Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Hamiltons un Rosbergs cīņu par titulu turpina Singapūrā

Juris Grīns
Juris Grīns

Hamiltons un Rosbergs cīņu par titulu turpina Singapūrā
Niko Rosbergs un Lūiss Hamiltons
Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Šodien plkst. 15:00 pēc Latvijas laika Singapūras ielu trasē tiks aizvadītas sezonas vienīgās nakts sacīkstes F1 pasaules čempionātā. Ļoti liela intriga šobrīd valda cīņā par pirmo vietu kopvērtējumā, kur Lūisam Hamiltonam pēc divām ne tik spožām sacīkstēm ir vairs tikai divu punktu pārsvars pār Niko Rosbergu. Singapūras ielās turklāt labākas izredzes uzvarēt būs tieši Rosbergam, jo viņš bija ātrākais sestdien notikušajā kvalifikācijā.

Singapūras GP vēsture aizsākās jau sen

Singapūras "Grand Prix" izcīņa ir viens no jaunākajiem posmiem F1 kalendārā. Sacīkstes šīs modernās Dienvidaustrumāzijas pilsētvalsts ielās pirmo reizi notika 2008. gadā, un šī būs devītā reize, kad pasaules autosporta elite te aizvadīs vienu no čempionāta posmiem. Lai gan F1 sacensību vēsture šajā trasē nav gara, tā ir gana aizraujoša.

Formulu sacīkšu pirmsākumi Singapūrā meklējami jau pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Pirmo reizi tās tika sarīkotas 1961. gadā, bet sākotnēji to nosaukums bija "Orient Year Grand Prix", pēc tam arī Malaizijas "Grand Prix", bet, kad valsts 1965. gadā ieguva neatkarību, sacensības tika pārsauktas par Singapūras "Grand Prix". Tolaik gan te nerisinājās F1 čempionāts, taču tā ir zīmīga lappuse šīs valsts autosacīkšu vēsturē. Pēc tam, kad 1972. un 1973. gadā notika letāli negadījumi, turpmāk "Grand Prix" sacīkstes Singapūrā nenotika.

Foto: Sipa USA/Scanpix

Skandalozais 2008. gads

Valdībai finansējot aptuveni 60% no 150 miljoniem ASV dolāru, kas bija nepieciešami, lai izveidotu trasi un sarīkotu F1 sacīkstes, 2008. gadā pirmo reizi Singapūrā ieradās pasaules čempionāta dalībnieki. Pirmās sacensības gan izvērtās skandalozas, jo "Renault" komanda pavēlēja Nelsonam Pikē junioram avarēt, lai izsauktu drošības mašīnas periodu, kas ļāva vadību pārņemt un uzvarēt otram rūpnīcas sportistam Fernando Alonso. Patiesība atklājās vēlāk un šī skandāla rezultātā vēlāk no F1 ar nokārtu galvu nācās aiziet gan Pikē, gan toreizējam vienības šefam Flavio Briatorem.

Singapūras GP uzvarētāji

GadsUzvarētājsKomanda
2015Sebastian VettelFerrari
2014Lewis HamiltonMercedes
2013Sebastian VettelRed Bull-Renault
2012Sebastian VettelRed Bull-Renault
2011Sebastian VettelRed Bull-Renault
2010Fernando AlonsoFerrari
2009Lewis HamiltonMcLaren-Mercedes
2008Fernando AlonsoRenault

Pirmās nakts sacīkstes Formulā 1

Zīmīgi, ka šī ir pirmā ielu trase Āzijā, kur aizvadītas F1 sacīkstes, tāpat šeit notiek pagaidām pirmās un vienīgās nakts sacensības. Lai gan arī Abū Dabī trasē ir jāstartē prožektoru gaismā, tur starts tiek dots vēl gaišā laikā, pēc tam tās turpinās krēslā un noslēdzas naktī. Singapūras gadījumā tiek startēts jau tumsas apstākļos, pateicoties aptuveni 1600 prožektoru lampām, kas izgaismo piecus kilometrus garo trasi. Lai gan sacensības notiek naktī, karstums šajā vietā aizvien ir liels, kokpitā sasniedzot pat +60 grādus pēc Celsija. Aprēķināts, ka pilots sacensību laikā karstuma un slodzes ietekmē zaudē pat trīs kilogramus no sava svara.

Foto: AFP/Scanpix

2016. gada Singapūras GP starta kārtība

VietaPilotsKomanda
1.Nico RosbergMercedes-Mercedes
2.Daniel RicciardoRed Bull-TAG Heuer
3.Lewis HamiltonMercedes-Mercedes
4.Max VerstappenRed Bull-TAG Heuer
5.Kimi RaikkonenFerrari-Ferrari
6.Carlos SainzToro Rosso-Ferrari
7.Daniil KvyatToro Rosso-Ferrari
8.Nico HulkenbergForce India-Mercedes
9.Fernando AlonsoMcLaren-Honda
10.Valtteri BottasWilliams-Mercedes
11.Felipe MassaWilliams-Mercedes
12.Jenson ButtonMcLaren-Honda
13.Esteban GutierrezHaas-Ferrari
14.Romain GrosjeanHaas-Ferrari
15.Marcus EricssonSauber-Ferrari
16.Kevin MagnussenRenault-Renault
17.Felipe NasrSauber-Ferrari
18.Sergio PerezForce India-Mercedes
19.Jolyon PalmerRenault-Renault
20.Pascal WehrleinManor-Mercedes
21.Esteban OconManor-Mercedes
22.Sebastian VettelFerrari-Ferrari

Peress saņēmis astoņu starta vietu sodu

Rosbergs mērķē atgūt vadību F1 kopvērtējumā

Vēl pirms diviem posmiem trīskārtējais pasaules čempions Lūiss Hamiltons, kurš Singapūras trasē uzvarēja 2009. un 2014. gadā, varēja lepoties ar 19 punktu pārsvaru pār otru "Mercedes" pilotu Niko Rosbergu, taču vācietis uzvarēja gan Spā-Frankošamps, gan Moncas trasēs, deficītu samazinot līdz diviem punktiem.

Uzvara kvalifikācijā Singapūrā liecina, ka Rosbergs atkal ir ieskrējies, turklāt Hamiltons savā pēdējā aplī sestdien kļūdījās, tāpēc startēs tikai no otrās rindas. Brits pirms šī posma atzina, ka lielā mērā viņa izredzes šogad atkārtoti kļūt par čempionu var ietekmēt sliktie starti, kuriem risinājumu viņš turklāt neredz. Brits šogad septiņas reizes startējis pirmais, taču līderpozīciju pēc pirmā apļa noturējis vien divos no šiem gadījumiem. Vēl sliktāk, ja jāstartē aiz komandas biedra Rosberga, kā tas ir šajā gadījumā, kad gūta vien trešā vieta. Rosbergam, starp citu, šīs būs jau 200. sacīkstes viņa F1 karjerā.

Aizvien interesanta ir cīņa par trešo līdz sesto vietu, kur savā starpā cīnās "Red Bull" un "Ferrari" komandu piloti. Daniels Rikjardo, kuram Singapūrā otrā starta vieta, šobrīd gan spējis nostiprināties trešajā pozīcijā, jau par 18 punktiem apsteidzot Sebastienu Fetelu, kuram tikai septiņus punktus tālāk seko Kimi Raikonens, bet 15 punktus somam zaudē Makss Verstapens. Kvalifikācija ļoti neveiksmīga no šīs četrotnes izvērtās Fetelam, kura formulai salūza stabilizatora stienis, to laikus neizdevās saremontēt un vācietis šodien spiests startēt no pēdējās rindas. Tieši Fetels ir uzvarām bagātākais pilots Singapūras F1 posmā - viņa kontā četri panākumi, tostarp uzvara pērn.

Kamēr "Mercedes" ir vairāk nekā pārliecinošā vadībā konstuktoru kausā, "Red Bull" cīņā par otro/trešo vietu pirms šodienas sacīkstēm ir tikai 11 punktus priekšā "Ferrari".

Foto: AFP/Scanpix

F1 kopvērtējums pirms Singapūras posma

VietaPilotsPunktiVietaKomandaPunkti
1.Lewis Hamilton2501.Mercedes498
2.Nico Rosberg2482.Red Bull/Renault290
3.Daniel Ricciardo1613.Ferrari279
4.Sebastian Vettel1434.Williams/Mercedes111
5.Kimi Raikkonen1365.Force India/Mercedes108
6.Max Verstappen1216.McLaren/Honda48
7.Valtteri Bottas707.Toro Rosso/Ferrari45
8.Sergio Perez628.Haas/Ferrari28
9.Nico Hulkenberg469.Renault6
10.Felipe Massa4110.Manor/Mercedes1
11.Fernando Alonso3011.Sauber/Ferrari0
12.Carlos Sainz30
13.Romain Grosjean28
14.Daniil Kvyat23
15.Jenson Button17
16.Kevin Magnussen6
17.Pascal Wehrlein1
18.Stoffel Vandoorne1
19.Esteban Gutierrez0
20.Jolyon Palmer0
21.Marcus Ericsson0
22.Felipe Nasr0
23.Rio Haryanto0
24.Esteban Ocon0

F1 čempionāts jaunu īpašnieku rokās

Būtiskākā ziņa, kas F1 pasauli pāršalca aizvadītajās nedēļās, ir ASV kompānijas "Liberty Media" kļūšana par jauno pasaules čempionāta īpašnieci. Biržas magnāta Džona Melouna nākšana pie varas sola būtiskas pārmaiņas turpmāko sezonu laikā, jo mērķis ir atgūt Formulai 1 tās agrāko slavu, kas mazliet pagrimusi pēdējās desmitgades laikā. Lai gan F1 čempionātu turpinās vadīt Bernijs Eklstouns, ar kuru panākta vienošanās uz trim gadiem, jau šobrīd aizkulisēs runā, ka brita krēsls ir sašķobījies, un Melouns varētu izlemt no viņa šķirties jau pēc šīs sezonas beigām. Vai tas notiks, rādīs laiks. Tāpat Melouns piedraudējis atņemt "Ferrari" komandai tai piederošo īpašās vēsturiskās komandas statusu, par ko itāļi ik gadu saņem papildus miljonus eiro bonusa naudu. Divas labas ziņas F1 līdzjutējiem - nākotnē plāns palielināt Eiropā notiekošo sacīkšu skaitu, kā arī samazināt biļešu cenas uz sacensībām. Melouna vīzija paredz, ka turpmāk uz visām trim dienām biļetēm nevajadzētu maksāt vairāk par 150 eiro.

Pilotu tirgus sakustējies

Lai gan pēdējo nedēļu laikā komandas nav nākušas klajā ar negaidītiem paziņojumiem par jaunu kontraktu noslēgšanu ar sportistiem, daži būriski jaunumi ir, tāpat aizkulisēs ir ne mazums baumu par to, ko, kuri piloti nākamgad mainīs komandas. Vispirms jau jāizceļ Džensona Batona un Felipes Masas paziņojumi par F1 karjeras beigšanu. Ja Batons sola, ka 2018. gadā varbūt atgriezīsies Formulā 1, Masa nolēmis likt punktu pavisam. Lielākie šo pieredzējušo braucēju fani gan var nesatraukties, jo Batons jau apsolījis nākamgad startēt kartingā, japāņu "Super GT" čempionātā un, iespējams, arī rallijkrosā, kamēr Masa izvēlēsies starp DTM, WEC un Formula E čempionātiem.

Tas, ka Batona vietā "McLaren" sastāvā startēs jaunais talants Stofels Vandūrns no Beļģijas, nav nekāds pārsteigums - vienu posmu šī gada sākumā viņš jau aizvadīja, izcīnot pirmo punktu karjerā. Masas aizvietotājs "Williams" komandā pagaidām nav nosaukts. Serhio Peress tikmēr kādā intervijā atklājis, ka paliks "Force India", taču nevēlas to apstiprināt oficiāli, jo atceras "McLaren" laikus, kad vienošanās jau bijusi panākta, bet komanda pēdējā brīdī nolēmusi tomēr lauzt līgumu ar meksikāni. Tāpat pagaidām savus pilotus nepaziņo "Renault" komanda, lai gan tāds plāns bija tieši uz Singapūras posmu. Kevins Magnusens par šādu komandas attieksmi ir noskaities un sola ilgi negaidīt.

Foto: AFP/Scanpix

Izmantotie resursi:
Formula 1®
F1 Fanatic · The independent F1 blog and...
Autosport

Kurš kļūs par Singapūras GP uzvarētāju?

  • 47

  • 14

  • 7

  • 36


  +1 [+] [-]

, 2016-09-18 09:42, pirms 8 gadiem
Nepatīk Mercedes dominance, bet labāk lai uzvar Rosbergs nevis Red Bull

  -2 [+] [-]

, 2016-09-18 10:23, pirms 8 gadiem
Lukstins88 rakstīja: Nepatīk Mercedes dominance, bet labāk lai uzvar Rosbergs nevis Red Bull
tieši pretējas domas jo man jau zb tā mercedes +Red bull labāka formula , bet motors sūdīgs

     [+] [-]

, 2016-09-18 12:18, pirms 8 gadiem
ozs113 rakstīja: Autor,aljo!!!!!!Daniel Ricciardo 161 3. Ferrari 279
Sebastian Vettel 143 4. Williams/Mercedes 111
Kimi Raikkonen 136 5. Force India/Mercedes 108
jautajums autoram,vai vins kautko pipe,vai nejedz neko no F-1???nez par ko jums tur maksa???
Pirmajā ailē pilotu kopvērtējums, blakus - konstruktoru kausa kopvērtējums, ja jautājums ir par to.