu diezgan diskutabls gadījums. Nevarētu teikt, ka avarējusī ekipāža bija bez palīdzības, bet ja noteikumi prasa nākamai mašīnai stāties malā, tad tas netika izdarīts. Esmu nezinātājs, bet man jautājums, kāds rezultāts tiek fiksēts nākamai ekipāžai, kas apstājas palīdzēt?

  +2 [+] [-]

, 2021-10-25 11:05, pirms 3 gadiem
Šis lēmums tiešām ir diskutabls. Vai tiešām fanu uzņemtie video rallijā skaitās kā oficiāls materiāls, ko drīkst izskatīt, lai pieņemtu gala lēmumus dažādās situācijās? Jājautā - priekš kam tad vajadzīgas oficiālās kameras, kas nodrošina tiešraidi. Nevienā citā sporta veidā taču fanu uzņemtie video netiek ņemti vērā - lēmums tiek pieņemts pēc tā, ko var redzēt oficiālajā translācijā.

Nezinu... neesmu rallija eksperts, tāpēc kāds varbūt var paskaidrot sīkāk...

     [+] [-]

, 2021-10-25 12:22, pirms 3 gadiem
Gan jau, ka onbordā ar varēja redzēt, ir tas SOS vai OK, vai nav. Ja nav, pēc noteikumiem jāapstājas, nav svarīgi, ko tie tur ar rokām plātās. Es tā domāju. Pat ja neviens to nebūtu pamanījis uzreiz, vēlāk tāpat kāds konkurents to piefiksētu un uzrakstītu protestu. Noteikumi paliek noteikumi. Laikam nepietiek ar pedal to metal.....

     [+] [-]

, 2021-10-25 14:50, pirms 3 gadiem
guntis86 rakstīja: Teiktu diezgan diskutabls gadījums. Nevarētu teikt, ka avarējusī ekipāža bija bez palīdzības, bet ja noteikumi prasa nākamai mašīnai stāties malā, tad tas netika izdarīts. Esmu nezinātājs, bet man jautājums, kāds rezultāts tiek fiksēts nākamai ekipāžai, kas apstājas palīdzēt?
Šādi skan atbilstošais noteikumu punkts - FIA Reģionālo rallija sporta noteikumu 53.3.2. pants vēsta, ka: ''Jebkurai ekipāžai, kurai ir parādīta sarkanā SOS zīme vai kura redz automašīnu, kura ir cietusi avārijā, bet nav redzama OK zīme, nekavējoties un bez izņēmuma ir jāapstājas, lai sniegtu palīdzību. Arī visām pārējām automašīnām ir jāapstājas.''

Par rezultātu....Parasti pēc šādiem negadījumiem vai nu ātrumposms tiek atcelts, vai tobrīd trasē esošajām ekipāžām, kuru rezultāti tiek "sabojāti" piešķir vienādu kontrollaiku pielīdzinot to jau finišējušajām ekipāžām.
Būtībā noteikums ir skaidrs un rezultātu arī tā apstāšanās neizbojās, bet realitātē, manuprāt, nereti notiek apmēram tā - pēc finiša intervijā pilots saka, ka "jā redzēju džeku tur grāvī/krūmos" un ļoti šaubos, ka vienmēr tur ir redzēts tas OK uzraksts, bet nekāds sods neseko. Šajā gadījumā ir trauma un tam tiek pievērsta daudz lielāka uzmanība, kaut arī tas notiek diegan bieži - šī neapstāšanās - tāpēc rodas pieradums, ka jāmauc tālāk, gan jau viss ok.
Par video nav daudz ko iespringt, tas jau vairāk kā to mediji pasniedz..auto ieksā tāpat ir onboard kamera. tajā līdzjutēja video, piemēram, ir redzams, ka avarējušais pilots nerāda nekādas zīmes par SOS vai palīdzības nepieciešamību. Pilota kustības tulkoju kā "nomet ātrumu" un viss.

     [+] [-]

, 2021-10-25 15:14, pirms 3 gadiem
Krievu cūka..uzvards ar atbilstošs..