Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

"Cross Country" Baltijas čempionāta finālā daudziem braucējiem problēmas ar izturību

Juris Grīns
Juris Grīns

"Cross Country" Baltijas čempionāta finālā daudziem braucējiem problēmas ar izturību
Mārtiņš Vinters
Foto: Drakonai Racing Team

Svētdien, 18. oktobrī Igaunijā, Vilaski tika aizvadīts šīs sezonas pēdējais - Baltijas čempionāta 9. posms un Igaunijas čempionāta 5.posms Cross Country. Sacensības notika skaistā un saulainā dienā, lai gan no rīta termometra stabiņš rādīja mīnuss 3 grādus, taču diena iesila līdz pat plus 11 grādiem. Šoreiz sportistiem bija smagāka fiziskā slodze salīdzinājumā ar citiem posmiem.

Uz sacensībām bija ieradušies spēcīgākie un ātrākie Igaunijas, Somijas, Lietuvas un Latvijas sportisti. Solo klasēs pie starta līnijas stājās 130 braucēji un Kvadru klasēs – 22 braucēji. Sportistus gaidīja sīva cīņa. Trase segums līdzīgs kā Dakārā – smiltis, smiltis … Trases garums – 5,5 kilometri. Šīs sacensības kļuva par daudzu sportistu motivāciju gaidāmās ziemas fiziskajiem treniņiem, jo vairāki sportisti atzina, ka šajā trasē pietrūka fiziskās sagatavotības.

Sarunā ar Seniori 50+ klases 1.vietas ieguvēju Ivaru Telli (Talsu moto klubs), sportists atzina, ka trase sākumā šķitusi viegla, taču izrādījās smaga. „Posmu nobraucu, bet bija smagi. Trase ir labi izbūvēta, braucama trase.” Runājot par fiziskajām grūtībām, Ivars stāsta, ka sacensību beigās palika arvien grūtāk. „No sākuma, kad trase vēl bija līdzena, nekas, bet pēc tam izsita “rises” un braukt bija smagi.

Sezona kopumā izvērtās ļoti laba. Varētu būt, ka kopvērtējumā esmu pirmais. Konkurenti – stipri. Vietējie igauņu un somu braucēji ir ļoti spēcīgi.” – stāsta Ivars Telle.

Intervijā ar Enduro klases 2.vietas ieguvēju Mārtiņu Vinteru (JVE Mototeam), sportists atzīst, ka sākumā gājis ļoti traki. „ Sākumā nevienu nevarēju noķert. Ar “enduro riepu” motocikls vispār nebrauca uz priekšu – spolēja. Tad nolēmu, ka sākumā braukšu mierīgi, bet uz beigām braukšu uz izturību. Tā arī darīju, jo varēju braukt ļoti ātri, bet tad vajadzētu lielu fizisko izturību.” Starts bija smags, jo pa kalnu augšup motocikls gāja “švaki” enduro riepu un mazās jaudas dēļ.” Neskatoties uz visu, Mārtiņš ir apmierināts ar aizvadīto Cross Country sezonu. „Ja jau esmu čempions, tad labi. 1.vieta Baltijas čempionātā. Ziemā būs jātrenējas, jābrauc ziemas krosos.”

Enduro klases 4. vietas ieguvējs Alvis Lecis (C.E.C is racing): „Trase man patika. “Tīrs” motokross divu stundu garumā. Esmu apmierināts. Lai gan biju domājis, ka tik smilšainā trasē ies grūtāk, jo neesmu tādai trasei daudz trenējies, ātri piekusu, protams, un nebija pašam jaudas. Pa ziemu jāstrādā vairāk pie fiziskās formas.” Alvim starts izdevās labs, „tikai mazliet bija bail no tiem „trakajiem” igauņu motokrosistiem, bet braucu savā tempā un “netrakoju”.

Sezona man ir beigusies, enduro sprintu Vangažos nebraukšu. Sezona beigusies labi – nav traumu, braucieni veiksmīgi”. Sportists smaidot saka paldies savam draugam Stefano Chiussi.

Enduro klases 6. vietas ieguvējs Stefano Chiussi (Motosports RT) atklāj, ka sacensības bijušas labas un viņa vienīgais mērķis bija būt priekšā sacensību konkurentam Juri Koger. „Es biju pārliecināts, ka šādā veidā es nostiprināšu 2.vietu enduro klasē Baltijas čempionāta kopvērtējumā. Es to izdarīju ļoti viegli. Pagājušajā nedēļā Haapsalu guvu muguras traumu, tāpēc šoreiz braucu mierīgi un tiku līdz finišam.

Smiltīs nevar braukt lēni, ir jābrauc ātri. Visu laiku ir jāmeklē pareizās trajektorijas un „špūres”. Tas nav viegli.” Stefano stāsta, ka braucis lēni, bet tad nokritis. „Sāc braukt ātrāk, sāk kļūt bīstami, jo ja sāc braukt ātri, vari pieļaut lielas kļūdas un kritienus. Es braukšu uz Āfriku uz Eco sacensībām, tāpēc mans mērķis bija pabeigt sacensības līdz beigām, bez kritieniem, traumām, un es to izdarīju.” Ar sezonu Stefano ir apmierināts. Par nākamo enduro sezonu sportists vēl domā, jo viņa galvenais mērķis ir rallijreids. Viņam ļoti patīk braukt Āfrikā. Enduro sacensības sportistam ir labs treniņš, tāpēc viņš ir pārliecināts, ka turpinās braukt enduro. „Šī sezona ir bijusi ļoti, gara, fiziski nogurdinoša, daudz dažādas trases. Bet sacensību atmosfēra Baltijas valstīs ir ļoti, ļoti jauka. Mēs visi esam ne tikai konkurenti, bet arī draugi. Es priecājos būt šeit, kopā ar jums.”

Kvadri open klases 6. vieta sportists Jānis Arbidāns (Motosports RT) „Visu laiku braucu pietiekami stabili kā ceturtais. Vienā aplī divas reizes “iesēdos risēs”, un tas izsita no ritma, kuru atgūt atpakaļ bija grūti. Turpināju braukt - atkal “iesēdos”. Laikam zuda pārliecība un spēki, jo atkal nācās izvilkt kvadru no risēm, tā arī sāku atpalikt. Nekas, tāda pieredze arī ir pieredze. Konkurenti ļoti spēcīgi: tehnika labi sagatavota, riepu izmērs lielāks.

Sezonas kopumā laba. Baltijā 1.vieta. Braucu visus 10 posmus, nevienā neizstājos un arī tehnika nepievīla. Šoreiz uzvarēju, pateicoties stabilitātei.” Sportists novēl: „Veiksmi visiem un tiekamies nākamajā sezonā!”

Latviešu sportistu Baltijas čempionāta rezultāti

E1 klase:

2. vietu ieguva Edgars Siliņš (Motosports RT)
8. vietā Haralds Pabērzs (Moto A-Z)
10. Pēteris Misiņš (Moto A-Z)

E2 klase:

4. vietu ieguva Uģis Klimons (Moto A-Z)
5. vietā Jānis Vinters (JVE Mototeam)

E3 klase:

4. vieta Laurim Ermanim (Motosports RT)
5. vietā Einārs Vinters (JVE Mototeam)
8. vietā Jānis Freimanis (L.R.K.)

Enduro klase:

2. vietu izcīnīja Mārtiņš Vinters (JVE Mototeam)
4. vieta Alvim Lecim (C.E.C is racing)
6. vietā Stefano Chiussi (Motosports RT)

Veterāni 40+:

7. vieta Jānim Rasmanim (Moto A-Z)
12. Uldis Veidenieks (Bieriņi)
13. vietā Valdis Mednis

Hobiji 30+:

3.vietā Ģirts Dubavs (Moto A-Z)
5.vietā Juris Hmaruks (MX4 Dobele)
6. vietā Armands Krampe (Bieriņi)
8. Gatis Megris (Moto A-Z)
10.Jānis Misiņš (Moto A-Z)

C klase:

4. vietā Gints Bērziņš (JVE Mototeam)
11. Ģirts Kalniņš (Motosports RT)
17.vietā Aleksandrs Čerņagins (Moto A-Z)
26. Ģirts Krūklītis
33. Andris Tilgass

Seniori 50+ :

1.vietā Ivars Telle (Talsu moto klubs)
2.vietā Ivars Miķelsons (Talsu moto klubs)
6. Andris Kalniņš (Motosports RT)

85 cm3 klasē:

1.vieta Genry Arras (Moto A-Z)
2.Markus Daniels Jauntirāns (Moto A-Z)
5. vietā Miks Rasmanis (Moto A-Z)

Kvadri open klasē:

6.vieta Jānims Arbidānam (Motosports RT)
8. vieta Jānim Zaķim (Moto A-Z)

ATV klase:

4.vietā Kaspars Šķilts (MX4 Dobele)
5.Uldis Putniņš (Saldus Motoklubs)

Sacensību rezultāti pieejami ŠEIT - Event results - details - MYLAPS Sports Timing

Lai gan Baltijas čempionāta Cross Country sezona ir noslēgusies, visi sportisti un līdzjutēji jau nākamajā nedēļas nogalē – 24. oktobrī ir gaidīti Vangažos, kur norisināsies Baltijas čempionāta 9. posms un Latvijas čempionāta 4. posms Enduro Sprintā.

Informāciju sagatavoja:
Luīze Mīkstā