Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Alonso: "F1 čempionāts nekad nemainīsies"

Juris Grīns
Juris Grīns

Alonso: "F1 čempionāts nekad nemainīsies"
Fernando Alonso
Foto: AFP/Scanpix

Autosportists Fernando Alonso uzskata, ka F1 pasaules čempionāts nekad varētu nemainīties. "McLaren" komandas pilots atzīst, ka jau daudzus gadus iznākums šeit ir viegli prognozējams, atšķirībā no citiem sporta veidiem, kur ir iespējami negaidīti pavērsieni.

Kopš turbo motoru ēras sākšanās 2014. gadā, čempionātā dominējusi "Mercedes" komanda. Vien šogad tai pienācīgu konkurenci spējusi sagādāt "Ferrari", taču citām komandām faktiski nav izredžu iegūt titulu. Labākajā gadījumā tikai "Red Bull" spējīga triumfēt atsevišķos posmos.

Šonedēļ posmā Kanādā Alonso aizvadīs savas jau 300. sacīkstes "Formulā 1", un spānis kopš debijas 2001. gadā ir daudz ko redzējis un piedzīvojis.

"Mani negarlaiko F1 sacīkstes, tā ir motoru sporta virsotne, lai arī taisnība, ka pēdējos gados, sevišķi pēc turbo ēras sākšanās, viss ir ļoti labi prognozējams," viņš stāsta. "Mēs visi labi zinām, kas notiks atlikušo 14 posmu laikā. No sportiskā viedokļa tas ir skumji. Piemēram, basketbolā var būt viena maģiskā nakts, kad kopā ar komandas biedriem izdodas samest 80 punktus un varbūt uzvarēt. Tagad aktuāls ir Pasaules kauss futbolā, kur ir dažas favorītkomandas, bet neviens nevar garantēt, ka Vācija, Brazīlija vai Spānija iegūs šo kausu. Varbūt tā notiks, bet varbūt nē. Tajā pašā laikā, šeit ikviens var garantēt, ka uzvarēs "Mercedes" vai "Ferrari"."

Šobrīd aktīvi notiek darbs pie tā, lai F1 čempionāts 2021. gadā piedzīvotu grandiozas pārmaiņas. Alonso gan uzskata, ka tas var neko daudz nemainīt.

"Iespējams, tas nekad nemainīsies," viņš saka. "Šādi "Formulā 1" notiek jau daudzus gadus. Atceros, ka 2009. gadā, kad braucu "Renault" komandā, mēs nebijām ļoti konkurētspējīgi, bet devāmies trasē treniņos vai kvalifikācijā, jo gribējām patestēt riepas vai ko tādu, un spējām iegūt pirmo pozīciju. Tas neko daudz nenozīmēja, bet tā bija kā dāvana mehāniķiem, motivācija un prieks arī sponsoriem. Tagad mēs varam darīt visu, bet šodien nebūsim pirmajā vietā, jo ātruma atšķirība ir milzīga. Ik pēc divām nedēļām mašīnas brauc vilcieniņā."

Alonso vēl nav apstiprinājis savus plānus nākamajam gadam, bet pēc nedaudz vairāk kā nedēļas viņš pirmo reizi karjerā "Toyota" rūpnīcas komandas sastāvā startēs Lemānas 24 stundu sacensībās.

"Vēl pirms pāris gadiem biju tā koncentrējies uz "Formulu 1", ka neredzēju citas disciplīnas," stāsta Alonso. "Tagad, kad tās atkal redzu, šķiet, ka viss ir tā, kā vajag būt. Tur veiksmīgā dienā varu būt pirmais, sliktā dienā - ceturtais. F1 čempionātā, ja esmu septītais, diena ir izdevusies."

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...