Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Jonass: "Mērķis ir nostartēt visos posmos, un tad rezultāts noteikti neizpaliks"

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Jonass: "Mērķis ir nostartēt visos posmos, un tad rezultāts noteikti neizpaliks"
Pauls Jonass. Foto: Standing Construct Honda

''Starpsezona nav tik gara un ir diezgan saspringta, tāpēc uz Latviju nesanāca atbraukt. Brīžiem ir sajūtas, ka tas ritenis griežas visu laiku un nav pat laika atvilkt elpu," smejoties pirms jaunās MXGP sezonas starta sarunā ar portālu ''Sportacentrs.com'' stāsta Pauls Jonass.

Šajā nedēļas nogalē Argentīnā startēs jaunā pasaules motokrosa čempionāta sezona, kur MXGP klasē uz starta stāsies arī Latvijas motosportists Pauls Jonass, kurš turpinās pārstāvēt "Standing Construct Honda" komandu.

Pērnā gada sezona Paulam nebija tik veiksmīga, kā gribētos, jo lielāko tās daļu nācās cīnīties ar traumām, kas sezonas izskaņā viņam deva vien 19.vietu, kamēr par čempionu kļuva spānis Horhe Prado.

Īsi pirms jaunās sezonas starta portāls ''Sportacentrs.com'' uz sarunu aicināja Paulu Jonasu, lai kopā atskatītos uz sagatavošanās periodu un sportista izvirzītajiem mērķiem.

Jau pēc pāris dienām startēs jaunā MXGP sezona. Cik noprotu, esi ceļā uz Argentīnu.
Jā, esmu ceļā uz lidostu, un jau vakarā (saruna notika trešdienas vēlā pēcpusdienā) lidojam uz Argentīnu. Ceļš būs garš – no Briseles uz Madridi, pēc tam uz Buenosairesu un pēc tam vēl lidojums uz sacensību norises vietu. Cik tā parēķināju, tad, izejot no mājām un līdz viesnīcai Argentīnā, paies apmēram 30 stundas. Ilgs ceļojums un nopietns pārbaudījums (smaida).


Kā sanāca sagatavoties šai sezonai? Vai treniņu plānā, salīdzinot ar citām sezonām, kaut ko kardināli mainīji?
Neko daudz tajā sagatavošanas periodā nepamainīju. Varbūt pats mentāli tam sagatavošanas periodam piegāju citādāk. Drīzāk izvirzīju savus mazos mērķīšus, ko gribu sasniegt (gan braukšanas, gan mentālajā ziņā). Kopumā jāsaka, ka sagatavošanās periods bija diezgan veiksmīgs un nebija nekādas lielās aizķeršanās vai citas problēmas, kas varētu ietekmēt gatavošanos.

Piedalījies arī vairākās treniņsacensībās. Kā tajās gāja?
Uzskatu, ka sacensības kopumā noritēja veiksmīgi, kur sanāca noķert labas sajūtas, tāpēc tagad jūtos gatavs sezonai. Jā, nesen notikušais "Dutch Masters" motokrosa posms Nīderlandē nebija veiksmīgs, jo biju nedaudz apslimis, tāpēc neriskēju braukt tālāk (Jonass kvalifikācijā uzrādīja augsto trešo rezultātu), lai pirms sezonas sākuma neiebrauktu auzās. Redzēsim, kā ies, jo sezona šogad tiešām ir gara (20 posmi).


Kādu mērķi sev esi izvirzījis jaunajai sezonai?
Mērķis ir nostartēt visos sezonas posmos. Konkrētu vietu sev neizvirzu. Redzēsim. Ja izdosies nostartēt visos posmos, tad rezultāts noteikti neizpaliks.

Ja nedēļā ir septiņas dienas, cik daudz laika Pauls veltīja treniņiem?
(smejas) Atkarīgs no sagatavošanās perioda. Bija nedēļas, kad treniņi bija septiņas dienas nedēļā, bet bija dienas, kad ir viena brīvdiena, bet tas nebija bieži. Man pašam labāk patīk, ka, ja arī ir brīvdiena, tad aizvadu vieglu treniņu, lai izkustētos, un tad es jūtos labāk. Sagatavošanās periodā ar motociklu braucu pārsvarā četras dienas nedēļā, un pārējās dienas bija fiziskie treniņi. Diezgan piepildītas tās diena bija.

Līdz kuram brīdim sportists to visu tā var izturēt, ka visu laiku gandrīz bez brīvdienām ir smagi jāstrādā – treniņi, sacensības. Nav kaut kāds brīdis, kad tas apnīk un gribas tam visam atmest ar roku?
(smejas) Viss ir atkarīgs no tā, kā sezonas laikā iet (smejas). Protams, viegli nav un dažreiz iestājas sagurumus, tāpēc ir jāprot atrast balanss starp treniņiem un sacensībām. Kad sākas sezona, tad ir svarīgi, lai nepārforsē ar treniņiem un lai braukšana sagādā prieku.


Šogad turpināsi startēt "Standing Construct Honda" komandā. Vai starpsezonā veicāt izmaiņas tehnikā?
Jā, arī šosezon turpināšu pārstāvēt "Standing Construct Honda" komandu, ar kuru man jau bija līgums un par ko nebija jāsatraucas un jādomā. Nekādu lielo izmaiņu tehniskajā ziņā uz šo gadu nav. Esam daudz piestrādājuši pie niansēm, piemēram, uzlabojām motoru, pašam rāmim pamainījām dažas nianses, lai iegūtu lielāku komfortu uz motocikla. Šajā starpsezonā nebija mērķis neko daudz mainīt, jo galvenais bija aprast ar mocīti un lai pats justos komfortabli uz tā un būtu pārliecināts par to.

Tas laikam nav tā – uzkāp uz jauna mocīša, nobrauc pāris treniņus, sacensības un viss ir kārtībā. Lai pilnībā justos komfortabli, laikam ir vajadzīgs ilgs laiks.
Pavisam noteikti. Pirmās sajūtas, kad uzkāp uz jauna motocikla, ir fantastiskas un viss patīk, bet, kad jau sāc pierast pie tā, tad sāc just mazās nianses, kuras var un vajag vēl uzlabot. Lai ar motociklu būtu apmierināts par 90% un lai braukšana būtu patīkama, paiet zināms laiciņš.

Uz mājām Latvijā starpsezonā arī sanāca atbraukt?
Diemžēl nē. Pēdējo reizi Latvijā biju, kad notika MXGP posms Ķegumā. Pārsvarā dzīvoju Beļģijā, bet, kad bija treniņnometnes, tad dzīvoju arī Portugālē un Spānijā. Starpsezona nav tik gara un ir diezgan saspringta, tāpēc uz Latviju nesanāca atbraukt. Brīžiem ir sajūta, ka tas ritenis griežas visu laiku un nav pat laika atvilkt elpu (smejas).

Atskatoties uz pagājušo sezonu, laikam daudz par to negribas vairs runāt?
Jā, par pagājušo sezonu negribas runāt. Viss ir izrunāts un jāskatās uz priekšu. Jauns gads, jauna sezona, un liekam iekšā jaunu bildi (smaida).

Konkurence, kā ik katru gadu, MXGP klasē izskatās ļoti sīva?
Jā, sezonas pirmajā posmā visi galvenie favorīti būs uz starta, tāpēc konkurence būs sīva un par uzvaru noteikti cīnīsies vairāki sportisti. Līmenis MXGP ir ļoti augsts.

Pagājušajā sezonā Argentīnas posmā finišēji 3.vietā. Kā tev patīk šī trase?
Šī trase man ļoti patīk. Ir bijuši gan labāki, gan sliktāki rezultāti tur, bet kopumā šī ir viena no manām mīļākajām trasēm. Ar nepacietību gaidu tās startu.

Paldies par sarunu, Paul, un veiksmīgu Tev šo sezonu.
Paldies. Veiksme tiešām noderēs! Gribu teikt arī lielu paldies visiem atbalstītājiem un latviešu līdzjutējiem, kurus centīšos šogad iepriecināt pēc iespējas vairāk.

Pasaules čempionāts, kurā būs 20 posmi, 10.martā sāksies ar Argentīnas "Grand Prix", bet beigsies ar Itālijas "Lielās balvas" izcīņu 29.septembrī. 9.jūnijā pasaules labākie braucēji startēs Ķegumā.

Atgādināsim, ka "TV3 Group" ir noslēgusi vienošanos ar "Infront Moto Racing", kas turpmākos trīs gadus ļaus Latvijā pārraidīt FIM pasaules čempionātu motokrosā jeb MXGP, sniedzot iespēju sporta faniem "Go3 Sports" kanālos sekot līdzi Paula Jonasa un citu Latvijas motosportistu startiem.

2024.gada kalendārs:

  +5 [+] [-]

, 2024-03-07 11:11, pirms 2 mēnešiem
Veiksmi Paulam un bez kritieniem.

  -1 [+] [-]

, 2024-03-07 13:00, pirms 2 mēnešiem
Šis izkalusās pēc mūsdienu mīkstā teiciena "galvenais ir piedalīties".
NĒ, GALVENAIS IR CĪNĪTIES... Piedalīties piedalīsānās pēc ir bezjēdzīgi un lieki...
Es teiktu, ka Paula mērķis skanētu iespaidīgāk ja būtu noformulēts kā - galvenais ir finišēt visos posmos.
Tas parādītu tehnikas gatavību, mehāniķu un komandas darbu kā arī Paula fiziskās spējas, veiklību, noturību - nekrist, spēt noturēt pozicijas labāk kā līdz šim utt... Un tad varētu arī runāt par kopvērtējuma 10itnieku, un pie labam sekmēm arī par top6. Ar stabilitāti un iegūtiem punktiem vienmēr tiekot līdz finšam.

     [+] [-]

, 2024-03-07 18:54, pirms 2 mēnešiem
Cienījamais teksta autor!2023 gada Argentīnas posmā Jonass bija 5 vietā.

     [+] [-]

, 2024-03-07 19:25, pirms 2 mēnešiem
motoeksperts rakstīja: Cienījamais teksta autor!2023 gada Argentīnas posmā Jonass bija 5 vietā.
divu braucienu summā 6. vietā

     [+] [-]

, 2024-03-07 21:12, pirms 2 mēnešiem
Jonasam vispirms ir jāiemācās finišēt, nekrist katrā posmā, nestāstīt pasakas, ka tehnikai ta sun šitas. Vnk sākt braukt un cīnīties.

Lūk, tas jau būtu sasniegums, 5, desmitā jeb 15-tā vieta nav nozīmes.

  -1 [+] [-]

, 2024-03-07 22:32, pirms 2 mēnešiem
Lielie spečuki atkal uzdarbojas.

  -1 [+] [-]

, 2024-03-07 22:55, pirms 2 mēnešiem
konkurences ziņā Latvijas sportists nr.1. pasaulē uz diviem ratiem kāds miljards būs…

  -1 [+] [-]

, 2024-03-07 23:26, pirms 2 mēnešiem
Argentīnā prognozēju TOP6.

     [+] [-]

, 2024-03-08 10:20, pirms 2 mēnešiem
Jānovēl Paulam pēc iespējas mazāk krist. Un tad jau rezultāti neizpaliks

     [+] [-]

, 2024-03-08 11:35, pirms 2 mēnešiem
divu braucienu summā 6. vietā
Aigaross ielūkojis MXGP rezūltātos