Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Tods: "2021. gadā F1 čempionātā jauni ražotāji neienāks"

Juris Grīns
Juris Grīns

Tods: "2021. gadā F1 čempionātā jauni ražotāji neienāks"
Foto: Facebook.com/HondaRacingF1

Lai gan 2021. gadā "Formulā 1" gaidāmas būtiskas tehnisko noteikumu izmaiņas, kas sākotnēji tika plānotas ar mērķi atvieglot dzīvi pašreizējām vienībām un piesaistīt jaunas komandas un motoru ražotājus, paredzams, ka jaunpienācēju tomēr nebūs, atklājis Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) prezidents Žans Tods.

Jau tuvākajā laikā, iespējams, šīs nedēļas nogalē gaidāmā posma laikā Singapūrā tiks parakstīta vienošanās par tehniskajiem noteikumiem, kas stāsies spēkā 2021. gadā. Plānots, ka dzinēji kļūs skaļāki, lētāki un vienkāršāki, kas varētu būt saistoši jauniem ražotājiem un dažas rūpnīcas, piemēram, "Aston Martin", "Porsche" un "Cosworth" savu interesi patiesi izrādīja. Tajā pašā laikā ir atmestas vairākas radikālas idejas, kas sākotnēji tika apspriestas, tomēr netiks apstiprinātas.

"Vieni izrādīja savu interesi, taču teica, ka nebūs gatavi startēt jau 2021. gadā," atklāj Tods. "Mums šobrīd ir svarīgi apstiprināt noteikumus, lai tie būtu skaidri un interese no potenciālajiem ražotājiem varētu parādīties nākotnē."

FIA prezidents norāda, ka vēl daudz svarīgāk par jaunu ražotāju piesaisti ir esošo dzinēju piegādātāju "Mercedes", "Ferrari", "Renault" un "Honda" noturēšana čempionātā.

"Mana prioritāti ir parūpēties, lai šīs četras rūpnīcas turpina darbu," atzīst Tods. "Vienmēr esmu teicis, ka nebūs godīgi pret viņiem, ja teiksim, ka gribam piesaistīt jaunus ražotājus, tādēļ viss ir jāmaina. Kā tad būs ar viņiem? Kā ar tām investīcijām, ko viņi gadu gaitā ir ieguldījuši? Tieši tādēļ dzinēju tehnisko noteikumu jomā neveicām revolūciju."

Tods arī norāda, ka četri dzinēju piegādātāji uz desmit komandām ir ļoti labs sasniegums, jo viņš nekad nav cerējis, ka ar tehniskajiem noteikumiem, kas ir raksturīgi tikai šim vienam čempionātam, varētu piesaistīt vairāk ražotājus. Viņaprāt, tas būtu iespējams tad, ja "Formulā 1" startētu ar tādiem pašiem tehniskajiem noteikumiem atbilstošiem motoriem, kas tiktu izmantoti arī citos čempionātos.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com | NASCAR News, Race Results,...

  +1 [+] [-]

, 2018-09-11 12:00, pirms 6 gadiem
Lai F1 būtu interesantāks, ir jāizdara vairākas lietas:
1. ir jābeidz mainīt noteikumus. Tas prasa nenormālu piķi, lai katru reizi pielāgotos noteikumiem, un daudzi ražotāji nevar to pavilkt.
2. Ir jābeidz F1 pārveidot par izturības braucienu. Jau WEC aizlaida pa grunti, jo Porsche, Audi, Peugeot, Toyota paziņoja, ka netaisās piedalīties tādās gonkās, kurās ir 5 braucieni gadā + LeMans, jo nav iespējams atsist ieguldīto naudu. Līdzīgi ar F1 - jau tagad mazās komandas nevar pavilkt, jo Mercedes, Ferrari un RedBull naudu iegulda 1000 sīkumos, un šo 1000 sīkumu summa dod to 1-2 sekundes pārsvaru par pārējām komandām. Renault vēl vairākus gadus var aizmirst par uzvarām, labākā gadījumā pedestāls, ja priekšējie nošķiļas. Ir jānosaka standarta lietas, kuras var ražot kaut vai FIA pati, līdz minimumam ir jāsamazina šķipeļu nozīme (gadā aiziet pat 70% komandu budžets, un ja kādam šaubas, tad atgādināšnu, ka savulaik FIA pati iešāva sev kājā aizliedzot vēja tuneļus, kas gadā norija pat 50mio$ bet vismaz visi bija līdzīgi, jo varēja pārbaudīt saražoto, bet bagātie tagad to kompensē ar superdatoriem un cilvēku resursiem, kas mazajām komandām nav pa kabatai). Komandai paliek motors, kārba, agregāti, šasija, elektronikas risinājumi.
4. motori un to kompenentes. Atcelt motoru maiņas ierobežojumu. Gribi noteikt motora resursu 5000km, ok, nosakiet, lai mazās komandas brauc ar vienu motoru 10 gonkas bez bēdām. Lai bagātās komandas maina tos motorus kā grib bez sodiem, ja jau var atļauties. Pēc Hondas fiasko FIA grib motoru ražotāju dabūt F1? Lūdzu, nāciet, motoram jākalpo vismaz 5 gonkas, bet variet mainīt tos katru gonku. Komandai pienākas 4 motori (priekš visas sezonas uz 20 posmiem) pa naudu, ja motors nenokalpo 5 gonkas, komandai pārējie motori pienākas pa velti. Labs risinājums, lai ar vienu komandu varētu mēģināt sačubināt motoru, lai tas komerciāli sāktu sevi atpelnīt, un pārdot citām komandām. Šobrīd situācija - motori maksā kosmosu, jo ir jānodrošina izturība, citādi būs komandai sods.
5. degvielas uzpilde - obligāti ir jāatjauno, lai būtu intriga, jo tad vismaz nevarēs vizināties pa priekšu un bloķēties. Ja tomēr neatļauj uzpildi, lai ir regulējams spiediens turbīnās, bet jātiek galā ar noteiktu daudzumu degvielas. Tas noteikti ļautu ik pa laikam gāzt ar maz jaudu, bet pēc tam ripināties. Lai taupa degvielu kā māk.
Šobrīd F1 visi paskatās startu, ja ir avārijas, forši, citādi izslēdz tv un iet ārā tusēt.
paldies par uzmanību.
p.s. Raikonens noslēdza līgumu ar Sauber uz 2 gadiem ar opciju.