Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Hamiltona ceļš uz pirmo titulu: "Daži komandā apgalvoja, ka viņš nav gatavs F1"

Juris Grīns
Juris Grīns

Hamiltona ceļš uz pirmo titulu: "Daži komandā apgalvoja, ka viņš nav gatavs F1"
Lūiss Hamiltons 2008. gada sezonā. Foto: Motorsport.com

Britu autosportists Lūiss Hamiltons šajā nedēļas nogalē cer izcīnīt jau astoto titulu "Formula 1" karjerā. Lai gan pirms noslēdzošā posma viņam ir vienāds punktu skaits ar Maksu Verstapenu, šī nebūt nav pirmā reize, kad cīņa par uzvaru čempionātā viņam izvērsusies tik saspringta. Debijas sezonā 2007. gadā Hamiltons piekāpās Kimi Raikonenam tikai par vienu punktu, bet savu pirmo titulu 2008. gadā sasniedza ar viena punkta pārsvaru pār Felipi Masu.

Kāds stāsts vēsta, ka Hamiltons, tobrīd vēl būdams kartinga braucēja, desmit gadu vecumā pirmo reizi saticis Ronu Denisu un teicis, ka kādudien viņš pilotēs vienu no "McLaren" formulām. Leģendārā F1 komanda un tās tā brīža dzinēju piegādātāji "Mercedes" sāka atbalstīt Hamiltona karjeru, kad sportistam bija 13 gadi, līdz viņš bija gatavs sēsties pie F1 bolīda stūres. "McLaren MP4-21" formulu Hamiltons pirmo reizi izmēģināja 2006. gadā.

"No pazīstamiem cilvēkiem "McLaren" komandā dzirdēju, ka viņš iekāpa mašīnā un uzreiz bija ātrs," stāsta F1 aizkulišu pārzinātājs Martins Brandls. "Tomēr es domāju, ka viņš pieļāva kļūdas. Viens vai divi cilvēki teica, ka viņuprāt viņš tobrīd vēl nebija gatavs startēt F1."

Hamiltons F1 čempionātā debitēja 2007. gadā "McLaren" sastāvā un uzreiz kļuva par komandas biedru tā brīža pasaules čempionam Fernando Alonso, kurš bija ieguvis titulus iepriekšējās divās sezonās. Lai gan tās solījās kļūt par pamatīgām ugunskristībām, viss izvērsās labāk nekā kāds varēja gaidīt.

"Ja kādam vēl bija šaubas, tās tika izbeigtas jau pirmajās sacīkstēs," atceroties Hamiltona debiju 2007. gada sezonas posmā Austrālijā, teica Brandls. "Man pašam prātā palicis mirklis pirmajā līkumā, kad viņš pa ārmalu apbrauca Alonso un parādīja, ka viņam ir visa nepieciešamā pašpārliecinātība."

Togad Hamiltons bija tuvu pirmā titula izcīnīšanai, tomēr kopvērtējumā tikai par punktu piekāpās toreizējam "Ferrari" pilotam Kimi Raikonenam, kā arī nopelnīja tikpat punktus, cik Alonso. Izšķirošais moments bija viņa izstāšanās Ķīnas posmā, kad ar vecām riepām sportists nespēja noturēties trasē un izslīdēja grants joslā.

"Ja ne šis viens sliktais lēmums Ķīnā, jau šobrīd viņam būtu astoņi čempiona titulu," saka Brandls. "Toreiz 2007. gadā, manuprāt, par šo kļūdu turklāt vairāk vainojama komanda, nevis viņš pats."

Togad Hamiltons nekļuva par pirmo F1 pilotu vēsturē, kuram izdevies uzvarēt čempionātā jau debijas sezonā, turklāt ar komandas biedru Alonso viņam izvērsās ļoti saspīlētas attiecības gan trasē, gan ārpus tās Titulētais spānis tā rezultātā no "McLaren" aizgāja, bet Hamiltons nākamajā sezonā kļuva par komandas līderi un guva savu pirmo titulu. Brazīlijas "Grand Prix" finišu kā uzvarētājs toreiz šķērsoja un titula izcīnīšanu jau sāka svinēt Felipe Masa, taču Hamiltonam slapjajā trasē viena pēdējā apļa pēdējā līkumā izdevās nokļūt priekšā Timo Gloka "Toyota" formulai, ar ko pietika, lai par vienu punktu kopvērtējumā pārspētu "Ferrari" pilotu Masu.

2009. gadā F1 čempionātā dominēja "Brawn GP" komanda ar Džensonu Batonu priekšgalā, pēc tam četras sezonas pēc kārtas neuzvarama bija "Red Bull" vienība ar Sebastianu Fetelu. Iestājoties "turbo ērai", sākot ar 2014. gada sezonu, sākās "Mercedes" dominēšanas laiks. Tikai 2016. gadā Hamiltonu izdevās uzveikt komandas biedram Niko Rosbergam, pārējās sezonās viņš uzvarējis ar visai ievērojamu pārsvaru.

Lūisa Hamiltona septiņu titulu sezonas

GadsKomandaUzvaras kvalifikācijāsUzvaras sacīkstēsPunktu pārsvars pār 2. vietu
2008McLaren-Mercedes751
2014Mercedes71167
2015Mercedes111059
2017Mercedes11946
2018Mercedes71188
2019Mercedes51187
2020Mercedes1011124

Izmantotie resursi:
Sky Sports - Sports News, Transfers, Scores |...

     [+] [-]

, 2021-12-12 00:45, pirms 3 gadiem
Titulētais spānis....

Ar lielo burtu. Nav jau slikts draiveris, bet savus čempjus izcīnīja pie nevienādiem apstākļiem, kad būtībā dominēja Michelin riepas nevis Renault formula. Būtu vienādas riepas, tad HAM varētu tēmēt un pārspēt 9 kārtējo PČ.