Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Meņģelis: "Ar kvadru Francijā pirmo reizi izbraucu dienu pirms starta"

Juris Grīns
Juris Grīns

Meņģelis: "Ar kvadru Francijā pirmo reizi izbraucu dienu pirms starta"
Edgars Meņģelis

Viens no Latvijas prasmīgākajiem un zināmākajiem kvadraciklu klases braucējiem ir talantīgais Edgars Meņģelis, kurš, pārstāvot spēcīgo Kvadri Pro klasi, uz goda pjedestāla pakāpieniem kāpis gan šeit pat Latvijā, gan ārzemēs. Vēl nesen, nedēļas nogalē notikušajā 2. Latvijas un Baltijas čempionāta Viļakas posmā, Edgars parādīja, kurš ir trases noteicējs un izcīnīja pārliecinošu uzvaru abos braucienos.

Šosezon braucējam bija iespēja doties uz Franciju un iemēģināt spēkus tur notiekošajā čempionātā. Taču pats Meņģelis atzīst, ka šādam pavērsienam nebija īsti gatavs, jo viss notika ļoti strauji – „ Šosezon bija iespēja braukt uz Franciju un startēt tur. Sekoja negaidīts zvans un aizbraukt nācās ļoti pēkšņi– praktiski tikai divas dienas pirms sacensībām biju uz vietas un pirmo reizi ar jauno tehniku izbraucu vien dienu pirms īstajām cīņām, turklāt tikai dažus apļus. Katras sacīkstes bija mācīšanās – gluži kā no pirmās klases. Lēnām gāju uz augšu.” Sportistam bija jāpierod pie jaunās tehnikas, kas ievērojami atšķīrās no tās, ar kuru tika braukts līdz šim. Edgars atzīst, ka paralēli jaunajam aprīkojumam, pēkšņi pārvākties uz Franciju un dzīvot tur bijis morāli grūti – jauna vide, sveši cilvēki un neviena latvieša apkārt, turklāt ļoti maz cilvēku runājuši angļu valodā, kas dzīvi tur apgrūtināja vēl vairāk. Taču sportists ir apņēmības pilns un novērtē sniegto iespēju - „Ar sezonu kopumā esmu apmierināts, jo galvenais plāns – iemācīties ko jaunu, paskatīties, kā sacensības notiek citur, un izvērtēt arī savas spējas – ir izpildīts. Viss kārtībā. ”

Kvadracikliem iespējas Francijā ir daudz plašākas, stāsta Edgars, jo šī klase tur ir daudz attīstītāka nekā pie mums. Taču ne tas bijis galvenais. Ideja par piedalīšanos Francijas čempionātā nāca jau pagājušajā gadā, sezonas beigās, kad sportists sapratis, ka Eiropas čempionāts vairs nav tik spēcīgs kā agrāk - Francijas čempionāts ir augstāka līmeņa. „Lai es būtu gandarīts par paveikto, jābrauc kopā ar stiprākajiem. Šobrīd tieši Francijas čempionātā ir stingrākā konkurence Eiropā – tāpēc arī šāda izvēle,” stāsta Meņģelis, parādot, cik daudz sportistam nozīmē izaugsme, attīstība un godam nopelnītas uzvaras. Par plānu nākamgad turpināt dalību šajā čempionātā sportistam vēl pāragri spriest, jo sezona vēl priekšā. Jāpiebilst, ka braucēja sniegums Francijas čempionātā arvien turpina uzlaboties un labākais noteikti vēl tikai gaidāms. Latvija var lepoties, redzot mūsu jauno sportistu līdzās daudziem citiem izciliem kvadru klases braucējiem.

Aizvadot sacīkstes nedēļas nogalē notikušajā 2.Latvijas un Baltijas čempionāta Viļakas posmā, Meņģelis uzrādīja ļoti labu sniegumu, Kadru Pro klasē izcīnot pārliecinošu dubultuzvaru un godam aizstāvot pašreizējā Latvijas čempiona titulu. Lai gan skatītājiem sagādātas lieliskas emocijas, pats sportists tomēr uzskata, ka vienmēr ir kur augt un arī šoreiz bija iespēja uzrādīt labāku rezultātu. „Nevaru teikt, ka esmu ļoti apmierināts, bet labi, ka uzvara ir izcīnīta - tas ir galvenais. Uzdevums ir izpildīts un komandai gūti svarīgi punkti. Liekas, ka īsti neiet - joprojām cīnos ar Latvijas tehniku. Gaidu, kad no Francijas tiks piegādāts otrs motocikls,” par savu sniegumu izsakās Meņģelis.

Sportista mērķi sezonas laikā mainījušies. Sākumā galvenais uzstādījums bija Eiropas čempionāts, bet 1.posmā piedzīvotā neveiksme pabojāja cerības uz Eiropas čempiona titulu, tādēļ nākamais lielais uzsvars tika likts uz Francijas čempionātu, taču, kā stāsta sportists, uzvarēt šajās sacīkstēs nav iespējams, jo kopvērtējumā tiek skaitīti tikai francūži un, lai tajā tiktu iekļauts, ir jābrauc vismaz 3 gadus. Edgars tajā brauc galvenokārt tāpēc, lai pilnveidotu sevi, gūtu pieredzi un mācītos. „Šobrīd mērķis ir izcīnīt Baltijas čempiona titulu. Tas man ir reāli izdarāms un to es varu izpildīt. Gribētos, lai sezonas beigās ir ar ko palepoties,” pasmejoties stāsta sportists.

Drīzumā mūsu meistarīgo kvadraciklistu varēsim vērot vienā no gaidītākajām kvadru cīņām – Eiropas čempionātā Kvadru Open klasē, kurš jau 9. un 10.augustā norisināsies šī gada Nāciju trasē – Ķeguma „Zelta Zirgā”. Sportistu šeit, Latvijā redzēsim arī Latvijas čempionāta un Superklausa posmos, kā arī kaimiņvalstīs notiekošajos Baltijas čempionāta posmos. Vēlam veiksmi un jūtam līdzi savējiem!

Izmantotie resursi:
Motokrosa komisija