Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Trešdien pirmās "Openkart" sacīkstes jaunajā "Kartings.lv indoor" hallē

Juris Grīns
Juris Grīns

Trešdien pirmās "Openkart" sacīkstes jaunajā "Kartings.lv indoor" hallē
Foto: Openkart.lv

Uzreiz pēc svētku brīvdienām, tas ir trešdien, 26. jūnijā, jaunajā telpu kartinga hallē " Kartings.lv" notiks Openkart Attīstības līgas šīs sezonas otrā sacīkste. Viens no Attīstības līgas mērķiem ir arī jaunu trašu apgūšana un testēšana, sevišķi, ja tā ir telpu trase. Trasei šis "Welcome Cup" būs pirmās nopietnās sacensību ugunskristības. Tāpat kā citās Openkart sacīkstēs arī šajā reizē būs divas SWS Sprint Cup un Junior Cup ieskaites, trasei uzreiz piedzīvojot arī debiju Sodi World Series platformā.

Kartings.lv halle durvis vēra tikai pirms pāris nedēļām, tās konfigurāciju veidoja divi ļoti labi mums zināmi kartinga korifeji - Henrijs Grūbe, kurš arī vada trases darbību, un Andrejs Laipnieks. Trase izvietota vienā no lielajiem bijušās rūpnīcs RVR korpusiem tieši blakus Gustava Zemglala gatvei otrpus Jaunajai Teikai. Trases novietojums ir teju ideāls.

Openkart Attīstības līgas sacīkstes tika ieviestas 2014.gada sezonā. Attīstības līga ir treniņsacīkstes braucējiem un smilškaste sacensību rīkotājiem, kur notestēt dažādas idejas, kā arī iztestēt trases. Kopš 2020. gada Attīstības līgas sacīkstes notiek visai reti - kopā tikai piecas ir bijušas sacīkstes (trīs XL Rīga un divas 333), iepretim 43 iepriekšējo sešu sezonu laikā. Šogad viena Attīstības līgas sacīkste jau notikusi, tradicionāli martā nedēļu pirms sākas Openkart čempionāts. Toreiz XL Rīga uzvaru izcīnīja Laipnieks, otrais bija Ruslans Dzenis, bet trešais Edgars Lielgalvis.

Kopumā ir notikušas 48 Openkart Attīstības līgas sacīkstes, no tām pa 12 Sporta kompleksa "333" Lielajā un Mazajā trasē, 8 "Biķernieku hallē" (savulaik "Ātruma Cilt" kartinga halle), 6 "XL Rīga", 4 "Rullītī", 2 Preses nama kartinga hallē, bet pa vienai "GoPlanet", Uzvaras parkā, "333" Drošas braukšanas poligonā un "333" Spices trasē. Kopējais dalībnieku skaits - 362. Visvairāk sacīkšu ir aizvadījis Kristaps Ķilkuts - 29, Kaspars Ritums - 23 un Edgars Sproģis - 20.

Aizvadītajās 48 sacīkstēs uzvarēt spējuši 25 dalībnieki - 8 reizes Andrejs Laipnieks, pa četrām Kristaps Grīnieks, Harijs Cīrulis un Kaspars Ritums, trīs reizes Ērnijs Bitenieks un Jānis Čudovs, bet pa divām Normunds Skreija, Artūrs Freimanis un Dzintars Raits. Vēl 16 braucējiem ir pa vienai uzvarai. Uz pjedestāla viesojušies diezgan daudz braucēju - 64, bet visbiežāk Cīrulis un Laipnieks - 10 reizes.

Ar Šauļu kartinga kluba braucēja, juniora Oresta Burgailas uzvaru tikmēr noslēdzies Openkart čempionāta septītais posms Šauļu Serbentu kartodromā. Orests kļuva par 59. Openkart čempionāta uzvarētāju vēsturē, par trešo lietuvieti un arī ārpus Latvijas braucēju, kurš uzvar Openkart čempionātā aiz Dariusa Šveikauskas un Aurēlija Skromova. Orests bija ātrākais kvalifikācijā, uzvarēja savā pusfinālā, startēja no pole position un, izturējis pirmā apļa spiedienu, spēja pārliecinoši uzvarēt, izvairoties no aizmugurē notiekošās haotiskās sacīkstes.

Pārvarējis visu haosu un pateicoties citu braucēju pārkāpumiem, otro vietu izcīnīja vēl viens Šauļu braucējs Laimonas Starkevičius, tādējādi pirmo reizi Openkart vēsturē pirmās divas vietas posmā aizņem ne Latvijas braucēji un te milzīgs nopelns ir Šauļu kartinga komūnai, kura aug ar katru gadu gan meistarībā, gan braucēju skaita ziņā un šobrīd Openkart jau ir vismaz pieci jaudīgi Šauļu braucēji.

Trešā vieta, caur uzvaru B finālā, un spēju ļoti veiksmīgi izmantot haotiskās cīņas situācijas trasē, Edgaram Sproģim (Pirmie), viņam arī sacīkstes ātrākais aplis. Uzreiz aiz pjedestāla dēļ piešķirta soda Dāvis Zalmans (Movers.lv), kurš, tuvojoties SWS Pasaules finālam Genkā, izskatās arvien jaudīgāks. Piektais Didzis Grāvītis (4x4), bet sestais Kaspars Ritums (Movers.lv). Rezultāti vēl var mainīties pēc video analīzes, tāpēc šobrīd tie uztverami kā provizoriski.

Komandām, neskatoties uz Andreja Laipnieka neveiksmīgāko sacīkti kopš 2020. gada, uzvaru tik un tā ar dažu punktu pārvsaru izcīnīja "Movers.lv", otrie "Pirmie" šoreiz bez Kristofera Caunes, bet ar Aurēliju sastāvā, trešie ar trešo sezonas pjdestālu "4X4" ar Grāvīti, Ruslanu Dzeni un Aleksandru Špatcu.

Izaicinājuma kausā uzvara Orestam, otrais Laimonis, trēša Otīlija Granberga (ADTS Racing). Debitantiem uzvara Starkēvičam, otrais Skrodenis, bet trešais Niks Vucāns (N&N). Smago braucēju ieskaitē uzvara Raivim Liberta, (Sēļu Zeme), otrais Nils Kūla (Jaunā Strāva), bet trešais jaunzēlandietis Jūins Morgans (Ewan Morgan). Junioriem uzvar, protams, Orestam, otrā Otīlija, bet trešais jau kārtējo reizi finālā braucišais Rodrigo Kākers (Junior Racing). Dāmas šoreiz četras - Otīlijai uzvara, otrā pirms SWS Pasaules fināla Elizabete Šulce (XL Rīga), bet trešā pagājušā gada SWS Pasaules fināla dalībniece dāmu kategorijā Līga Spīķe.

Sacīkste oriģināli bija plānota, ka notiks Bačiūnu kartodromā, taču dēļ Lietuvas kartinga federācijas spiediena uz trasi, lai tā atvēl šo dienu sporta kartinga braucējiem gatavoties nākamās nedēļas sacensībām, piekritām pārcelties uz pāris kilometrus attālo Serbentu kartodromu.

Openkart saistība ar Lietuvu ir jau 20 gadus, kad tā priekštecis F1 Līdzjutēju klubs 2004. gada februārī Plitines kartodromā sarīkoja ziemas sacīksti. Bija gadi, kad lielāks uzsvars bija uz Igaunojas trasēm, taču kopš 2020. gada Openkart čempionāta posmi ārpus Latvijas notiek tikai Šauļos. Grūti jau pat šīs abas trases nosaukt par izbraukuma trasēm, jo atrodas tik tuvu un savstarpējā sadarbība ir visaugstākajā savstarpējās sapratnes līmenī. To pastiprina arī Šauļu, un ne tikai Šauļu, braucēju iesaiste Openkart ne tikai savās mājās, bet arī čempionātā kopumā - celmlauzis bija Aurēlijs Skromovs, Orests Burgaila un Neds Garbačausks, šogad arī pievienojušies Laimonis Skrodenis un Laimonis Starkēvičs, biežs viesis arī Deivids Steponkus. Bez Aurēlija un Martina Balčunas iniciatīvas grūti būtu kaut ko tādu iedomāties.Tomēr, lai cik lieli ir nopelni Šauļiem, pirmo lietuvieša uzvaru Openkart 2016. gada 17. septembrī Viļņas Plitines kartodromā svinēja Darius Šveikausks. Pērn divas uzvaras izcīnīja Aurēlijs Skromovs, abas Latvijas trasēs, kļūstot par pirmo ārpus Latvijas braucēju, kurš uzvar Openkart Latvijas trašu posmos. Rullītī 1. jūnijā Aurēlijam bija pirmā uzvara, bet tieši pēc četriem mēnešiem Kandavā otrā. Kā teiktu kāds savulaik Latvijas hokeja izlases treneris no aizokeāna - Labs Darbs!

Kopvērtējums: openkart.lv
- amatieru kartinga sacensības

Izmantotie resursi:
openkart.lv
- amatieru kartinga sacensības