Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Mūžībā devies leģendārais latviešu motosportists Edvīns Ķirsis

Juris Grīns
Juris Grīns

Mūžībā devies leģendārais latviešu motosportists Edvīns Ķirsis
Edvīns Ķirsis. Foto: motovesture.lv

91 gada vecumā mūžībā devies izcilais latviešu motosporta meistars Edvīns Ķirsis, kurš savas sportista karjeras laikā guva spožus panākumus gan Latvijā, gan visā PSRS.

Ar motosportu sāka nodarboties 1948. gadā DOSARM auto-moto klubā un piedalījās gan Latvijas, gan PSRS mēroga sacensībās. 1957. gadā kā pirmajam no Latvijas sportistiem izdevās uzvarēt PSRS čempionātā motokrosā. Bieži stājās uz starta blakus ar PSRS nopelniem bagāto Latvijas sporta meistaru Reini Rešetniku. Abi bija gan kā PSRS daudzdienu izlases dalībnieki, gan kā sāncenši PSRS čempionātos.

E.Ķirsis ir daudzkārtējs Latvijas un Rīgas čempions un medaļnieks krosā, šosejā un hipodromā. Daudzu starptautisko sacensību godalgoto vietu ieguvējs individuāli, gan arī startējot komandas sastāvā.

Motosportista gaitas noslēdza 1968. gadā. Pārtraucot sportista gaitas, kļuva par treneri jaunajai 50cc klases braucēju maiņai rūpnīcas "Sarkanā Zvaigzne" komandā. Septiņus gadus nostrādājis moto rūpnīcas "Sarkanā Zvaigzne" konstruktoru birojā un piedalījies 50cc sporta motocikla izstrādē.

Strādājis par treneri DOSAAF un Rīgas ASK. Divus gadus bijis PSRS moto daudzdienu izlases treneris. Maskavā beidzis trenera kursus beidzis Maskavā. Ieguvis 1. tiesnešu kategoriju motosportā, praktizējis arī kā tiesnesis.

Iesaistīja motokrosā arī savu sievu Mildu Ozolu Ķirsi, vēlāk ievērojamu motosportisti, kura Latvijas PSR komandas sastāvā startēja arī PSRS čempionātos, iegūstot 1. Sporta klasi. Nodarbojusies arī ar autosportu.

E.Ķirsis vienmēr bijis labs un izpalīdzīgs sportists, treneris un mehāniķis, maksimāli nododot savu pieredzi gan sava kluba, gan Latvijas izlases sportistiem.

Edvīna Ķirša lielākie sportiskie panākumi:

GadsSasniegumi
1951Latvijas čempions motokrosā 350cc klasē 87.5 km distancē
1952Latvijas čempions motokrosā 350cc klasē 100 km distancē
1953Latvijas čempions motokrosā 350cc klasē 100 km distancē
1957PSRS čempions motokrosā 350cc klasē
1964PSRS čempions moto daudzdienās | Tiek iekļauts PSRS izlasē
1965PSRS vicečempions motokrosā 350cc klasē
1955-19666 zelta un 2 sudraba medaļas FIM sešdienu motosacīkstēs | Startē Rietumvācijā / VDR / Čehslovākijā / Polijā / Austrijā / Anglijā / Zviedrijā
1954-19654 zelta un 4 sudraba medaļas četru dienu starptautiskās moto daudzcīņās | 1 zelta un 2 sudraba medaļas PSRS moto daudzcīņās | 1 sudraba medaļa PSRS bruņoto spēku čempionātā

Izmantotie resursi:
Motosporta vēsture - Motosporta vēstures arhīvs