Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Igaunijas rallijkrosa čempionāta posmā "Supercar" klasē triumfē debitants no Latvijas

Juris Grīns
Juris Grīns

Pagājušās nedēļas nogale rallijkrosā bija spraiga – Igaunijas rallijkrosa čempionāta otrais posms "Kulbilohu" trasē sestdien, 18.maijā, bet jau svētdien, 19.maijā, Jēkabpilī “Baronu” trasē notika Latvijas – Lietuvas rallijkrosa čempionāta otrais posms.

Uz Igaunijas otro posmu devās komanda no Latvijas – autosportists Bruno Blumbergs, kurš autosportā savam vārdam lika izskanēt jau pagājušajā sezonā – “ienācējs” no malas, pirms tam bez nekādas reālas braukšanas pieredzes sacensībās, tikai tik, cik trenējies uz braukšanas simulatora. Bruno sāka spoži – pērn, maijā, pirmajās rallijkrosa sacensībās zem komandas “OC Racing” paspārnes jaunais sportists, kam tobrīd vēl nav 18 gadu, braucot X - Treme bagiju klasē uzrādīja izcilu rezultātu – stabilu 2.vietu. Vēlāk, visas sezonas garumā, gūstot pieredzi, sezonu tomēr izbrauc necerēti labi – galu galā, kļūstot par Latvijas – Lietuvas rallijkrosa 2023.gada vicečempionu.

Sākoties 2024.gada sezonai, jaunais sportists kopā ar savu treneri Arni Odiņu, sagādā pārsteigumu daudziem – viņš “pārkāpj” jaunā klasē – rallijkrosa ātrākajā un jaudīgākajā “Super Car” klasē. Viņa rīcībā - tepat Latvijā būvētais “Super Car”, kas tapis uz “Hyundai i20” bāzes, un šīs mašīnas idejas autors ir mehāniķis Rūdolfs Krēsliņš.

Kā jau tas autosportā mēdz gadīties, būvējot tik jaudīgas mašīnas, gadās dažādas ķibeles un mašīna tik tikko ir gatava uz sezonas atklāšanu, precīzāk, atklāšanas dienā – Biķernieku trasē. Līdz ar to, Bruno pirmie reālie treniņi pie Super Car stūres notiek jau Biķernieku trasē, reālos sacensību apstākļos. Tomēr, krājot pieredzi, komanda jau 17.maijā dodas uz Igauniju, lai izmēģinātu spēkus tur, stājoties trasē kopā ar jau pieredzējušiem sāncenšiem “Super Car” klasē.

Par treniņu dienu Bruno atceras, ka viss ritējis lieliski un savu gaitu – mašīna trasē klausījusi aizvien labāk, arī pati trase likusies gana interesanta. “Kā amerikāņu kalniņos – bija daudz tramplīnu!” – viņš atceras.

Visbeidzot sacensību dienā gan esot noskaidrojies, ka nebūs tik daudz sāncenšu, kā cerēts, tomēr abi pieredzējušie igauņu sportisti Arvo Kask un Mart Tikkerbar ir uz starta līnijas. Pirmajā kvalifikācijā Bruno finišē kā trešais, tomēr ar katru nākošo kvalifikāciju viņš savus apļa laikus ievērojami uzlabo un, visbeidzot, trešajā kvalifikācijā, tiesa gan, tikai sacenšoties ar Arvo Kask, arī uzvar. Tobrīd Mart Tikkerbar mašīnai radušās tehniskas kļūmes, tāpēc trasē tā vēl neparādās.

Un, visbeidzot, finālā – jau uz starta visi trīs Super Car – gan abi igauņu braucēji, gan Bruno, kurš startē no otrās pozīcijas. Pirmajā līkumā pieredzējušais Arvo Kask latviešu braucēju “izstumj” no trases, liekot braukt aizmugurē. Tomēr Bruno temps nu jau ir tik ātrs, ka viņš “uzsēžas” savam konkurentam “astē” un izlemjot pareizajā brīdī par “džokera taktiku”, galu galā, nokļūst abiem saviem konkurentiem priekšā.

“Tā arī viss piecus apļus, bez jebkādām lielām kļūdām izbraucu un trasē nobraucu kā pirmais,” – Bruno atceras.

Jaunais sportists ļoti gandarīts par savu pirmo izcīnīto uzvaru, ņemot vērā, ka jaudīgajā un ātrajā “Super Car” klasē startē kā debitants. Viņš, raugoties nu jau netālā pagātnē, kad emocijas mazliet norimušas, saka, ka ir ļoti gandarīts par paveikto: “Paldies manam trenerim Arnim Odiņam, visai “OC Racing” komandai, paldies manam tētim, kurš mani atbalsta šajā sportā, paldies draugiem, manai ģimenei, kas jūt man līdzi un visur ir man blakus. Paldies Igaunijas rallijkrosa organizatoriem par lieliskām sacensībām un abiem maniem sāncenšiem par spēcīgo konkurenci, no kuras es varu tikai mācīties. Došos uz priekšu, centīšos sasniegt aizvien lielākus mērķus, aizvien labākus rezultātus un neapstāšos pie jau izdarītā!”

Starp citu, Igaunijas posmā uzvaras laurus plūc vēl divi sportisti no Latvijas – BMW RX3000 klasē – 1.vieta sportistam Aigaram Tīdmanim, bet otrā vieta – Dailim Jansonam, trešajā vietā – Sanders Roosima.

Pēc Igaunijas posma sacensībās, atbraucot no trases vēlā vakarā, neraugoties uz nogurumu, Bruno ar komandu tomēr izlēma arī doties tālāk - uz Jēkabpils “Baronu” trasi, kur aizritēja Latvijas – Lietuvas rallijkrosa čempionāta otrais posms. Arī tur – Bruno uzrāda labu rezultātu, neraugoties uz to, ka finālbrauciena laikā pēc negaisa un krusas, grants trase nu ir pārvērtusies par dubļu vannu, finišē un kāpj uz pjedestāla, šoreiz Bruno Blumbergs ir otrās vietas ieguvējs, piekāpjoties savam sāncensim no Jēkabpils Ivaram Joelim. Trešajā vietā aiz sevis atstājot sportistu no Lietuvas - Vilmantas Padegimas.

Nākošie rallijkrosa posmi: Igaunijas rallijkrosa čempionāts turpināsies jau 8. jūnijā Pirojas trasē Igaunijā, bet Latvijas – Lietuvas rallijkrosa čempionāta posms – 30. jūnijā Klaipēdā “Vilkyčiai” trasē Lietuvā.