Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Kādi panākumi latviešu krosa braucējiem aizvadītajā sezonā?

Juris Grīns
Juris Grīns

Kādi panākumi latviešu krosa braucējiem aizvadītajā sezonā?
Jānis Baumanis. Foto: Tom Banks

Pēdējos gados Latvijas krosa braucēju starptautiskās aktivitātes tradicionāli saistītas gan ar Eiropas autokrosa čempionātu, gan Eiropas (savulaik arī pasaules) rallijkrosa aktivitātēm. Arī šogad latvieši šo seriālu kopvērtējumu tabulās.

Protams, lielākais un izcilais rezultāts ir Jāņa Baumaņa sudrabs Eiropas rallijkrosa čempionāta RX1 klasē. Jānis sešos posmos guva trīs pjedestāla pozīcijas, kopvērtējumā piekāpjoties vien tik tiešām spēcīgajam Antonam Marklundam, kurš uzvarēja trīs sezonas sacīkstēs. Turklāt, atšķirībā no pasaules ieskaites, Eiropas čempionāts saglabāja gan rallijkrosa garu, gan cienījamu dalībnieku skaitu praktiski visos posmos. Turklāt vēl Baumaņa rezultāts apliecināja, ka izvēlētais formāts – automašīnas iegāde savā īpašumā – var nest panākumus. Šis zīmējums daudzkārt ticis izskatīts kā riskants, jo jākonkurē ar tā sauktajām lielajām komandām. Tiesa, arī Jāņa šā gada darbība bija cieši saistīta ar “lielo komandu”, Yellow Squad. Jebkurā gadījumā – formāts nostrādāja!

Jāņa kontā līdz ar šo panākumu beidzot visa kaluma Eiropas rallijkrosa čempionāta medaļas. 2014. gadā Baumanis guva Eiropas bronzu Super 1600 klasē, ko nākamajā sezonā viņš pārvērta zeltā – Eiropas čempions. Arī 2021. gadā Eiropas bronza, nu jau RX1 klasē. Šogad – sudrabs.

Pēc daudzsološa brauciena pašmāju posmā Rīgā Eiropas čempionāta kopvērtējuma tabulās ierakstījās arī Ronalds Baldiņš, sezonu noslēdzot 22. vietā. Ronalds izveidojis nopietnu apmeklēto seriālu kolekciju – pēc sezonām Nitro Rallycross un RallyX debija arī Eiropas čempionātā. Atliek vēl pasaules ieskaite…

Rīgā uz starta RX2e klasē uz starta stājās arī Roberts Vītols, kuram šī faktiski bija vienīgā sacensību aktivitāte šajā gadā. Debija bija Robertam raksturīga – daudzsološa un ar progresējošu sniegumu. Tehnikas problēmas atņema Vītolam drošu pjedestālu, bet vārds kopvērtējumā ierakstīts – devītais no 16 sezonā startējušajiem. Starp citu, 16. vietu pēc neveiksmīgas debijas pēdējā posmā dzimtajā Vācijā guva bijušais F1 pilots Niks Haidfelds.

Ne pasaules, ne Eiropas RX3 (1600) klasē Latvijas sportistu nebija. Pasaules RX1 klasē par čempionu kļuva Johans Kristofersons, aiz sevis atstājot Timiju Hansenu un Niklāsu Gronholmu.

Eiropas autokrosa čempionātā šogad ar intrigu tika gaidīta cīņa par čempiontitulu SuperBuggy klasē. Izcilu sezonu aizvadīja Petrs Nikodems, aiz sevis atstājot Berndu Štūbi un Džoniju Feilādu. Pēc piecām medaļām – trīs sudraba un divas bronzas – pēc kārtas līdzjutēji cerēja uz Ervina Grenča panākumu sērijas turpinājumu. Taču vadošajam Latvijas bagistam sezona neizvērtās veiksmīga – septītā vieta kopvērtējumā.

Startējot pirmajos divos posmos Latvijā un Lietuvā Māris Līcis sezonu noslēdzis 22. vietā. Modris Lešinskis pēc atraktīvās debijas Mūsā čempionātu noslēdzis 41. vietā. JuniorBuggy klasē astoto vietu sasniedza Kristiāns Grencis, bet CrossCar klasē ar aizvadītiem diviem posmiem 16. vietu sasniedza Reinis Nitišs.

Latvieši arī citos seriālos. Edijs Ošs ierakstījis savu vārdu RallyX statistikā, startējot Supercar klasē vienā no Rīgas sacīkstēm. 19. vieta no 20 startējušajiem. Rīgā Open 2WD klasē lielisku cīņu nodemonstrēja Kristaps Grunte, kopvērtējumā ierakstoties 11. vietā. Otrajā dienā startējušie Ralfs Igaveņš, Māris Druva un Raivis Galviņš sasnieguši, attiecīgi, 20., 25. un 27. vieta. Protams, vienā sacīkstē startējošo uzdevums nav konkrēta pozīcija kopvērtējumā, drīzāk sumināma bija vīru uzdrīkstēšanās pamēģināt starptautisko rallijkrosu.

Citādāks noskaņojums Baldiņam RallyX cīņās. CrossCar klasē Ronalds kopvērtējumā septītais – jaunais kroskarts neatnesa medaļu, kura pēc ceturtās vietas 2021. gadā šķita iespējama. Divus Latvijas posmus šajā klasē aizvadīja arī Nitišs un Jānis Baumanis, attiecīgi, 14. un 18. vietu.

Tuvākā intriga kontekstā – kuri un kādā statusā, līmenī startēs nākamā gada starptautiskajās cīņās?

Izmantotie resursi:
Autocross.lv