Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Latvieši stājas uz starta motokrosā Lielbritānijā, Kozlovskis cīnīsies Veterānu kausā

Juris Grīns
Juris Grīns

Latvieši stājas uz starta motokrosā Lielbritānijā, Kozlovskis cīnīsies Veterānu kausā
Foto: mxgp.com

Šajās brīvdienās Lielbritānijā turpinās pasaules un Eiropas čempionāts motokrosā, uz starta stājoties Paulam Jonasam, Matīsam Karro un Kārlim Sabulim. Tikmēr Pasaules kausā veterāniem turpat startēs mūsu vecmeistars Leons Kozlovskis, kura mērķi, kā vienmēr, ir visaugstākie.

Kopš iepriekšējā pasaules čempionāta posma, kas norisinājās Vācijā, pagājušas divas nedēļas. MX2 klasē saspringtu cīņu par titulu turpina "Red Bull KTM Factory Racing" komandas sportisti Pauls Jonass un Horhe Prado, kuri Vācijā guva vienādu punktu skaitu, izcīnot katrs pa pirmajai un otrajai vietai finālbraucienos. Sezonas kopvērtējumā Jonasam 351 punkts, bet Prado - 329. Viņiem uz pēdām cenšas mīt Tomass Kjers Olsens ("Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing"), kura stabilitāte tomēr ir vājāka, līdz ar to iekrāti tikai 288 punkti.

Tikmēr MXGP klasē Vācijas posmā abos braucienos uzvarēja Džefrijs Herlingss (pēdējos desmit braucienos viņam jau deviņas uzvaras), kamēr sportista sīvākais konkurents - otrs "Red Bull KTM Factory Racing" braucējs Antonio Kairoli aizvadīja savas šogad līdz šim sliktākās sacīkstes, izcīnot vien sesto vietu. Kopvērtējumā Herlingsa pārsvars turpina pieaugt - šobrīd holandietis nopelnījis jau 386 punktus, kamēr Kairoli kontā vien 338. Arī šajā klasē pirmo divu sportistu pārsvars pār trešās pozīcijas īpašnieku ievērojams, jo Klemens Desāls ("Monster Energy Kawasaki Factory Racing") pagaidām guvis 278 punktus.

Šīs nedēļas sacīkstes norisināsies slavenajā "Matterley Basin" trasē, kas izslavēta ne vien ar to, ka spēj parūpēties par allaž aizraujošām cīņām starp sportistiem, bet arī īpašo atmosfēru, ko rada tās apmeklētāju. Trases vēsture gan nav sena, jo pirmo reizi pasaules čempionāta sacensības tur notika 2006. gadā, kad savās klasēs uzvarēja pazīstamie Stefans Evertss un Deivids Filipārts. Kairoli tolaik vēl startēja MX2 klasē, izcīnot otro vietu. Togad tur notika arī Nāciju motokross, uzvarot ASV komandai. Nāciju kausa izcīņa "Matterley Basin" trasē atgriezās pērn, kad uz pjedestāla augstākā pakāpiena jau kāpa Francijas sportisti Romēns Fevrs, Gotjē Polēns un Kristofs Šarljē. Veselības problēmu dēļ nestartējot Jonasam, Latvija 38 komandu konkurencē palika 25. vietā.

Šajās dienās "Matterley Basin" uzņems pasaules čempionāta motokrosā devīto posmu. MXGP klasē startēt pieteikušies 40 sportisti, arī Latvijas posmā jau redzētais Matīss Karro. Vēl 37 braucējus, tostarp latvieti Jonasu, varēs redzēt MX2 kategorijā.

Tikmēr Eiropas čempionātā EMX250 klasē tiks aizvadīts sezonas piektais posms, par vietu uz starta finālbraucienos cīnoties 73 sportistiem, arī Kārlim Sabulim. Sabulis izlaida pirmo posmu, bet pārējos guvis punktus visos braucienos, šobrīd ieņemot 18. pozīciju kopvērtējumā. Tomasam Šileikam labi rezultāti mijas ar neveiksmēm, iepriekšējo posmu, kas notika Latvijā, viņš izlaida, jo guva savainojumu, un kopvērtējuma tabulā ieņem 21. vietu. Līderis kopvērtējumā ir brits Mārtins Berrs, kurš tikai par diviem punktiem pārspēj savu tautieti Melu Pokoku.

Turpat notiks arī EMX300 klases ceturtais posms, kurā startēs 39 sportisti, taču ne latvieši.

Tieši šajā trasē paralēli šajās brīvdienās risināsies ikgadējais Pasaules kauss veterāniem, kur jau kārtējo reizi uz starta redzēsim titulēto un pieredzējušo latvieti Leonu Kozlovski. Iepriekšējos gados viņš sevi pierādījis kā stabilu pirmā desmitnieka braucēju pasaulē, bet mērķis, protams, ir aizsniegšanās līdz pjedestālam. Pērn tika izcīnīta septītā vieta. Šogad VMX sacensībām pieteikušies 37 sportisti, un sāncensība atkal nesolās būt viegla.

Pirmās cīņas gaidāmas jau šodien, 2. jūnijā, kad notiks MX2 kvalifikācija (sākums plkst. 18:15 pēc Latvijas laika), MXGP kvalifikācija (19:00), VMX pirmais finālbrauciens (19:50) un EMX250 pirmais brauciens (20:35). Svētdien, 3. jūnijā būs VMX otrais brauciens (11:40), EMX250 otrais brauciens (13:25), kā arī pasaules čempionāta finālbraucieni MX2 (15:00 un 18:00) un MXGP (16:00 un 19:00) klasēs.