Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Kārkliņš: "Nebūs melots, ja teikšu, ka tēvi caur dēliem cenšas piepildīt savus nepiepildītos sapņus"

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Kārkliņš: "Nebūs melots, ja teikšu, ka tēvi caur dēliem cenšas piepildīt savus nepiepildītos sapņus"
Ritvars Kārkliņš. Foto: AX Latvia

36 gadus vecais cēsnieks Ritvars Kārkliņš, kurš ar autosportu sācis nodarboties 12 gadu vecumā, ir 2021.gada Latvijas autokrosa čempionāta 2000 Super klases čempions, kā arī četrkārtējais valsts čempions un sporta meistars autokrosā.

Kā Tu vērtē sezonu kopumā? Vai viss izdevās, kā bija plānots?
Sezonu kopumā vērtēju kā izdevušos, veiksmīgu un aizraujošu, lai gan jāatzīst, ka iesākās tā visai interesanti. Kā jau visi sportisti - arī es pirms sezonas devos savu auto noregulēt uz dzinēja jaudas stenda. Lai arī ziemā manam Opel veicām dažādas izmaiņas un uzlabojumus, ar stenda rezultātiem nebiju apmierināts. Turklāt, uzzinot kādi jaudas parametri ir manam auto un kādi konkurentiem - parādījās stress. Tomēr beigās viss izdevās, kaut sezonas sākums neliecināja, ka būs labi.

Kā tev gāja katrā posmā?
Pirmajā posmā vienā no braucieniem izstājos ar stūres mehānisma defektu. Viena izstāšanās braucienā punktu ziņā "maksā" ļoti dārgi, līdz ar to finālā startēju no beigām, bez priekšbraucienu punktiem, taču izcīnīju 4.vietu. Otrais posms notika Vecpilī, kas ir mana trase. Turklāt šoreiz tā bija arī slidena, jo pirms sacensībām to kārtīgi bija izmērcējis lietus. Man ļoti patīk slidenas trases, jo braukšana tajās maksimāli pietuvinātas ziemas braukšanai. Visi kvalifikācijas braucieni bija labi, finālā pirmā rinda, izdevās ļoti labs starts un uzvara. Trešais posms Brenguļu autotrasē paliks atmiņā ar to, ka vienā no braucieniem starta burzmā paliku bez labās puses durvīm. Sajūtas bija kā bagijā, jo salons un pats biju dubļos. Runājot par priekšbraucieniem, kopsummā - uz finālu devos kā pole position ieguvējs. Izdevās labs starts, bet izvēlējos nepareizu džokera apļa stratēģiju un paliku otrais. Ceturtais un pēdējais posms notika Mūsas trasē pie Bauskas. Veiksme bija manā pusē un kļuvu par čempionu.

Pastāsti sīkāk, kā tiek organizēts darbs Tavā komandā - kurš par ko atbild pirms, sacīkstes laikā un arī pēc tās?
Darbu dalīšana komandā notiek šādi - mans uzticamais mehāniķis Uldis Dunders atbild par sporta auto sagatavošanu gan pirms, gan sacensību laikā, savukārt es pats atbildu par riepām, degvielu, auto transportēšanu un, protams, auto pilotēšanu trasē.

Tavs sīvākais konkurents cīņā par čempiona titulu šogad bija Ivo Gabrāns no Siguldas, kurš startēja ar pagājušā gada 2000 Super čempiona Edija Oša auto. Kas bija tas, ar ko Tu biji pārāks par viņu? Tehnika, psiholoģiskā sagatavotība vai arī veiksme vairāk bija tavā pusē?
Es neteiktu, ka biju kaut kādā īpašā veidā pārāks. Bija trases, kurās viņš bija ātrāks, bet bija trases, kuras bija parocīgākas man. Arī bez veiksmes autosportā neiztikt.

Ko saistībā ar autosportu darīji ziemā? Vai gatavojies sezonai arī fiziskajos treniņos sporta zālē?
Tā kā ziema mūs šogad lutināja, daudz treniņu aizvadīju Līvu autotrasē ar savu ziemas VAZ 2108. Fiziskie treniņi tika aizvadīti biatlona trasē, kurā noslēpoju ļoti daudz kilometru. Tāpat arī regulāri un ļoti daudz skrienu. Es uzskatu, ka autosportā fiziskajai sagatavotībai ir liela nozīme, jo vajadzīga izturība, jo braucienos nedrīkst atslābt ne mirkli.

Kam tu gribētu pateikt lielāko paldies šīs sezonas ietvaros?
Lielu paldies gribu pateikt mehāniķim Uldim Dunderam, savai ģimenei, būvfirmai Renesanse, Cēsu domei kā arī manam preses sekretāram Marekam.

Kāds ir tavs redzējums par klases attīstību un braucēju skaitu nākamajā gadā? Ar ko 2000 Super klase ir interesanta potenciālajiem sportistiem, arī sponsoriem? Skatītājiem tā dikti labi patīk.
Man ir sajūtas, ka braucēju skaits katru gadu turpinās palielināties, jo šī, kā zināms, ir vispopulārākā un viskuplāk pārstāvētākā klase Latvijas čempionātā. 2000 Super klasē cīņas ir īpaši spraigas un skatāmas, jo lielākā daļa klases braucēju ir tik spēcīgi, ka uzvarēt gatavs ir ikviens.

Ar kuriem sportistiem tev ir principiālākās cīņas trasē un vai ir kādi braucēji, kurus ļoti gribas apdzīt?
Cīņas trasē ir ar visiem, un parasti gribas apsteigt to, kurš brauc pa priekšu, jo vienmēr gribas uzvarēt!

Liela loma Tavā autosportista karjerā un, protams, dzīvē ir bijusi Tavam tētim Normundam Kārkliņam. Lai viņam vieglas smiltis. Cik, Tavuprāt, ir svarīgi tas, cik daudz tēvi iegulda savos dēlos, virza viņus uz mērķi un palīdz piepildīt sapņus?
Manuprāt, ir ļoti svarīgi tēviem atbalstīt savus dēlus mērķu sasniegšanai, bet nebūs melots, ja teikšu, ka daļa patiesības ir arī tajā, ka tēvi caur dēliem cenšas piepildīt savus nepiepildītos sapņus. Mans tētis bija ļoti labs un aizrautīgs autosportists, cienījams un labi ieredzēts cilvēks. Liels paldies viņam par visu! Lai viņam tur augšā mierīgi.

Kādi ir tavi nākamās sezonas plāni?
Nākamās sezonas plāns ir turpināt startēt Latvijas autokrosa čempionāta 2000 Super klasē, kā arī apsveru iespēju piedalīties kādā rallijkrosa sacīkstē.

Informāciju sagatavoja:
Mareks Dainis

"eXi. Tavs bērns - autosportists. Par un pret" epizodi skaties ŠEIT