Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Laipnieks kļūst par devīto Openkart čempionu

Juris Grīns
Juris Grīns

Ceturtdien, 19.novembrī, Sporta kompleksā "333", izcīnot trešo vietu sacīkst, ,vienu posmu pirms sezonas beigām Andrejs Laipnieks kļuva par devīto Openkart čempionu.

Viņa sīvākais sāncensis pēdējo divus sezonu garumā Krišs Jaunzemis finišēja piektais un nolika savas čempiona pilnvaras. Kamēr visu uzmanība bija pievērsta šiem diviem sportistiem, savu pirmo Openkart uzvaru izcīnīja Dāniels Lācis, kuram ir visas iespējas kļūt par nākamo lielo Openkart zvaigzni. Otrais finišēja Artūrs Freimanis un cīņa par trešo vietu ar ceturtajā pozīcijā finišējušo Kristapu Grīnieku notiks vēl pēdējā posmā, lai gan Kristapam tik un tā ir visai stabils pārsvars. Izaicinājuma kausu ar septīto vietu šajā posmā nodrošināja Kaspars Ritums, bet Toms Kalnītis kļuva par 2015.gada labāko debitantu

Sākotnēji sacīkste bija plānota Preses nama kartinga hallē, taču siltais laiks ļāva sezonu arī novembra otrajā pusē turpināt āra trasēs un izvēle krita uz Sporta kompleksa "333" lielo trasi. Šogad šajā trasē bija palicis neizmantots viens no četriem standarta variantiem - mazais aplis pa pulksteni ar mazo, viltīgo āķa līkumu pirms starta finiša taisnes.

Likmes šajā posmā bija augstas, jo cīņa par titulu un par trešo vietu bija sasniegusi baltkvēli, vēl nebija zināms Izaicinājuma kausa ieguvējs un gada debitants, cīņa par otro vietu komandu ieskaitē bija vēl atklāta un, protams, arī vēl par ceļazīmi uz Ceļojošo kausu jācīnās. Spriedzi varēja just, it kā tā nebija redzama, bet noteikti jūtama.

Kvalifikācija

Kvalifikācijā ātrāko laiku uzrādījā Kaspars Ritums, taču saņēma sodu par pārbraukšanu pār apmali un riepu izsišanu - šoreiz pēc trases darbinieku lūgumu šai lietai, kas mēdz bojāt kartingus un ir izteikti aktuāla lietū, tika pievērsta pastiprināta uzmanība. Rituma sods ļāva kvalifikācijā uzvarēt un divus papildpunktus iegūt Krišam Jaunzemim un, ņemot vērā Laipnieka neveiksmi ar kartingu, kuram izbeidzās siksna, un tikai sesto vietu, bija lielisks "visu vai neko" sacīkstes sākums. Fantastiska otrā vieta Gatim Bergmanim, kuram labākais sasniegums kvalifikācijā, tāpat kā ceturtajā vietā kvalifikāciju noslēgušajam Tomam Kalnītim. Trešais Kristaps Grīnieks, bet otrs pretendents uz čempionāta bronzu Artūrs Freimanis tikai astotais. Piektais Dāniels Lācis, kurš pirms nedēļas uzvarēja Attīstības līgas treniņsacīkstē. Labs rezultāts Gatim Vītolam - 7.pozīcija. Lieliski turpina braukt Zane Katrīne Mēnese - viņa devītā, bet pirmo desmitnieku noslēdza Ričards Freibergs.

Pusfināli

Pirmajā pusfinālā stabila uzvara un papildpunkts Grīniekam, otrais Kalnītis, aiz viņiem Ričards un Zane - visi četri nodrošināja vietu finālā. Jāuzteic Zanes un Ričarda arvien progresējošie rezultāti. Piektajā vietā vienīgais čempionāta debitants šajā posmā Māris Liepiņš, kurš gan ir DOH sastāvā veicis padsmit LeMans sacīkstes un kādu Attīstības līgas posmu iepriekšējās divās sezonās. Otrajā pusfinālā pārliecinoša uzvara Dānielam, lai gan sākumā Bergmanis saglabāja vadību, bet noslēdzošajos apļos viņam notika bezkompromisa cīņa ar Freimani un Ritumu. Freimanis izrāva otro vietu, Gatis trešais, bet Ritums ceturtais un viņam starts B finālā. Andris Ratkus palika B finālā, kas nozīmēja, ka Kalnītis šajā brīdī nodrošināja sev gada labākā debitanta titulu - balva par kuru var pacīnīties tikai vienreiz.

Trešajā pusfinālā viens aiz otra startēja abi titula pretendenti - tā it kā scenāriju šai sacīkstei un jāsaka, ka arī visai sezonai, rakstītu kāds Holivudas spriedzes filmu režisors. Krišs, lai arī izskatījās nedaudz lēnāks par Andreju, līdz pat pēdējiem pusfināla līkumiem spēja saglabāt vadību, taču sportiski manāmi uzvilcies Andrejs spēja viņu pēdējā līkumu sērijā aizraujošā duelī apsteigt un iegūt sev vērtīgu papildpunktu. Lielāka vērtība bija pat fakts, ka šo papildpunktu neieguva Krišs, nekā ieguva pats Laipnieks, trešais Edgars Sproģis, kurš pirms nedēļas pirmo reizi kāpa uz Openkart sacensību goda pjedestāla, bet ceturtajā vietā finišēja Mihails Timofejevs - viņam pirmā starta vieta B finālā. Neveiksmīgu sadursmi piedzīvoja kvalifikācijas septītā laika īpašnieks Gatis Vītols, taču šī neveiksme vēlāk dāvāja viņam vienu no fantastiskākajām sacīkstēm. Jāuzteic Kristīne Mēnese, kura ļoti pacietīgi aizcīnījās līdz startam B finālā un pierādīja, ka fināls 15.posmā nebija nejaušība.

Fināli

C finālā no poles startējušais Juris Eklons likās jau, ka droši dodas pretī startam B finālā, tomēr pusfinālu lielākais neveiksminieks Gatis Vītols sāka uzņemt ne pa jokam apgriezienus. Apmēram pusdistance viņam bija nepieciešama, lai no septītās vietas nokļūtu vadībā un braucienu uzvarētu. Arī B finālā Gatis turpināja iesākto un no 12.starta vietas finišā bija trešais, tikai pāris sekundes desmitdaļas aiz savu labāko Openkart sacīksti aizvadošā Kristapa Mietuļa, tik arī pietrūka, lai izcīnītu tiesības startēt finālā. Kopumā abu braucienu laikā Gatis apdzina 15 konkurentus. Braucienu uzvarēja Kaspars Ritums.

Fināls bija saspringts, Grīnieks divus apļus nosargāja savu pirmo vietu, taču drīz vien Dāniels spēja izmantot labu izlozi un savu augsto meistarību šajā trasē un izvirzīties vadībā, lai nekad atpakaļ arī neskatītos un savā trešajā sacīkstē izcīnītu pirmo uzvaru, piesakot sevi uz nopietniem mērķiem nākamjā sezonā. Viņam arī tradicionāli apmaksātā nākamā sacīkste. Par otro vietu gan situācija mainījās apli no apļa. Iesākumā sagriezties pat pamanījās Laipnieks un likās, ka tomēr kaut kā Krišam izdosies čempiona noskaidrošanu vismaz atlikt uz pēdējo posmu. Visu braucienu četri kopvērtējuma līderi aizvadīja nepārtrauktās cīņās bieži mainoties pat par vairākām pozīcijām viena apļa laikā. Finišā otrā vieta Freimanim, trešais Laipnieks, ceturtais Grīnieks, bet piektais Krišs, kas nozīmēja, ka Andrejs savu fantastisko sezonu, ko iesāka ar RedBull Kart Fight Pasaules čempiona titula iegūšanu, noslēdza ar Openkart titulu savā trešajā sezonā. Vēl joprojām nevienam nav izdevies divreiz triumfēt Openkart.

Cīņa par trešo vietu gan paliek atklāta, Grīniekam ir 13 punktu pārsvars, tomēr Freimani sagaida ļoti sarežģīts uzdevums, jo, lai saglabātu izredzes pacīnīties par bronzu, kā minimums nepieciešams savākt 41 punktu (otrā vieta + viens papildpunkts, vai arī trešā vieta + uzvara kvalifikācijā un sacīkstes ātrākais apli, kas dotu visus 5 papildpunktus). Visticamāk, ka arī šāds scenārijs nepietiktu, jo tad Kristapam jāfinišē ne augstāk kā septītajā vietā. Tā kā, lai nopietna intriga saglabātos, Freimanim sezona jāpabeidz ar savu pirmo karjeras uzvaru. Katrā ziņā likmes ir Kristapa pusē, jo šozsezon viņš ir finišējis augstāk par septīto vietu trijās no katrām četrām sacīkstēm, bet Freimaņa pirmā uzvara vēl kaut kur apkārt staigā.

Kalnītim sestā vieta ir atkārtots karjeras labākais rezultāts, bet Ritumam tieši ar septīto vietu pietika, lai kļūtu par 2015.gada Izaicinājuma kausa ieguvēju. Zanes astotā vieta ir viņas labākais finišs Openkart, labs sniegums arī Freibergam devītajā vietā, Gatis Bergmanis pēc sadursmes pirmajā aplī diemžēl augstāk par desmito vietu nezukāpa, lai gan aizvadīja vienu no savām labākajām sacīkstēm, tieši tāpat kā Kristaps Mietulis. Edgars Sproģis, kurš 11.vietā arvien biežāk sāk atrasties finālbrauciena dalībnieku vidū.

16.posma finālbrauciena rezultāti

VietaBraucējsKomandaPunkti
1Dāniels Lācis-11 apļi
2Artūrs FreimanisMOVERS.LV+8.304
3Andrejs LaipnieksSNB RACING+9.014
4Kristaps GrīnieksBALTIE+9.509
5Krišs JaunzemisSNB RACING+9.870
6Toms KalnītisSPIEDIENS+14.405
7Kaspars RitumsMOVERS.LV+15.440
8Zane Katrīne MēneseMĒNESS RACING+22.541
9Ričards FreibergsRALLINGISTI+22.105 (1v)
10Gatis BergmanisBALTIC AUTO PARTS+29.420
11Edgars Sproģis3PERA+30.616
12Kristaps Mietulis-+31.419

Komandām jau kārtējā uzvara "SNB Racing", lai gan šoreiz tikai 3 punkti mazāk "Movers.lv", kuriem tuprinās pjedestālu sērija - pirmais trijnieks visos 16 posmos, trešo vietu izrāva "Spiediens". Gandrīz līdz pjedestālam aizsniedzās meiteņu komanda "Mēness Racing" un "Baltic Auto Parts". Izaicinājuma kausā loģiski uzvara Lācim, otrais Kalnītis, bet trešais Ritums.

Kopvērtējums

Pati galvenā sezonas intriga ir atrisinājusies un Andrejs pelnīti ir izcīnījis čempiona titulu - abi pretendenti bija nedaudz savā kategorijā un jau no sezonas sākuma nebija šaubu, starp kuriem braucējiem izšķirsies tituls.

Kopvērtējums pēc 16.posma

VietaBraucējsKomandaPunkti
1Andrejs LaipnieksSNB RACING560 (600)
2Krišs JaunzemisSNB RACING534 (611)
3Kristaps GrīnieksBALTIE467 (535)
4Artūrs FreimanisMOVERS.LV454 (518)
5Kaspars Ritums ccMOVERS.LV338 (367)
6Kārlis Kleinhofs ccMOVERS.LV300 (303)
7Gatis Vītols ccBALTIC AUTO PARTS288 (318)
8Renārs Paiders ccSPIEDIENS271 (294)
9Harijs CīrulsBALTIE270
10Nils TrapānsBALTIE231

Pēdējais posms 5.decembrī Sporta kompleksa "333" Jaunajā trasē un tad 9.janvārī Ceļojošā kausa izcīņa Tallinā, un tad jau 2015.gada sezonas apbalvošanas ceremonija un gatavošanās lielajai jubilejas desmitajai sezonai.

     [+] [-]

, 2015-11-20 17:01, pirms 9 gadiem
Pēdējos gados tas līmenis tur ir tā audzis, ka amatieriem diemžēl tur vairs nav ko darīt.

     [+] [-]

, 2015-11-20 19:31, pirms 9 gadiem
Līmenis ir augsts, bet sparinga partnerus vienmēr var atrast.
9one rakstīja: Pēdējos gados tas līmenis tur ir tā audzis, ka amatieriem diemžēl tur vairs nav ko darīt.

     [+] [-]

, 2015-11-21 00:17, pirms 9 gadiem
9one rakstīja: Pēdējos gados tas līmenis tur ir tā audzis, ka amatieriem diemžēl tur vairs nav ko darīt.
Visi tur ir sākuši no apakšas, pie tam, īpaši amatieriem, kuri ir ļoti maz braukuši, ir iespēja braukt attīstības kausā, kur parasti spēcīgākie nemaz nerādās tieši ar tādu domu, lai mazāk pieredzējušie arī varētu cīnīties par augstām vietām.
Līmenis tieši pēdējos gados ir nedaudz krities, jo Elites līga ir kopā ar B līgu, bet tas ir pietiekoši augsts, lai ikviens varētu startēt ar sev līdzīgiem, jo braucieni dalās A, B, C utt finālos, un par uzvaru katrā finālā pienākas medaļa un bonusā brauciens nākošā finālbraucienā.

     [+] [-]

, 2015-11-21 09:05, pirms 9 gadiem
archdevil rakstīja: Visi tur ir sākuši no apakšas, pie tam, īpaši amatieriem, kuri ir ļoti maz braukuši, ir iespēja braukt attīstības kausā, kur parasti spēcīgākie nemaz nerādās tieši ar tādu domu, lai mazāk pieredzējušie arī varētu cīnīties par augstām vietām.
Līmenis tieši pēdējos gados ir nedaudz krities, jo Elites līga ir kopā ar B līgu, bet tas ir pietiekoši augsts, lai ikviens varētu startēt ar sev līdzīgiem, jo braucieni dalās A, B, C utt finālos, un par uzvaru katrā finālā pienākas medaļa un bonusā brauciens nākošā finālbraucienā.
Uz kā pamata līmeni krities? Uz tā, ka Andrejs ir pasaules čempions ?