Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Mikelsens kļūst par Eiropas čempionu rallijā, posmā uzvar Grjazins

Juris Grīns
Juris Grīns

Mikelsens kļūst par Eiropas čempionu rallijā, posmā uzvar Grjazins
Andreass Mikelsens. Foto: fiaer.com

Eiropas rallija čempionāta posmā "Rally Hungary" uzvaru izcīnījis latviešu komandas "Sports Racing Technologies" pilots Nikolajs Grjazins, kamēr viņa tuvākais sekotājs svētdien Norberts Hercigs piedzīvoja smagu avāriju. Andreass Mikelsens tikmēr vienu posmu pirms sezonas beigām jau kļuvis par čempionu.

Sestdien Hercigs vienubrīd bija kļuvis par rallija līderi, pēc tam vadībā pabija arī Eriks Caiss, kurš bija spiests mainīt cauro riepu un zaudēja vairākas minūtes, kā arī cerības uz pjedestālu. Ar plīsušām riepām sestdien saskārās ne viens vien braucējs, ieskaitot galveno titula kandidātu Mikelsenu. Atgādinām, ka pirms šī posma teorētiskas izredzes uzvarēt čempionātā vēl bija saglabājuši Mikolajs Marčiks, kurš, tāpat kā Grjazins, startē ar “Sports Racing Technologies” sagatavotu mašīnu, un Efrēns Ljarena.

Pirms noslēdzošajiem septiņiem asfalta ātrumposmiem, kas notika šodien, Grjazins bija Ungārijas rallija līderis, bet mājinieks Hercigs viņam zaudēja 25 sekundes. Šorīt jau pirmajā ātrumposmā neilgi pirms finiša Hercigs uz slidenā asfalta nespēja savaldīt auto un avarēja, kā rezultātā gan viņš, gan līdzbraucējs Ramons Ferenčs nokļuva slimnīcā. Abi cietuši no sasitumiem, bet stūrmanis arī traumējis ribas.

Grjazins sacīkšu astotajā ātrumposmā uzvarēja un viņa pārsvars ievērojami pieauga – otrajā vietā nokļuva Ungārijas čempions Andrāss Hadiks, kurš tobrīd atpalika jau 49 sekundes, bet vēl pēc trim sekundēm sekoja Madss Ostbergs, kurš SS8 bija zaudējis laiku bojātas riepas dēļ. Pirms servisa parka apmeklējuma, kad līdz finišam bija atlikuši četri dopi, Ostbergs pacēlās uz otro pozīciju. Mikelsens astotajā ātrumposmā netālu no finiša izbrauca no trases, kā rezultātā tika bojāta mašīnas piekare un arī zaudēts laiks. Pirms dienas otrās puses ātrumposmiem norvēģis bija piektais, visai tālu aiz Marčika, bet tikai nedaudz priekšā Ljarenam.

Igaunis Kens Torns sestdienas ātrumposmus noslēdza ar 13. vietu sacīkšu kopvērtējumā, un ar “Rally3” klases auto bija pārspējis daudzus jaudīgākas tehnikas pilotus. Tomēr tiesneši viņam par pārkāpumu piesprieda sodu, kamēr šorīt Torns izstājās tehnisku problēmu dēļ.

Pēcpusdienā Grjazins brauca piesardzīgi, ne reizi četros ātrumposmos nebija ātrākais, bet droši noturēja pirmo pozīciju, izcīnot otro uzvaru šajā ERC sezonā. Ostbergs par piesardzību šķietami nedomāja, uzrādīja vairākus ātrākos rezultātus un finišā uzvarētājam zaudēja 37 sekundes, izcīnot otro vietu. Tikai pēdējā ātrumposmā Marčiks pārspēja Hadiku, tiekot pie trešās vietas, Ljarena palika piektais, bet sesto vietu izcīnīja Simone Kampedelli, uzveicot Mikelsenu, kurš rallija noslēgumā nolēma neriskēt, lai nodrošinātu titulu, kas arī izdevās.

ERC2 vērtējumā pārliecinoši uzvarēja Havjērs Pardo, bet otro vietu, viņiem zaudējot gandrīz sešas ar pusi minūtes, guva Dmitrijs Feofanovs un latvietis Normunds Kokins, kuri startēja ar “Suzuki Swift R4” automašīnu. Trešās vietas ieguvējs Viktors Kartjē no viņiem atpalika tikai 13 sekundes.

ERC3 klasē uzvarēja 2021. gada pasaules junioru rallija čempions Sami Pajari, kamēr JWRC vicečempions Džons Armstrongs ierindojās otrajā vietā, zaudējot 23 sekundes. Trešais Ungārijā bija Žans-Baptists Franseči.

Eiropas čempionātā atlicis aizvadīt vairs tikai “Rally Islas Canarias”, kas norisināsies no 18. līdz 20. novembrim.

"Rally Hungary" rezultāti:

VietaPilotsValstsAutoRezultāts
1.Nikolajs GrjazinsLatvijaVolkswagen Polo GTI R51:38:06.2
2.Madss OstbergsNorvēģijaCitroën C3 Rally2+37.2
3.Mikolajs MarčiksPolijaŠkoda Fabia Rally2 evo+59.0
4.Andrāss HadiksUngārijaFord Fiesta Rally2+1:03.3
5.Efrēns LjarenaSpānijaŠkoda Fabia Rally2 evo+1:51.3
6.Simone KampedelliItālijaŠkoda Fabia Rally2 evo+1:59.0
7.Andreass MikelsensNorvēģijaŠkoda Fabia Rally2 evo+2:07.6
8.Eriks CaissČehijaFord Fiesta Rally2+2:26.8
9.Žoans BonatoFrancijaCitroën C3 Rally2+2:44.0
10.Mikloss ŠomossUngārijaŠkoda Fabia R5+2:52.0