Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

No 2021. gada "Formula 1" sacīkstes varētu kļūt īsākas

Juris Grīns
Juris Grīns

No 2021. gada "Formula 1" sacīkstes varētu kļūt īsākas
Foto: imago/HochZwei/Scanpix

Lai gan precīzi nav zināms, kā "Formula 1" mainīsies 2021. gadā, kad spēkā stāsies jaunie noteikumi, skaidrs ir tas, ka pārmaiņas būs lielas. Šobrīd tiek diskutēts par nepieciešamību mainīt "Grand Prix" nedēļas nogaļu formātu, iespējams, padarot sacīkstes īsākas.

Iepriekš "Renault", "Toro Rosso", "Williams" un citās komandās strādājošais Stīvs Nīlsens, kurš šobrīd darbojas F1 menedžmentā, skaidro, ka pirms būtisku pārmaiņu veikšanas tiks uzklausīts līdzjutēju viedoklis.

"Ir daži būtiski jautājumi, kas jāuzdod visiem mūsu līdzjutējiem," stāsta Nīlsens. "Viens no jautājumiem ir, kādu sacīkšu nedēļas nogales formātu mēs gribam redzēt? Cik gariem jābūt treniņbraucieniem, kādai jābūt kvalifikācijai un vai nebūtu jāaizvada vairāk par vienu sacīksti katrā posmā? Mums ir pašiem savas idejas, bet mēs gribam dzirdēt visus iespējamos viedokļus."

Nīlsens atzīst, ka F1 pasaules čempionātam ir būtiski jāmainās, lai palielinātu skatītāju ieinteresētību.

"Skatītāju skaits ir krities," viņš neslēpj. "Ir jūtami uzlabojumi, bet "Formulai 1" ir jāmainās, lai piesaistītu plašāku publiku. Ir daudz cilvēku zem 30 gadu vecuma, kam par šo čempionātu ir maza interese. Ir jāatgūst šo sacensību svarīgākās vērtības, tajā pašā laikā piesaistot līdzi jušanai jaunāku paaudzi. Ja nereaģēsim, čempionātam būs problēmas. Šis nav viegls ceļš, bet tas ir jāiet."

Nīlsens atzīst, ka pārmaiņas varētu būt ļoti būtiskas un redzamas: "Tas varētu nozīmēt īsākas sacīkstes, mazāk laika, ko veltīt treniņbraucieniem, vairāk bīstamu momentu. Cilvēki ir dažādi un ne visi vēlas ziedot sestdienu vai svētdienu pēcpusdienas, lai skatītos sacensības, tādēļ vajag izskatīt visas idejas."

Tāpat plānots, ka varētu ievērojami samazināt laiku, kas mehāniķiem atvēlēts, lai vakaros strādātu pie sacīkšu tehnikas - iespējams, turpmāk to varētu ļaut darīt vien divas stundas dienā.

Izmantotie resursi:
Google

  -1 [+] [-]

, 2018-06-06 12:06, pirms 6 gadiem
njā, diemžēl nauda var sabojāt visu gonku.. īstie autosporta fani, kuri visam seko līdzi, interesējas par mašīnām, par pilotiem, analizē, ko un kāēc kurš ir darījis ir mazākumā.. lielākā daļa ir popkornu rijošie tīņi, kuriem vajag avāriju, uzmanību vairāk par 5min nespēj noturēt, bet viņu ir tik daudz, ka īpašnieki gatavi sabojāt F1.. žēl

     [+] [-]

, 2018-06-06 13:53, pirms 6 gadiem
Mana interese par F1 pazuda brīdī, kad piloti beidza riskēt un necentās apdzīt konkuretu. Šobrīt problēma ir tāda, ka itkā mašīnas ir līdzīgas pilotiem, bet atstarpe starp vadošajām komandām un pārējām ir diezgan paliela. Trūkst spriedze. Monako GP vispār bija parodija par autosacīkstēm, mierīgi nobrauc un čau..... Jādomā par to, kā padarīt sacīkstes spraigākas !

  -1 [+] [-]

, 2018-06-06 14:10, pirms 6 gadiem
Bowijs rakstīja: Mana interese par F1 pazuda brīdī, kad piloti beidza riskēt un necentās apdzīt konkuretu. Šobrīt problēma ir tāda, ka itkā mašīnas ir līdzīgas pilotiem, bet atstarpe starp vadošajām komandām un pārējām ir diezgan paliela. Trūkst spriedze. Monako GP vispār bija parodija par autosacīkstēm, mierīgi nobrauc un čau..... Jādomā par to, kā padarīt sacīkstes spraigākas !
interese beidzās, kad Ferrari laikā no 2001. līdz 2004. ar savu stratēģiju padarīja gonku par parodiju, un cilvēki intereses pēc ziņās paskatījās, vai Šumakers uzvarēja vai nē. Ne velti kopš tiem laikiem ir mainīta gan kvalene, gan gonka, lai tikai atgrieztu intrigu, kas bija 88. - 92., 96., 97., 98., 99., arī 2000.gadā. Protams, ka bija intriga 2007., 2008., uz noteikumu maiņas pamata arī 2009.
FIA pārāk daudz maisās noteikumos, Liberty vispār nav nekādas sajēgas, kā atgūt intrigu, un Braunam (Liberty direktoram) un francūzim (Todam) patikās Ferrrari dominance bez konkurences no otra pilota. Šajā brīdī F1 ir pārvērtusies par WEC, kur visu nosaka tehnikas izturība, un ko tādu var atļauties tikai ļoti bagātas komandas. Ne velti WEC ir palikusi Toyota (un arī tikai un vienīgi priekš uzvaras LeMans gonkā), pārējie Porsche, Audi, Nissan, Peugeot ir prom, jo izturības sacensībās gonka prasa milzu līdzekļus. Ne velti piloti no WEC ņirgājas par F1, jo WEC LeMans gonkā 24h tiek nobraukta visa F1 sezona.
Ja tā turpināsies un FIA un Liberty atbalstīs to, tad F1 un eF1 izmirs, jo interese nav nekāda, sponsori samazinās, bagātu valstu turētās trases pamazām atsakās no F1 (Indija, Malaizija, uz strīpas ir Bahreina, Singapūra), Silverstona ir prom, Vācijā gonkas notiek ar reizi divos gados. F1 ir po par to, bet ražotājiem galvenie tirgi ir Eiropa (Vācija, Anglija, Francija), ASV, varbūt vēl Ķīna. Arābos tiek pārdotas tika pat daudz lux mašīnas cik Latvijā, jo tur daudzi nevar to atļauties.
F1 ir jābūt ražotāju mārketinga pasākumam, lai karotu par lielāku daļu ienesīgos tirgos nevis F1 īpašnieku kabatu piepildīšanas pasākumam vienalga kurā pasaules malā. Ja Tibeta kļūs neatkarīga, vietējais miljardieris nopirks gonku, bet vai tas nāks par labu ražotājam? Masetičš Austrijā rīko super gonku, bet vai tas palielina Vācijas ražotāju autiņu noietu tur?

  +1 [+] [-]

, 2018-06-06 19:16, pirms 6 gadiem
Šaurākas riepas un formulas, izdomāt aerodinamiskos noteikumus, lai formulas aizmugurē nebūtu tik turbulenta gaisa, ka nav iespējams cieši sekot līkumos, kas pēc tam neļauj tik tuvu tikt klāt taisnē. Un atpakaļ zupas uzpildi, jo Pirelli riepu klāsts tagad ļautu variēt ar dažādām reālām stratēģijām (kur kļūda maksātu vairāk nekā tikai par vienu apli ātrāku boksos ielekšanu).