Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Šo svētdien Biķerniekos rallija supersprints, kurā var startēt jebkurš

Juris Grīns
Juris Grīns

Šo svētdien Biķerniekos rallija supersprints, kurā var startēt jebkurš
Foto: Dace Janova, 4rati.lv

Šīs nedēļas nogalē, 14. maijā Rīgā, Biķernieku trasē tiks aizvadītas rallija supersprinta sezonas pirmās sacensības, turpinās dalībnieku reģistrēšanās. Taču pirms tam vēlamies pastāstīt, kas īsti ir supersprints.

Rallija supersprints savu dzimšanu Latvijā piedzīvoja 2008. gada martā, kad Latvijas Automobiļu federācijas Standartautomobiļu komisija nolēma ieviest sporta disciplīnu, kas aizstātu savulaik izzudušo standarta auto ralliju.
Patlaban šī ir viena no demokrātiskākajām disciplīnām Latvijas autosportā, jo te var startēt jebkurš, kuram vien ir automašīna ar pielaidi ceļu satiksmei. Rallija supersprintos redzams visraibākais dalībnieku sastāvs – sākot no ielas automašīnām un dalībniekiem, kuri brauc sacīkstēs pirmo reizi, līdz pat vairākkārtējiem čempioniem, kuri startē ar savām sporta automašīnām.

Rallija supersprints tiek veidots no viena 2,5-3 km gara ātrumposma ar jauktu segumu, kuru sportisti veic 3 reizes. Neatkarīgi no klases un automašīnas, dalībnieki drīkst startēt tikai ar ielas riepām. Visi rallija supersprinta dalībnieki, atkarībā no viņu automašīnu tehniskajiem parametriem, tiek sadalīti vairākās ieskaites klasēs, tostarp ir noteikta arī atsevišķa ieskaite jauniešiem līdz 18 gadu vecumam.

Nu jau ceturto gadu rallija supersprintam ir piešķirts Latvijas čempionāta statuss, kas nozīmē, ka čempiona titulu var izcīnīt (protams, startējot atbilstošā ieskaites klasē) arī ar automašīnu, kura ikdienā tiek izmantota, lai brauktu uz darbu.

Supersprintā izcīna gan čempiona, gan kausa kopvērtējuma uzvarētāja titulus. Latvijas čempionāta tituli supersprintā tiek izcīnīti šādās ieskaites grupās: 1600 (standarta automašīnas ar dzinēja darba tilpumu līdz 1600 cm3), 2WD (priekšas piedziņas standarta automašīnas), RWD (klasiskās aizmugures piedziņas standarta automašīnas), VAZ Historic Open (aizmugures piedziņas automašīnas VAZ, Moskvich un GAZ (Volga), kā arī Historic RWD automašīnas, kuru modeļi ir ražoti pirms 1984. gada), 4WD (standarta pilnpiedziņas automašīnas ar atmosfērisko dzinēju un dzinēja darba tilpumu līdz 2800 cm3 un 4WD+ (standarta pilnpiedziņas automašīnas ar atmosfērisko dzinēju un dzinēja darba tilpumu virs 2800 cm3 un ar piespiedu gaisa ieplūdi dzinējiem). 4

Latvijas kauss rallija supersprintā var tikt iegūts sekojošās ieskaites grupās – Open 2WD (sporta automašīnas ar jaudas pievadu vienam tiltam), Open 4WD (sporta pilnpiedziņas automašīnas), speciālajā U18 (jauniešu ieskaitē) un komandu kausa izcīņā.

Latvijas čempionāts un FREKO kausu izcīņa rallija supersprintā standarta un sporta automašīnām sāksies ar posmu “Biķernieki Pavasarī”, kas norisināsies 14. maijā. Sacensību dienā no plkst. 8:30 līdz 10:30 notiks visu dalībnieku un tehnikas pārbaude, kā arī iepazīšanās ar trasi, bet cīņa par uzvarām un pjedestāliem startēs plkst. 11:30.

Rallija supersprints risināsies Biķernieku kompleksās sporta bāzes teritorijā izveidotā aptuveni 3 km garā trasē, un katram dalībniekam būs jāveic trīs ieskaites braucieni. Plānotais trases segums – asfalts, netīrs asfalts un grunts. Savukārt cīņa par vietām notiks deviņās ieskaites klasēs: 1600, 2WD, RWD, 4WD, 4WD+, 2WD Open, 4WD Open, VAZ Historic Open un U18.

LAF mājaslapā sadaļā “Standartautomobiļu komisija/ Supersprints” šobrīd atrodams pirmā posma nolikums un reģistrācijas dokumenti. Pieteikšanās turpinās.

Atgādinām, ka pērn par sezonas uzvarētājiem rallija supersprintā kļuva Jānis Aleksejevs (1600), Varis Žentiņš (2WD), Raivis Galviņš (RWD), Lauris Ozerovs (4WD), Valts Zvaigzne (4WD+), Modris Žentiņš (2WD Open), Andris Radziņš (VAZ Historic Open) un Roberts Poriņš (U18).

Papildus informācija pieejama mājaslapās LATVIJAS AUTOMOBIĻU FEDERĀCIJA un 4rati.lv.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Pavlovska
LAF preses sekretāre