Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 pasaules čempionāts turpinās Bahreinā

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 pasaules čempionāts turpinās Bahreinā
Foto: LaPresse/Scanpix

Šajās brīvdienās Bahreinā tiek aizvadīts F1 pasaules čempionāta otrais posms, kurā "Mercedes" komanda turpinās cīņu ar saviem galvenajiem sāncenšiem "Ferrari". Pagaidām vēl ir daudz nezināmo, jo zināmā mērā "Mercedes" dubultuzvaru sezonas pirmajās sacensībās Austrālijā var uzskatīt par veiksmīgu sakritību. Vai "Ferrari" pilotiem Sahiras trasē izdosies pārspēt pašreizējos čempionus?

Situācija kopvērtējumā

F1 sezonas pirmajā posmā Austrālijā "Ferrari" komanda izrādījās nopietna pretendente uz uzvaru. Sevišķi patīkami savus fanus "sarkanie" pārsteidza startā, no otrās rindas izraujoties vadībā. Baumo, ka "Ferrari" inženieri atraduši drosmīgu tehnisko risinājumu sajūgam, kas arī esot šo "superstartu" noslēgums. Kimi Raikonens gan vēlāk izstājās, bet Sebastians Fetels, sacīkstei tiekot uz laiku apturētai, izvēlējās mīkstākā sastāva riepas, kas vēlāk lika atkrist aiz Niko Rosberga un Lūisa Hamiltona.

Skaidrs ir tas, ka "Ferrari" šogad izdevies pietuvoties "Mercedes", lai gan Melburnas trasē aizvadīts tikai viens no šogad plānotā 21 posma, tāpēc pāragras prognozes izteikt nevajadzētu. Priecē, ka ātrāka kļuvusi "McLaren" komanda, tāpat pārsteidza jaunpienācēja "Haas", Romēnam Grožānam, lielā mērā pateicoties sacensību apturēšanai, gūstot sesto vietu.

F1 kopvērtējums pēc 1. posma:

VietaPilotsPunktiVietaKomandaPunkti
1.Rosbergs251.Mercedes43
2.Hamiltons182.Ferrari15
3.Fetels153.Williams14
4.Rikjardo124.Red Bull12
5.Masa105.Haas8
6.Grožāns86.Force India6
7.Hilkenbergs67.Toro Rosso3
8.Botass4
9.Sainss2
10.Verstapens1

Vai Rosberga dominance turpināsies?

Lai gan Rosbergs pēdējos divus gadus pavadījis komandas biedra Hamiltona ēnā, šobrīd izveidojusies samērā interesanta situācija. Vācietis uzvarēja Austrālijā, taču daži, iespējams, jau piemirsuši, ka Rosbergs triumfēja arī aizvadītās sezonas pēdējos trīs posmos, līdz ar to šo svētdien sportists tēmē jau uz piekto uzvaru pēc kārtas. Vai Hamiltona ēra ir beigusies un šogad ātrāks būs Rosbergs? To redzēsim jau pavisam drīz! Tāpat lielais jautājums - vai "Ferrari" piloti spēs sastādīt konkurenci "Mercedes" komandai, jo Melburnā īsta skaidrība par to neradās.

Savainoto Alonso nomaina Vandūrns

Apspriestākais notikums aizvadīto divu nedēļu laikā bija Fernando Alonso avārija sacīkstēs Austrālijā. Tikai šo ceturtdien veiktajās atkārtotajās pārbaudēs atklājās, ka spānis negadījumā lauzis ribas un savainojis plaušas, tāpēc ārsti viņam aizlieguši pagaidām startēt sacensībās. Iespējams, "McLaren" pilots būs atpakaļ jau uz trešo posmu, bet tikmēr viņa vietu Bahreinā uz starta ieņems rezervists Stofels Vandūrns, kuram tā būs debija F1 pasaules čempionātā. 24 gadus vecais beļģis iepriekš sevi pierādījis no labākās puses, pērn kļūstot par GP2 čempionu.

Stofela Vandūrna karjera:

SezonaČempionātsKomandaUzvarasVieta
2010F4 Eurocup 1.6Autosport Academy51.
2011Eurocup Formula Renault 2.0KTR-5.
2011Formula Renault 2.0 NECKTR-3.
2012Eurocup Formula Renault 2.0Josef Kaufmann Racing41.
2012Formula Renault 2.0 NECJosef Kaufmann Racing59.
2013Formula Renault 3.5Fortec Motorsport42.
2014GP2ART Grand Prix42.
2014Formula 1McLaren Mercedes-Testpilots
2015GP2ART Grand Prix71.
2015Formula 1McLaren Honda-Testpilots

Sahiras trase

Sahiras sacīkšu trasi, kas starptautiski pazīstama ar nosaukumu "Bahrain International Circuit", būvēt sāka 2002. gada nogalē, bet atklāja 2004. gada pavasarī. Celtniecības izmaksas sastādīja aptuveni 150 miljonus ASV dolāru. Trases dizaina autors ir neviens cits kā pazīstamais arhitekts Hermans Tilke, trases garums F1 konfigurācijā ir 5.412 kilometri, bet tribīnēs pietiek vietas 70 tūkstošiem skatītāju. Apļa rekords kopš pirmajām sacensībām 2004. gadā pieder Mihaelam Šūmaheram, kurš ar "Ferrari" formulu toreiz trasi noriņķoja 1 minūtē un 30.252 sekundēs. Šajā trasē dažkārt notiek arī F1 mašīnu testi, kā arī ir organizētas GP2, FIA WEC, V8 Supercars un FIA GT čempionātu sacensības.

Bahreinas "Grand Prix" vēsture

Pirmā Bahreinas "Grand Prix" izcīņa notika līdz ar Sahiras trases atklāšanu 2004. gadā. Toreiz šis bija pirmais F1 čempionāta posms, kas aizvadīts Tuvajos Austrumos, turklāt saņēma Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) balvu par vislabāk sarīkotajām "Grand Prix" sacensībām. 2006. un 2010. gadā tieši šeit notika sezonas atklāšanas posms, turklāt otrajā gadījumā pirmo un pagaidām vienīgo reizi F1 sacīkstes tika rīkotas 6.299 km garajā "Endurance Circuit" konfigurācijā.

2011. gadā drošības apsvērumu dēļ Formula 1 sacensības nenotika, jo valstī nerimās asiņainās politisko protestu akcijas. Līdzīgs liktenis tām draudēja gadu vēlāk, tomēr Bahreinas posmu otro reizi pēc kārtas neatcēla. 2014. gadā viens no trases līkumiem tika nosaukts Mihaela Šūmahera vārdā, kā cieņas un atbalsta izpausme šobrīd smagā stāvoklī esošajam septiņkārtējam F1 čempionam.

Alonso un "Ferrari" - Bahreinas "Grand Prix" uzvaru rekordisti

Aizvadītos divus gadus Bahreinas "Grand Prix" izcīņā uzvarējis Lūiss Hamiltons, kurš vēlāk šajās sezonās arī kļuva par pasaules čempionu. Pirms tam divus gadus Sahiras trasē nepārspēts bija Sebastians Fetels, tāpat divas uzvaras savulaik guvis Felipe Masa. Tomēr uzvarām bagātākais pilots Bahreinā ir Fernando Alonso, kurš triumfējis trīs reizes. "Ferrari" komandai ir četras uzvaras, bet pa divām guvušas "Mercedes", "Red Bull" un "Renault".

Bahreinas GP uzvarētāji:

GadsUzvarētājsKomanda
2015Lūiss HamiltonsMercedes
2014Lūiss HamiltonsMercedes
2013Sebastians FetelsRed Bull-Renault
2012Sebastians FetelsRed Bull-Renault
2010Fernando AlonsoFerrari
2009Džensons BatonsBrawn-Mercedes
2008Felipe MasaFerrari
2007Felipe MasaFerrari
2006Fernando AlonsoRenault
2005Fernando AlonsoRenault
2004Mihaels ŠūmahersFerrari

Kritiski vērtētajam kvalifikācijas formātam otrā iespēja

Bahreinas "Grand Prix" izcīņa notiks vakarpusē, startējot gaismā, bet finišējot jau tumsā, kad trasi apgaismos prožektori. Līdz ar to arī kvalifikācijas (šodien) un sacensību (svētdien) sākums mazliet vēlāk nekā ierasts - abas sesijas startēs plkst. 18:00 pēc Latvijas laika. Tiešraidē latviešu valodā, kā vienmēr, visas sesijas var redzēt TV kanālā "Viasat Sport Baltic".

Jāpiemin, ka starta vietas arī Bahreinā tiks noteiktas pēc tās pašas izslēgšanas tipa sistēmas, kas tika izmantota jau Austrālijā un lielā mērā izgāzās, saņemot kritiku gan no pilotiem un komandām, gan līdzjutējiem.

Vai Rosbergs piekto reizi pēc kārtas sacensībās pārspēs Hamiltonu?

  • 63

  • 50


  -1 [+] [-]

, 2016-04-02 11:32, pirms 8 gadiem
Ja? wow, es domāju jau Spānijā brauc... šo rakstu vajadzēja rīt publicēt.

  -2 [+] [-]

, 2016-04-02 12:07, pirms 8 gadiem
Mani visvairāk interesē cik reāls ir tas Maku ātrums pēc vakardienas praktiņa. Alonso esot otreiz prasījies, lai pielaiž pie sacīkstes, bet neesot pielaists.
Rosberga sniegums ir atkarīgs no tā cik koncentrējies ir Hamis. Un vispār, Ferrari vairāk jaskatās atpakaļskata spoguļos, nevis uz priekšu. Nekas tur nav savādāks kā citus gadus.

  +2 [+] [-]

, 2016-04-02 12:47, pirms 8 gadiem
Paldies par rakstu! Ceru uz Ferrari uzvaru.

     [+] [-]

, 2016-04-02 13:18, pirms 8 gadiem
karliss rakstīja: Mani visvairāk interesē cik reāls ir tas Maku ātrums pēc vakardienas praktiņa. Alonso esot otreiz prasījies, lai pielaiž pie sacīkstes, bet neesot pielaists.
Rosberga sniegums ir atkarīgs no tā cik koncentrējies ir Hamis. Un vispār, Ferrari vairāk jaskatās atpakaļskata spoguļos, nevis uz priekšu. Nekas tur nav savādāks kā citus gadus.
Jā, Maki 2. treniņbraucienā tiešām patīkami pārsteidza...
Tas tik būtu prieciņš ja McLaren sezonas gaitā tiešām sāktu tuvoties līderiem. Alonso no savas puses izdarīs visu ja iedos šim konkurētspējīgu formulu.

  +1 [+] [-]

, 2016-04-02 13:30, pirms 8 gadiem
Rons Deniss un McLaren vadība esot vēlreiz mēģinājuši šodien pierunāt FIA lai pielaiž tomēr Alonso.
Tomēr pēc Alonso ieraksta facebook izskatās ka nav izdevies...

     [+] [-]

, 2016-04-02 15:25, pirms 8 gadiem
Buhanka rakstīja: Ja? wow, es domāju jau Spānijā brauc... šo rakstu vajadzēja rīt publicēt.
Trase nedaudz atgādina Spānijas.