Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Deprē uzvar "Silk Way Rally", latviešu pilotam Vilcānam 18. vieta

Juris Grīns
Juris Grīns

Deprē uzvar "Silk Way Rally", latviešu pilotam Vilcānam 18. vieta
Alda Vilcāna ekipāža "Silk Way Rally"
Foto: Silkwayrally.com

Startējot vadošajiem Dakaras rallija dalībniekiem, divu nedēļu garumā Krievijas, Kazahstānas un Ķīnas plašumos aizvadīts viens no gada prestižākajiem rallijmaratoniem - "Silk Way Rally". Par uzvarētāju vieglo automobiļu klasē kļuvis "Peugeot" rūpnīcas pilots Sirils Deprē, kamēr 18. vietā sacensības pabeidzis latviešu pilots Aldis Vilcāns.

Sacensības startēja 7. jūlijā un bija plānots, ka noslēgsies sestdien, 22. jūlijā, tomēr tā kā pēdējo ātrumposmu slikto laikapstākļu dēļ atcēla, šobrīd jau zināmi uzvarētāji. Sacīkšu dalībnieki šķērsoja trīs valstis, sacenšoties ceļos un bezceļos, bet pa ceļam iegriežoties visu šo valstu galvaspilsētās - Maskavā, kur tika dots starts, Astanā, kā arī Pekinā, kur bija noteikts finišs. Šo divu nedēļu laikā sportisti mēroja aptuveni 10 tūkstošus kilometru, no kuriem puse tika veikta ātrumposmos.

Uz "Silk Way Rally" bija devusies arī šī brīža ātrākā Dakaras rallija komanda "Peugeot", kas savam pilotam Sebastjēnam Lēbam vienīgajam deva iespēju startēt ar jauno auto "DKR Maxi". Pirmo nedēļu deviņkārtējam WRC čempionam padevās dominējošs sniegums, un Lēbs bija iekrājis jau vairāk nekā stundas pārsvaru pār tuvāko sekotāju, kad šo pirmdien trasē viņš neieraudzīja dziļu bedri, iebrauca tajā un avarēja, ne vien pamatīgi sabojājot auto, bet arī savainojot rokas locītavu, kā rezultātā nācās izstāties.

Turpinājumā vadību pārņēma viņa komandas biedrs Sirils Deprē, kurš vēl pirms vairākiem gadiem bija viens no labākajiem rallijreidu braucējiem motociklu klasē. Francūzim, kurš startēja ar vecās paaudzes modeli "3008 DKR" un tobrīd bija 44 minūtes priekšā tuvākajam sekotājam, izdevās noturēties vadībā līdz finišam. Līdz ar to Desprē šajā rallijmaratonā uzvarējis jau otro gadu pēc kārtas. Savukārt jau pirmajā nedēļā avarēja Dakaras leģenda Stefans Petransels, līdz ar to viņš par uzvaru vēlāk vairs necīnījās un finišēja piektais.

Finišā no uzvarētāja Deprē atpaliekot par vairāk nekā stundu, otro vietu izcīnījis franču pilots Kristians Laviljē, kurš startēja ar "Baicmotor BJ40L", kamēr trešajā vietā ierindojās ķīniešu pilots Vei Hans, kurš brauca ar "Geely SMG Buggy". Vēl pirms piektdienas ātrumposma Laviljē bija trīs minūtes aiz Hana, bet finišā iebrauca septiņas minūtes viņam priekšā.

Uz starta sacīkstēs stājās arī latvietis Aldis Vilcāns un viņa komanda "AVMotorsport". Startējot ar "Mitsubishi L200" automašīnu, vēl pēc 11. ātrumposma viņš kopā ar krievu stūrmani Antonu Pleteņevu ieņēma augsto 12. pozīciju, tomēr ceturtdien zaudēja daudz laika un finišā ierindojās vairs tikai 18. vietā. Savā T1 grupā Vilcāns ieguva 15. vietu, bet komandas otra ekipāža, kuras sastāvā startēja krievu sportisti, finišu nesasniedza.

Smago mašīnu kategorijā lielisks sniegums "Kamaz" rūpnīcas komandai, kas izcīnījusi pirmās trīs vietas. Par uzvarētāju kļuva Dmitrijs Sotņikovs, kurš pērn bija otrais, bet šoreiz par sešām minūtēm finišā apsteidza komandas biedru Antonu Šibalovu. Tikmēr Aijrats Mardījevs, kurš pērn uzvarēja "Silk Way Rally" sacensībās, šoreiz palika trešais, 23 minūtes aiz Sotņikova.

Rezultāti vieglo automobiļu klasē

VietaPilotsValstsAutoRezultāts
1.Sirils DeprēFRAPeugeot 3008 DKR41h46m25s
2.Kristians LaviljēFRABaicmotor BJ40L+1h04m39s
3.Vei HansCHNGeely SMG Buggy+1h11m29s
4.Eudženio AmossITAFord TRX08LMOD+2h12m12s
5.Stefans PetranselsFRAPeugeot 3008 DKR+2h37m27s
18.Aldis VilcānsLATMitsubishi L200+121h35m56s

Visi rezultāti: silkwayrally.com

Rezultāti smago automobiļu klasē

VietaPilotsValstsAutoRezultāts
1.Dmitrijs SotņikovsRUSKamaz 4350943h45m38s
2.Antons ŠibalovsRUSKamaz 4326+6m04s
3.Airats MardījevsRUSKamaz 43269+ 23m12s
4.Arturs ArdavičusKAZIveco 4x4 DRNL+2h40m27s
5.Sjarhejs VjazovičsBLRMAZ 5309RR+6h28m56s

Visi rezultāti: silkwayrally.com