Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Prognozējam F1 komandu spēka samērus

Juris Grīns
Juris Grīns

Prognozējam F1 komandu spēka samērus
Kimi Raikonens ar jauno "Ferrari"
Foto: Sipa USA/Scanpix

2017. gada F1 sezona sāksies jau pēc dažām dienām, bet šobrīd aizvien valda intriga par to, cik spēcīga būs katra no komandām, kuri piloti spēs iesaistīties cīņā par uzvarām un pjedestāliem, kā arī, kas kļūs par zaudētājiem. Testi mums sniedza zināmu ieskatu spēku samēros, tāpēc aplūkosim, cik spēcīga šobrīd izskatās katra no komandām.

1. Ferrari

Šasija: Ferrari SF70H
Motors: Ferrari 062
Piloti: Sebastians Fetels | Kimi Raikonens

Tā kā vienīgie objektīvie rādītāji, pēc kuriem šobrīd varam mēģināt izsecināt komandu ātrumu, ir pirmssezonas testos uzstādītie rezultāti, apskatu sāksim ar "Ferrari". Tieši Kimi Raikonens un Sebastians Fetels bija šopavasar Barselonā astoņu dienu garumā notikušo testu ātrākie piloti. Uz atgriešanos cīņā par titulu leģendārā itāļu komanda cerēja jau pērn, bet rezultātā pat netika izcīnīta neviena uzvara. Notika būtiskas pārmaiņas komandas darbinieku struktūrā, esot mainīts arī darba stils, kā arī aizkulisēs runā par ievērojami pieaugušo budžetu, kas, iespējams, palīdzējis atrisināt ieilgušās problēmas. Testos jaunais "Ferrari" izskatījās ātrs, stabils un izturīgs - iespējams, ar to pietiks, lai atkal varētu uzvarēt. Par četrkārtējā F1 čempiona Fetela ātrumu jāšaubās nav, bet jaunie noteikumi par labu nākuši arī Raikonenam, kura braukšanas stilam šāda veida sacīkšu auto atbilstot krietni labāk nekā iepriekšējie modeļi. Atliek vien gaidīt rezultātus Austrālijas Grand Prix kvalifikācijā un sacīkstēs.

2. Mercedes

Šasija: Mercedes F1 W08
Motors: Mercedes M08
Piloti: Lūiss Hamiltons | Valteri Botass

Ir grūti gūt pārliecību, ka "Mercedes" šobrīd vairs nav favorīte uz titulu. Vairāk gribētos sacīt, ka "Ferrari" šobrīd ir gatava konkurēt ar pašreizējo čempionvienību, kas joprojām būs ātra, izcīnīs uzvaras un sacentīsies par pirmo vietu arī sezonas kopvērtējumā. Arī jaunais "Mercedes" modelis testos bija ātrs un visnotaļ izturīgs, bet bija arī dažas tehniskas problēmas, kuras, pēc komandas pārstāvju sacītā, esot izdevies novērst, lai neatkārtotos. Čempiona Niko Rosberga vietā par Lūisa Hamiltona komandas biedru kļuvis Valteri Botass, kas palīdzējis ievērojami uzlabot atmosfēru vienības iekšienē, turklāt par somu autosportista ātrumu šaubās vien retais. Baumo, ka testu laikā "Mercedes" allaž izmantoja lielāku degvielas daudzumu nekā "Ferrari", lai slēptu savu patieso ātrumu, taču tāpat nav noslēpums, ka komanda nebija īsti apmierināta ar tiem jauninājumiem, kas tika izmēģināti testu otrajā nedēļā. Tomēr nebūtu nekāds pārsteigums, ja "Mercedes" ierastos Melburnā un pārliecinoši sakautu visus gan kvalifikācijā, gan sacensībās. Vai tā notiks, vai tomēr "Ferrari" beidzot izdosies izrādīt pretsparu ieilgušajai "Mercedes" tirānijai, redzēsim jau nedēļas nogalē.

3. Williams

Šasija: Williams FW40
Motors: Mercedes M08
Piloti: Lenss Strols | Felipe Masa

Patīkamu pārsteigumu testos sarūpēja "Williams", kas izcēlās ar ļoti labu ātrumu Felipes Masas izpildījumā. Komandai testus gan aizēnoja jaunā pilota Lensa Strola vairākas avārijas, kā dēļ vienu no testu dienām pat nācās izlaist. Neskatoties uz to, "Williams" bija trešā ātrākā komanda. Tas, ka tā, iespējams, ir atdzimšanas priekšā, liecina gan testos parādītais ātrums, gan līdzšinējā "Mercedes" tehniskā direktora Pedija Lava pievienošanās komandai. 2016. gadā "Williams" bija trešā ātrākā komanda, bet pērn piedzīvoja lejupslīdi, gūstot tikai vienu pjedestālu. Bažas rada komandas jaunais sastāvs - Valteri Botass ir devies prom, Masa atgriezās jau pēc tam, kad bija paziņojis par karjeras beigšanu, bet debitants Strols ir šī brīža vismazāk pieredzējušais braucējs, kas stāsies uz starta jaunajā F1 sezonā. No otras puses, Masa izklausās ļoti motivēts, bet Strols sevi pierādījis ar tituliem zemāko klašu formulu seriālos. Stabilitāti no šīs komandas šogad varam nesagaidīt, bet tajā pašā laikā tā varētu "izšaut" ar kādu pārsteidzošu rezultātu, kā uzvara 2012. gada Spānijas posmā Pastora Maldonado izpildījumā.

4. Red Bull

Šasija: Red Bull RB13
Motors: TAG Heuer (Renault R.E.17)
Piloti: Daniels Rikjardo | Makss Verstapens

Iespējams, lielākais jautājums šobrīd ir par "Red Bull" ātrumu. Jaunā šasija tapusi Adriana Ņūvija virsvadībā, līdz ar to ir pamats uzskatīt, ka tā būs ātra. Sūdzību nebija arī abiem pilotiem, tomēr aizvien neskaidrības ir par motoru un tā komponentēm. "Renault" uz šo gadu ieviesuši otrās paaudzes enerģijas atjaunošanas sistēmu (ERS), kā arī veikuši būtiskas pārmaiņas iekšdedzes dzinējam. Diemžēl atkal "uzpeldējušas" šīs markas motoru tehniskās problēmas, kas testos ietekmēja arī nobraukto kilometru skaitu. Lai gan Makss Verstapens un Daniels Rikjardo rezultātu ziņā no "Ferrari" komandas atpalika visai daudz, abi piloti saglabājuši nosvērtību un "Renault" pārāk nekritizēja. Tieši otrādi - zināms, ka ar šiem motoriem mašīna ir viegli vadāma un arī jauda esot patīkami pārsteigusi, bet vēl atliek parūpēties par izturību, ko "Renault" solījusi paveikt vēl pirms sezonas pirmā posma. Iespējams, tieši tādēļ "Red Bull" ir lielais nezināmais pirms gaidāmās sezonas - ja motoru trūkumus ātri izdosies novērst, varbūt šī komanda pat spēs iesaistīties cīņā par titulu.

5. Toro Rosso

Šasija: Toro Rosso STR12
Motors: Renault R.E.17
Piloti: Daņils Kvjats | Karloss Sainss

Pat pārsteidzoši labu ātrumu testos demonstrēja "Red Bull" piederošā "Toro Rosso" vienība, kas pēc viena gada pārtraukuma atgriezusies pie "Renault" motoriem, tiekot pie jaunākā modeļa jaudas agregātiem. Šobrīd to varētu saukt par piekto ātrāko vienību un ne vienam vien ir pārliecība, ka "Toro Rosso" šogad būs ātrākā no vidējā ešelona komandām. Karloss Sainss ir viens no ātrākajiem jaunās paaudzes F1 pilotiem, kamēr Daņils Kvjats pērnās sezonas beigās, šķiet, atguvās no trieciena, kad jau pēc pirmajiem posmiem zaudēja vietu "Red Bull" sastāvā un bija spiests atgriezties "Toro Rosso". Abi arī ir ar visai lielu pieredzi. F1 tehnikas pētnieki tikmēr pamanījuši, ka Džeimsa Keja radītā šasija šogad daudzējādā ziņā līdzinās "Mercedes" - novēroti līdzīgi risinājumi gan piekares tehnoloģijā, gan formulas priekšējās daļas risinājumos. Lielākais mīnuss šobrīd ir testos nobrauktais kilometru skaits, kas šai komandai, diemžēl, bija otrais sliktākais, rādītājā pārspējot vien "McLaren". Katrā ziņā, "Toro Rosso" ir labs potenciāls uzstādīt labus rezultātus un šogad būt augstāk par pērn Konstruktoru kausā sasniegto septīto vietu. Komandas mašīnas arī tikušas pie jauna, ļoti gaumīga krāsojuma un, kā saka, skaisti auto parasti ir arī ātri.

6. Renault

Šasija: Renault R.S.17
Motors: Renault R.E.17
Piloti: Niko Hilkenbergs | Džolions Palmers

Ļoti iespējams, "Renault" šogad nebūs tik ātra kā tās klientu komandas "Red Bull" un "Toro Rosso". Francūži aizvadīs vien otro sezonu pēc atgriešanās Formulā 1 rūpnīcas vienības statusā, un pirmo sezonu startēs ar pašu konstruētu šasiju. Pērn "Renault" motori tika iemontēti mašīnā, ko "Lotus" komanda bija veidojusi "Mercedes" dzinēju parametriem, tāpēc rezultāti bija vāji - jaudas agregātiem trūka jaudas un tie mēdza bieži lūzt, kamēr arī šasija ne tuvu nebija tā labākā, jo netika uzlabota. Nav šaubu, ka šogad labāki būs gan "Renault" motori, gan jaunā šasija, līdz ar to rezultātiem ir jāuzlabojas, tomēr atcerēsimies, ka komandas mērķis, kad tā atgriezās F1 čempionātā, bija progresēt pakāpeniski, turklāt arī konkurenti nesnauž.

7. Force India

Šasija: Force India VJM10
Motors: Mercedes M08
Piloti: Serhio Peress | Estebans Okons

Lielākais pārsteigums, ko pirms jaunās sezonas sarūpējusi "Force India" komanda, ir mašīnu jaunais dizains, kurā jaunā sponsora dēļ dominē rozā krāsa. Pēc pagājušajā gadā izcīnītā savā vēsturē labākā rezultāta, ceturtās vietas Konstruktoru kausā, šogad "Force India" diez vai izdosies pacelties augstāk, drīzāk būs krietni jāpiepūlas, lai noturētos līdzšinējā līmenī. Sastāvā palicis Serhio Peress, bet uz "Renault" aizgājušā Niko Hilkenberga vietā stājies jaunais Estebans Okons. Šis pilots ir ātrs, bet F1 sacīkstēs maz pieredzējis. Pēc pērn izcīnītajiem sasniegumiem nākamais solis varētu būt pirmā uzvara, taču skaidrs, ka to "Force India" varētu gūt vien pie īpašiem apstākļiem. Maz ticams arī, ka izdosies ielauzties pirmajā trijniekā Konstruktoru kausā, lai gan nekad neko nevar zināt, kamēr nav pienākusi sezona un atklājies komandu patiesais potenciāls.

8. Haas

Šasija: Haas VF-17
Motors: Ferrari 062
Piloti: Romēns Grožāns | Kevins Magnusens

"Haas" ir jaunākā no F1 komandām, izveidota vien pirms pagājušās sezonas, un, atšķirībā no "Renault", šajā čempionātā tā iepriekš vēl nebija startējusi. Debijas gads Formulā 1 tai izvērtās pat necerēti labs, taču daudzas reizes tika finišēts uzreiz aiz punktu robežas, tādēļ komandu vērtējumā gūta astotā vieta. Šobrīd rādās, ka Džīna Hāsa vienība ir gatava saglabāt vai pat uzlabot šo pozīciju, lai gan testos neko pārsteidzošu parādīt neizdevās. Atklājās arī, ka jaunajam modelim ir nopietnas problēmas ar bremzēm, kas komandas pilotus nomocīja jau pērn, rezultējoties ar vairākām avārijām. Daudzi runā arī par iespējamo "otrās sezonas sindromu", kas bieži raksturīgs futbola klubiem, kad tie, nokļūdami augstākajā divīzijā, aizvada labu pirmo sezonu, bet regresē otrajā. Jaunus pārsteigumus "Haas" šogad diez vai sagādās, bet progress ir iespējams, kas arī būtu pieņemams rezultāts.

9. McLaren

Šasija: McLaren MCL32
Motors: Honda RA617H
Piloti: Stofels Vandūrns | Fernando Alonso

Šobrīd var teikt: "McLaren" komandā viss ir slikti. Ja par pārējām vienībām var izteikt cerības, ka tās var pārsteigt, tad "McLaren" gadījumā šādu cerību nav gandrīz nemaz. Testos komandai klājās visgrūtāk, jo jaunie "Honda" motori izrādījās pagalam neizturīgi un vāji arī jaudas ziņā. Rezultātā "McLaren", kas savulaik cīnījās par uzvarām un tituliem, testos veica vismazāk kilometrus un neviens komandā neslēpj, ka Austrālijā uz labiem rezultātiem pat nav ko cerēt. Cerības stariņš ir vien jaunā šasija, kas esot izdevusies gana veiksmīga, tāpat komandas rīcībā aizvien ir ātrais Fernando Alonso, kā arī vēl jau var cerēt uz "Honda" spēju novērst nepilnības. Kamēr japāņi sola motorus padarīt izturīgus, līdz ar to solot arī krietnu jaudas pieaugumu, "McLaren" jau sākuši pārrunas ar citiem potenciālajiem dzinēju piegādātājiem. Baumo pat, ka vajadzības gadījumā briti no "Honda" motoriem varētu atteikties sezonas vidū, iespējams, atgriežoties pie "Mercedes" jaudas izmantošanas.

10. Sauber

Šasija: Sauber C36
Motors: Ferrari 061
Piloti: Markuss Ēriksons | Paskāls Verleins

Lai gan "Sauber" bija lēnākā no komandām pirmssezonas testos, tas nebūt nenozīmē, ka jaunu dizainu ieguvušās sacīkšu mašīnas būs pēdējās arī sacīkstēs. Komanda ir atguvusies no finansiālajām problēmām, kas pērn draudēja ar bankrotu, tāpēc šogad ir sagatavojusies labāk nekā pirms iepriekšējās sezonas, kad pat bija spiesta izlaist vienus no testiem. Lai gan "Sauber" diez vai spēs konkurēt ar Top 6 komandām, rezultātiem vajadzētu uzlaboties un punktos iebraukt biežāk nekā pērn, kad tas tika paveikt tikai vienu reizi. Būtisks pastiprinājums komandai ir Paskāls Verleins, kurš, visticamāk, būtu kļuvis par "Mercedes" pilotu, ja vien varētu lepoties ar lielāku pieredzi.

Astoņu F1 testu dienu kombinētie rezultāti:

VietaPilotsKomandaRezultātsAtstatumsApļi
1.Kimi RaikonensFerrari1:18.634365
2.Sebastians FetelsFerrari1:19.0240.390591
3.Valteri BotassMercedes1:19.3100.676628
4.Lūiss HamiltonsMercedes1:19.3520.718468
5.Felipe MasaWilliams1:19.4200.786414
6.Makss VerstapensRed Bull1:19.4380.804347
7.Karloss SainssToro Rosso1:19.8371.203301
8.Niko HilkenbergsRenault1:19.8851.251314
9.Daniels RikjardoRed Bull1:19.9001.266337
10.Serhio PeressForce India1:20.1161.482349
11.Estebans OkonsForce India1:20.1611.527365
12.Džolions PalmersRenault1:20.2051.571283
13.Lenss StrolsWilliams1:20.3351.701386
14.Daņils KvjatsToro Rosso1:20.4161.782277
15.Kevins MagnusensHaas1:20.5041.870369
16.Romēns GrožānsHaas1:21.1102.476346
17.Stofels VandūrnsMcLaren1:21.3482.714235
18.Fernando AlonsoMcLaren1:21.3892.755190
19.Markuss ĒriksonsSauber1:21.6703.036445
20.Paskāls VerleinsSauber1:22.3473.713192
21.Antonio DžiovinaciSauber1:22.4013.767151
22.Alfonso SelissForce India1:23.5684.93471

Kura no šīm komandām uzvarēs Austrālijas Grand Prix izcīņā?

  • 191

  • 84

  • 9

  • 10


  -2 [+] [-]

, 2017-03-22 12:19, pirms 8 gadiem
Ferrari ir priekšā Mercedes 0,7 sekundes

  -2 [+] [-]

, 2017-03-22 12:21, pirms 8 gadiem
Ferrari ir ātrakie pašlaik

  +7 [+] [-]

, 2017-03-22 12:27, pirms 8 gadiem
Jācer uz Ferrari spēku un Kimi titulu Viņš ir pēlnījis vēl vienu.

  -2 [+] [-]

, 2017-03-22 12:32, pirms 8 gadiem
Tieši tā

     [+] [-]

, 2017-03-22 12:48, pirms 8 gadiem
Testi ir viens, sezona ir kas pavisam cits

Bet var redzēt, ka šoreiz Ferrari slēpj savu ātrumu, salīdzinot ar 2016. gada pirmssezonas testiem.

Prtoms, novēlu titulu Ferrari, vienalga vai Sebs vai Kimi paņems.

Prieks, ka vidusslānis ir tik cieši kopā, starp 5 komandām (FI, Williams, TR, Haas un Renault) būs laba spēkošanās. Sauber iegāž gadu vecais Ferrari dzinējs, McLaren iegāž Honda dzinēja neizturība.

  +4 [+] [-]

, 2017-03-22 13:20, pirms 8 gadiem
Cerams, ka katrā posmā vismaz 3 komandas varēs pacīnīties pa uzvaru.
Slēpts komentārs: archdevil

  -4 [+] [-]

, 2017-03-22 14:45, pirms 8 gadiem
archdevil rakstīja: Ferrari testos vienmēr ir bijuši stipri.
Un testos var muhļīt visu, kas ienāk prātā, tai skaitā arī nelegālas lietas, piemēram, brauc ar samazinātu svaru, lai pēc tam atrastu ideālu balansu, atceros, ka mazās komandas tā darīja, lai dabūtu sponsorus uz sezonu.
Domāju, ka spēku samēri būs saprotami uz otro vai trešo posmu, jo pirmajā var uzvarēt jebkurš, jo visiem ir jaunas formulas, jauni motori, utt.
Nevienam tavas pārdomas neeinterē, un nekad nav interesējušas.
Paspaidi ēzeli sev plusiņus, ar saviem 5ciem kontiem.

  -4 [+] [-]

, 2017-03-22 14:53, pirms 8 gadiem
Skatos visādi ferrari fani uzradušies.

Pahodu merši būs pirmie. Ferri būs tuvāk kā pag. sezon, bet tāpat sezonas laikā pakāsīs RB. Kaut gan tur atkarīgs no reņu motoriem.

  +1 [+] [-]

, 2017-03-22 17:47, pirms 8 gadiem
Kas zin, kas zin.. varbūt Masas gandrīz jau pabeigtā karjera pārvēršās par puslīdz reālu cīniņu par titulu? (pieņemot, ka slapjā trasē tāpat vairs neredzēs īstas sacīkstes ) Komandas biedram vēl krietni būs jānopūlās, lai savu esamību atspēkotu, tāpēc par Konstruktoriem noteikti nē..

     [+] [-]

, 2017-03-22 18:15, pirms 8 gadiem
elmurcis rakstīja: Kas zin, kas zin.. varbūt Masas gandrīz jau pabeigtā karjera pārvēršās par puslīdz reālu cīniņu par titulu? (pieņemot, ka slapjā trasē tāpat vairs neredzēs īstas sacīkstes ) Komandas biedram vēl krietni būs jānopūlās, lai savu esamību atspēkotu, tāpēc par Konstruktoriem noteikti nē..
nu slapjā trasē šogad 100% būs sacīkstes ar visu startu

     [+] [-]

, 2017-03-22 18:20, pirms 8 gadiem
kaut kā šķiet ,ka Raikonens paņems titulu šogad , jo reiz jau ir sacenties ar līdziga tipa formulām kā tagad un tad izcīnija savu vienīgo titulu

  -1 [+] [-]

, 2017-03-22 18:23, pirms 8 gadiem
manuprāt Ferrari motori būs labākie- Ferrari cīnīsies par titulu un HAAS stabili tiks 8-10 vietā posmos. Sauber ? viņiem Ferrari motors nepalīdzēs...

  +1 [+] [-]

, 2017-03-22 19:11, pirms 8 gadiem
pūce rakstīja: manuprāt Ferrari motori būs labākie- Ferrari cīnīsies par titulu un HAAS stabili tiks 8-10 vietā posmos. Sauber ? viņiem Ferrari motors nepalīdzēs...
sauber ir 2016 gada ferrāri motors , sezonas otrajā pusē būs stabil iautsaideri

     [+] [-]

, 2017-03-22 19:16, pirms 8 gadiem
Es protams saprotu ka dabuut informaaciju par F-1 komandaam ir gandriiz neiespeejami, bet rakstiit shasijas un motora nosaukumu bez parametriem ir tas pats kas rakstiit pilotu vaardu vietaas ka brauc cilveeks.

  -1 [+] [-]

, 2017-03-22 19:24, pirms 8 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Skatos visādi ferrari fani uzradušies.

Pahodu merši būs pirmie. Ferri būs tuvāk kā pag. sezon, bet tāpat sezonas laikā pakāsīs RB. Kaut gan tur atkarīgs no reņu motoriem.
Par ko tad tu cepies? Bus Mercedes pirmie, un Ferarri pakaasis Red Bull.
Tev jau viss ir skaidrs, pasaki arii vel kas uzvarees visaas futbola liigas un basketbolaa, jo pa hodu viss ir skaidrs.

     [+] [-]

, 2017-03-22 19:36, pirms 8 gadiem
comon88 rakstīja: nu slapjā trasē šogad 100% būs sacīkstes ar visu startu
Bez SC iejaukšanās kā tādas? (izņemot formulu novākšanas - tas dabiski, neatkarīgi no laikapstākļiem) Nu jācer.. ja var braukt (SC izgāzē 2 apļus testam), tad viss - visi startē un ja lido ārā, tad paši vainīgi.. apstākļi visiem vienādi, nepatīk - sēž boksos un ēd saldējumu..

  -1 [+] [-]

, 2017-03-22 19:40, pirms 8 gadiem
gravitons rakstīja: Par ko tad tu cepies? Bus Mercedes pirmie, un Ferarri pakaasis Red Bull.
Tev jau viss ir skaidrs, pasaki arii vel kas uzvarees visaas futbola liigas un basketbolaa, jo pa hodu viss ir skaidrs.
Es teicu savas prognozes nevis faktu

Fakts gan ir viens- ja Ferrari būs tik labi, tad Kimi būs pēdējais sarakstā (divu pilotu sarakstā), kurš dabūs titulu

     [+] [-]

, 2017-03-22 19:51, pirms 8 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Es teicu savas prognozes nevis faktu

Fakts gan ir viens- ja Ferrari būs tik labi, tad Kimi būs pēdējais sarakstā (divu pilotu sarakstā), kurš dabūs titulu
F-1 ir multimiljonu speeliite, un skaidrs ka ne Vettels, ne Raikonens neizlems kursh ir komandaa galvenais. Ferarri ir visas tiesiibas ielikt vienu pilotu par pirmo.
Vai tad dziivee visaas jomaas (kur iesaistiittas lielas naudas) nav taa?

     [+] [-]

, 2017-03-22 20:21, pirms 8 gadiem
gravitons rakstīja: F-1 ir multimiljonu speeliite, un skaidrs ka ne Vettels, ne Raikonens neizlems kursh ir komandaa galvenais. Ferarri ir visas tiesiibas ielikt vienu pilotu par pirmo.
Vai tad dziivee visaas jomaas (kur iesaistiittas lielas naudas) nav taa?
Tikai kāda Ferriem motivācija būtu likt Kimi par pirmo?

     [+] [-]

, 2017-03-22 20:55, pirms 8 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Tikai kāda Ferriem motivācija būtu likt Kimi par pirmo?
Tikai biznesa intrese..Ja Ferarri izdomaa savu biznesu veidot uz Kimi, tad pilots ir tikai biznesa sastaavdalja.
Bet teiksim taa-Ferarri nekad nav bijush divi vienliidziigi piloti.