Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Abitebouls: "F1 trases ir pārāk drošas, bet mašīnas - pārāk izturīgas"

Juris Grīns
Juris Grīns

Abitebouls: "F1 trases ir pārāk drošas, bet mašīnas - pārāk izturīgas"
"Caterham" F1 auto
Foto: AFP/Scanpix

"Caterham" komandas vadītājs Sirils Abitebouks apgalvo, ka mūsdienu F1 mašīnas ir kļuvušas ne vien pārāk izturīgas, bet arī daudz vieglāk vadāmas, savukārt sacīkšu trases ir tik drošas, ka pat pēc pieļautas rupjas kļūdas pilots var bez problēmām turpināt sacīksti.

Abitebouks šo lietu kopumu vaino pie tā, ka "Caterham" četru sezonu laikā tā arī nav izdevies ne reizi iekļūt punktos. "Caterham" un "Marussia" komandām jau pieder jauns F1 rekords - visvairāk starti sacīkstēs, negūstot punktus.

"Mašīnu izturība mūsdienās ir kaut kāds ārprāts," stāsta Abitebouls. "Pirms vairākiem gadiem varēja zināt, ka izturības problēmu dēļ vien izstāsies vairākas mašīnas. Tāpat daudz netiek runāts par jaunajām trasēm. Tagad pilots bez bēdām var izbraukt ārpus tās. Pat, ja pirmajā līkumā notiek kāds izcidents, to vienkārši iespējams apbraukt pa asfalta drošības joslu un turpināt sacīksti, it kā nekas nebūtu bijis."

Abitebouls arī uzskata, ka mūsdienās F1 mašīnu vadīt ir daudz vieglāk nekā agrāk.

"Es pats neesmu pilots, taču domāju, ka mašīnas ir vieglāk vadāmas nekā agrāk," atzīst Abitebouls. "Tagad piloti var spiest ārā no tām maksimumu, taču vienalga braukt cieši blakus un mierīgi mašīnu savaldīt. Ja mazliet pārsniedz limita robežu, nekas slikts nenotiks. Es neticu tam, ka piloti ir kļuvuši daudz labāki par tiem, kas brauca pirms desmit gadiem."

Abitebouls atklāj, ka viņa paša pilots Gido van der Garde sāka pieļaut daudz mazāk kļūdas, tiklīdz tika ieviesta braucējam draudzīgāka piekares sistēma.

"Mēs spējām saskatīt to, cik ļoti labāka un vieglāk vadāma kļuva mašīna," viņš saka. "Un tas nāca par labu Gido. Mēs redzējām, cik ļoti grūts viņam bija sezonas sākums, taču tad izskatījās, ka viņš ir kļuvis par labāku pilotu. Protams, viņš kļuva labāks, taču ir skaidri redzams arī tas, kā dažas jaunas ierīces spēj izmainīt braucēja sniegumu. Šobrīd ir tā, ka startē 22 mašīnas un parasti gandrīz visas tās arī sasniedz finišu."

Izmantotie resursi:
autosport.com - the authority on Formula One,...

  +3 [+] [-]

, 2013-12-29 13:09, pirms 11 gadiem
Kādreiz, lai kļūtu par leģendu, vajadzēja nosisties, tagad pietiek vienkārši ar ātru braukšanu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-12-29 15:49, pirms 11 gadiem
Par asfalta drošības joslām piekrītu viņam, ka tās nevajadzēja ieviest.

     [+] [-]

, 2013-12-29 17:44, pirms 11 gadiem
Par drošības joslām var piekrist, bet par formulu attīstību runājot, mēs neesam tiesīgi nosodīt kādu par to, ka tehnoloģijas un līdz ar to arī F1 turpina attīstīties. Tā ir dabiska tehnoloģiju attīstība, varētu pat teikt evolūcija.
Tad, kad ielas mašīnās paaugstinās drošības līmenis, vadāmība, tad mēs visi sitam plaukstas un priecājamies, bet kad F1 attīstās motoru izturība, attīstās mašīnu ātrums un vadāmība, tad mums kāds ir jānokaunina?
F1 bieži salīdzina ar NASA, vai mums tagad būtu jākaunina NASA, '''fui, fui, fui, kā jūms nebija kauns palaist Marsa misijā Curiosity, vecajos labajos laikos nekā tāda nebija''?
Bieži nākas lasīt šo te čīkstēšanu, ka F1 vairs nav tas F1 kāds tas bija pirms cik tur gadiem (interesanti, ka bieži tiek minēti 10 gadi, ja paskatamies 10 gadus senā vēsturē, tad tas bija visgarlaicīgākais un drūmākais laiks F1, ar viena pilota dominanci, kur gandrīz visi pārējie piloti bija tiešām vāji), varu sarūgtināt vēl vairāk, pēc vēl 10 gadiem F1 būs vēl savādāks.
Ja vēlamies redzēt sacīkstes ar iesaldētu attīstību, tad skatāmies skriešanu, zirgu skriešanās sacīkstes, vai ko tādu. Ja esi F1 fans, tad viena no lietām ko jāizbauda ir tehnikas un tehnoloģiju attīstība.