Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Blogs: Kuras sievietes būtu spējīgas startēt F1?

Juris Grīns
Juris Grīns

Blogs: Kuras sievietes būtu spējīgas startēt F1?
Latviešu autosportiste Karlīne Štāla
Foto: Andrejs Terentjevs/f64

Bernijs Eklstouns, un ne tikai viņš, vēlas, lai Formulā 1 startētu arī kāda sieviete. Bet kāds īsti ir piedāvājums? Kuras šobrīd ir labākās daiļā dzimuma autosportistes pasaulē? Aplūkosim desmit, iespējams, talantīgākās.

Danika Patrika

Lai kļūtu par vienu no populārākajiem autosportistiem ASV, kaut kam ir jābūt. Danika Patrika ir zināmākā sieviešu kārtas autosportiste pasaulē un popularitātes ziņā vismaz ASV pratusi izkonkurēt arī gandrīz visus vīriešus. Tiesa, viņas panākumus trasē, kā minimums, trīskāršo tieši fakts, ka viņa ir sieviete, jo maz ticams, ka ar tādiem rezultātiem kāds vīrs spētu rast tādu atpazīstamību. Patrika, būdama tikai 31 gadu veca, jau aizvadījusi septiņas sezonas IndyCar čempionātā, bet kopš 2012. gada startē NASCAR augstākajā divīzijā "Sprint Cup Series". Patrika ir labākā formulu braucēja ASV vēsturē - viņa guvusi vienu IndyCar uzvaru, bet 2009. gadā finišēja trešajā vietā "Indy 500", kas ir visu laiku labākais sieviešu sasneigums šajās leģendārajās sacīkstēs. Arī NASCAR viņa jau paspējusi paspīdēt, kad šogad februārī uzvarēja "Daytone 500" kvalifikācijā. Līdz šim "Sprint Cup Series" čempionātā neviena sieviete nebija ieguvusi "pole position".

Patrikas stāsts:

Simona de Silvestro

Patrika šobrīd ir vienīgā sieviete, kas startē NASCAR "Sprint Cup Series", taču IndyCar čempionāts pēc viņas aiziešanas bez meitenēm nav palicis. 24 gadus vecajai Simonai de Silvestro šķiet ir izdevies sevi pierādīt, lai par viņu mēs vēl dzirdētu arī turpmāk. "Dzelzs jaunava", kā viņa reizēm tiek saukta, pašlaik IndyCar kopvērtējumā ir devītā starp 27 braucējiem un trīs posmos no četriem finišējusi TOP 10. Šī viņai ir jau ceturtā sezona čempionātā, bet labākais rezultāts De Silvestro ir izcīnītā ceturtā vieta 2011. gadā Sanpītersburgas ielās Floridā. Vēl pirms tam, būdama padsmitniece, viņa trīs sezonu laikā guva piecas uzvaras "Atlantic" sacīkstēs, kas bija tolaik pastāvošā ChampCar čempionāta attīstības sērija.

Ana Beatrise

Lai gan 24 gadus vecā Ana Beatrise šobrīd ne tuvu nerāda labus rezultātus, viņu tomēr ir vērts pieminēt, jo šī sportiste ir viena no tikai divām sievietēm, kas šobrīd tikusi līdz Amerikas vadošajam formulu čempionātam IndyCar. Viņai aiz muruas ir viena pilna sezona, taču sportistes rezultātus pagaidām labāk neapspriedīsim. Toties brazīliete vēl pirms tam pierādījusi, ka kaut kas viņā tomēr ir - divu "Indy Lights" sezonu laikā (IndyCar attīstības sērija) viņa guva divas uzvaras, astoņus pjedestālus un 2008. gadā kopvērtējumā pat ieņēma trešo vietu.

Sūzija Vulfa

Agrāk šī sportiste bija pazīstama ar vārdu Sūzija Stodarte, bet kopš precībām ar F1 komandu "Mercedes" un "Williams" līdzīpašnieku Toto Vulfu, pieņēmusi vīra uzvārdu. Maz ticams, ka 30 gadus vecā Sūzija Vulfa no Skotijas kādreiz brauks F1 sacīkstēs, tomēr šim sapnim viņa ir tuvāk par jebkuru no daiļā dzimuma pārstāvēm. Galvenokārt pateicoties savam vīram, pērn viņa tika pieņemta par "Williams" komandas testpiloti. Iepriekš Vulfa startējusi Lielbritānijas Formulā 3 un "Formula Renault" mazākajās klasēs, bet kopš 2006. gada pārstāv "Mercedes" nometni slavenajā DTM čempionātā. Par spīti septiņu sezonu pieredzei, tikai divas reizes viņai izdevies finišēt TOP 10, kad 2010. gadā divos posmos tika gūtas septītās vietas.

Marija de Viljota

Bijušā F1 pilota Emilio de Viljota meita nesen negadījumā F1 komandas "Marussia" testos zaudēja aci. Pirms tam viņas cerības tikt pie startēšanas šajā čempionātā bija aptuveni tik pat lielas kā Sūzijai Vulfai. 33 gadus vecā spāniete dažādās autosacīkstēs braukusi neregulāri, taču guvusi visai lielu pieredzi, kopš 2001. gada izmēģinot spēkus desmit dažādos čempionātos. 2011. gadā viņa aizvadīja pirmos F1 testus "Renault" komandas sastāvā un gāja runa, ka viņa varētu kļūt par oficiālo testpiloti. Pērn viņa panāca vienošanos par šīs lomas pildīšanu "Marussia" vienībā, taču šobrīd ārstē smagos sejas savainojumus, kas tika gūti testu laikā Duksfordas aerodromā Lielbritānijā 2012. gada jūlijā.

De Viljotas negadījums F1 testos:

Katerīne Legge

Britu autosportiste Katerīne Legge pērn aizvadīja debijas sezonu IndyCar čempionātā, kur šogad gan vairs nestartē, bet pirms tam bija braukusi gan ChampCar, gan DTM un citur. IndyCar viņai tikai vienreiz izdevās finišēt TOP 10, kamēr veiksmīgāka izvērtās viņas divu sezonu karjera ChampCar, kur sportiste pat vairākas reizes finišēja sestā atsevišķos posmos. Trijās DTM sezonās viņa punktus neguva un uzrādīja līdzīgus rezultātus kā Sūzija Vulfa. Taču pirms tam savā vienīgajā "Atlantic" sezonā 2005. gadā Legge guva trīs uzvaras un trešo vietu kopvērtējumā. Lai vai kā nebūtu šobrīd, Legge ir viena no labākajām sieviešu kārtas autosportistēm un regulāri apgrozās pasaules vadošajos sacīkšu čempionātos.

Legges avārija ChampCar sacīkstēs "Road America" trasē 2006. gadā:

Nataša Gašnanga

Daudzi zina bijušo F1 pilotu un tagadējo "Red Bull" vienības testpilotu Sebastianu Buemī. Lūk, Nataša Gašnanga ir viņa māsīca. 25 gadus vecajai Šveices pārstāvei karjera pēdējos gados ir visai saraustīta. Lielākos panākumus Gašnanga guva 2008. gadā, kad finišēja trešajā vietā respektablajā Spānijas F3 čempionātā un triumfēja "F306/300" formulu kausa ieskaitē, uzvarot piecās sacīkstēs. Pēc tam Gašnanga bez lieliem panākumiem startējusi Lemānas tipa sacīkstēs, AutoGP un arī "Radical European Masters" čempionātā, kur šobrīd cīnās Latvijas autosporta uzlecošā zvaigzne Konstantīns Calko. Tāpat viņa ir pirmā sieviete, kas startējusi nu jau likvidētajā mūslaiku Formula 2 čempionātā.

Milka Duno

Venecuēliete Milka Duno karjeru autosportā sāka tikai 24 gadu vecumā, būdama modele. Tagad viņai ir jau 41 gads un Duno ir startējusi gan IndyCar, gan citos visai labi zināmos čempionātos, tostarp "American Le Mans Series", kur 2001. gadā sportiste pat guva četras uzvaras savā klasē. Divreiz Duno braukusi arī Lemānas 24 stundu sacīkstēs, taču ne riezi nav finišējusi. IndyCar čempionātā četru sezonu laikā (2007-2010) viņa ne reizi netika TOP 10, taču 2007. gadā "Grand-Am" posmā Deitonā ieguva augsto otro vietu, kas ir visu laiku labākais sasniegums sievietēm šajā slavenajā diennakts sacīkstē.

Duno un Danikas Patrikas konflikts ārpus trases:

Rahela Freja

DTM čempionātā līdz šim startējošā Rahela Freja ir jau trešā Šveices autosportiste, ko iekļāvu šajā sarakstā, turklāt viņa nav pēdējā no visām. Taču ne visas viņas ir pelnījušas būt labāko desmitniekā. 27 gadus vecā Freja gan arī neizceļas ar sensacionāliem sasniegumiem, taču pērn vienā no DTM posmiem viņa finišēja septītā. Karjeras pirmsākumos Freja startēja "Formula Renault" zemākajās klasēs, bet vēlāk piedalījusies arī Vācijas F3. 2008. gadā viņa šajā čempionātā sacenstās vienā trasē ar Karlīni Štālu, bet 2009. gadā - ar Haraldu Šlēgelmilhu. Vienu reizi Freja startējusi arī Lemānā, dalot vienu mašīnu ar tautietēm Natašu Gašnangu, par ko jau rakstīju, un Sindiju Allemani.

Karlīne Štāla

Nevaru nepieminēt arī pašmāju populāro autosportisti Karlīni Štālu. Lai gan viņai neizdevās pietuvoties sākotnēji nospraustajam sapnim par Formulu 1 (ja neskaita divus neoficiālus testu braucienus), Karlīne savā karjerā sasniegusi kādu vērā ņemamu rekordu, kļūstot par pirmo un pagaidām vienīgo sievieti, kas uzvarējusi starptautiskā formulu seriālā. Tas notika 2007. gadā "Formula Renault 1.6 Belgium" čempionātā. Šobrīd 27 gadus vecā sportiste neregulāri piedalās dažādās autosacīkstēs, tostarp ar "Radical" un "Mit-Jet" sacīkšu spēkratiem.

Štāla Rīgā demonstrē "Radical" sacīkšu auto:

Izmantotie resursi:
Crash.Net | F1 & MotoGP | Motorsport News
autosport.com - the authority on Formula One,...
Wikipedia
Driver Database - it’s all in the numbers...

     [+] [-]

, 2013-05-07 18:34, pirms 11 gadiem
Vienalga kura, vajag kādu sievieti, uzreiz F1 popularitāte vēl vairāk uzplauktu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2013-05-07 19:18, pirms 11 gadiem
F-1 mūsdienās var braukt arī pērtiķis vai motociklu apguvis lācis (ja to izdotos iestūķēt kokpitā) - tas būtu vēl interesantāk. Bet visu laiku meistarīgākā sieviete pie stūres ir Mišela Mutona. Rallijā. Šobrīd jau eleganta kundzīte

  +1 [+] [-]

, 2013-05-07 19:24, pirms 11 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: F-1 mūsdienās var braukt arī pērtiķis vai motociklu apguvis lācis (ja to izdotos iestūķēt kokpitā) - tas būtu vēl interesantāk. Bet visu laiku meistarīgākā sieviete pie stūres ir Mišela Mutona. Rallijā. Šobrīd jau eleganta kundzīte
Un tu domā,ka kāds no šiem spētu izturēt G slodzes ?

  +1 [+] [-]

, 2013-05-07 20:25, pirms 11 gadiem
Taņa no Pušmucovas tā gāž ar ZILu ka izcistu visa štālas un ferteļeus

  -2 [+] [-]

, 2013-05-07 21:10, pirms 11 gadiem
Štāla? Nopietni? Vēlviens pusapdauzīts latvju autosportistu fanāts. Latvieši nekad nav braukuši jēdzīgi nevienā nopietnā seriālā UN NEKAD nebrauks, šlegelmilhu varat nepieminēt, tas zābaks lēkā kā varde pa purvu, tur nav labi te nav labi. A par štālu runājot....... pat nav ko teikt, ja nu vienīgi - autor beidz murgot un nesēdi saulē, sliktu iespaidu atstāj

     [+] [-]

, 2013-05-07 22:10, pirms 11 gadiem
jureks rakstīja: Un tu domā,ka kāds no šiem spētu izturēt G slodzes ?
Lācis noteikti. Krievu suņi pat no kosmosa ir dzīvi atgriezušies

     [+] [-]

, 2013-05-08 11:59, pirms 11 gadiem
ai nu beidziet pēdējos gados ir pilns ar sievietēm F1 - Baričello, Webbers, Pikē, Perezs!

     [+] [-]

, 2013-05-08 14:44, pirms 11 gadiem
tas otrs, bet galīgi apdauzītais noteikti ir buhanka un Haralds vismaz ar 4 no augstāk minētām kopā ir sacensībās braucis. Apdauzītais tikai uz meiteņu foto skatoties tik vien kā savu roķelē paturējis.