Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Deviņi latvieši startēs vienās no grūtākajām sacīkstēm pasaulē

Juris Grīns
Juris Grīns

Deviņi latvieši startēs vienās no grūtākajām sacīkstēm pasaulē
Foto: Red Bull

No 27. līdz 31. jūlijam Rumānijas pilsētā Sibiu, kas ir vēsturiskais Transilvānijas reģions, notiks pasaules čempionāta posms "hard enduro" disciplīnā "RedBull Romaniacs 2021".

“RedBull Romaniacs” sacensības ir vienas no visizaicinošākajām un smagākajām daudzdienu enduro sacensībām pasaulē, kurās dalību piesaka tikai ekstrēmākie aso izjūtu un motosporta cienītāji. Šogad no Latvijas līdz šim kuplākā skaitā uz sacensībām ir devušies trīs moto klubu pārstāvji – no “Motosports RT” Lauris Ermanis, no kluba “ApPasaule”Artūrs Irbe un septiņi “CEC I.S.Racing” kluba komandas biedri Aleksandrs Čerņagins, Kaspars Bondars, Andrejs Stolers, kuri Rumānijā pirmo reizi startēja 2018. gadā. Šogad pirmo reizi šajā disciplīnā piedalīsies pieredzējušais triālists un enduro braucējs Andris Grīnfelds, Alvis Lecis, Rūdolfs Rinka un Lauris Paulovskis.

Šogad sacensības koncepts ir pamainīts. Katru gadu ir bijis centrālais prologs, kas notiek uz galvenās ielas, tajā iekļauti dažādi šķēršļi. Šogad, lai nepulcinātu vienuviet tik daudz cilvēku, pirmajā dienā sportistiem būs kvalifikācijas aplis pa kalniem un mežu. Otrajā offraod dienā sportistiem būs jāpaliek pa nakti teltīs. Neviens nevarēs sniegt tehnisko palīdzību no malas un nākamajā dienā agri no rīta atkal jāturpina cīņa trasē. Katru dienu vidēji būs jānobrauc 100-120 km pa dažādiem ceļiem un bezceļiem. Sacensību pēdējā dienā smilšu karjerā būs kalns – “RedBull” vārti.

Rumānijā Andris Grīnfelds (“CEC I.S.Racing”) startēs Silver jeb Sudraba klasē, viņam tas būs liels hard enduro izaicnājums, jo startēs pirmo reizi. “Tā daudzu dienu braukšana noteikti būs smaga. Šīs sacensības šogad ir galvenais sezonas mērķis, tāpēc centīšos nobraukt labi,” saka Andris Grīnfelds.

Aleksandrs Čerņagins (“CEC I.S.Racing”), kurš šogad startēs Bronzas klasē, atzīst, ka 2018. gadā tā bijusi “briesmīga” pieredze. “Tagad zināms, ka laikapstākļu dēļ, tas bija diezgan neveiksmīgs gads. Pusotru mēnesi pirms sacensībām lija lietus, trase bija ļoti sarežģīta un smaga. Līdz ar to finišu sasniegt bija grūti. Toreiz pirmajā dienā organizatori saīsināja trasi, jo no 241 dalībnieka manā klasē, finišēja vien 15 sportisti. Tāpēc tā pēc sacensību garša dažiem ir palikusi ar rūgtumu. Es to reizi izbaudīju, bet tomēr gribas tiem Karpatiem “atriebties” par to, ka mums toreiz neizdevās sasniegt savu mērķi – tikt pilnvērtīgi līdz finišam. Šogad tas ir mūsu galvenais uzdevums,” tā Aleksandrs Čerņagins.

Lauris Ermanis (“Motosports RT”) atklāj, ka “šoreiz sajūtas ir labākas kā pirmo reizi, kad piedalījās 2018. gadā, tad bija daudz nezināmā. Tikai tik daudz, cik bija informācijas no komandas biedriem, kuri bija braukuši iepriekš. Tagad pašam ir priekšstats par to, kā sagatavoties šim pasākumam.” Kopš 2018. gada Lauris ir vairāk braucis un trenējies ar divtaktu motociklu, vairāk pie tā ir pieradis. “Šogad mans mērķis Bronzas klasē ir finišēt TOP20. Ceru izbaudīt tās piecas dienas, iegūt jaunas emocijas. Kā raksta paši organizatori – tajās ir kaut kas episks,” saka Lauris. Diemžēl, titulētais hard enduro braucējs Aivars Kukojs (“Motosports RT”) šajā posā, traumas dēļ, nepiedalīsies. “Viņš ir sartējis Rumānijā četras reizes. Viņš ir viens no pirmajiem latviešiem, kas pirmais devās uz šo smago enduro pasākumu. 2018. gadā savā klasē Aivars Kukojs izcīnīja 5. vietu,” saka Lauris Ermanis.

Bronzas klasē startēs Aleksandrs Čerņagins, Kaspars Bondars, Artūrs Irbe, Lauris Ermanis, Sudraba klasē – Andris Grīnfelds, bet Iron klasē – Lauris Paulovskis, Alvis Lecis, Rūdolfs Rinka un Andrejs Stolers.

80% trases visām klasēm būs vienāda, bet 20% trases katrai klasei būs savādāka – jo augstāka un spēcīgāka klase, jo daudz sarežģītāki un tehniskāki speciālie elementi.