Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Vēsture: "LeMans" kartinga sacīkšu otrā elpa

Juris Grīns
Juris Grīns

Vēsture: "LeMans" kartinga sacīkšu otrā elpa
Pirmo "LeMans" sacensību starts
Foto: go4speed.lv

22.maijā Rullītī notiks šogad otrās Openkart komandu sprinta LeMans sacīkstes. Komandas ir nokomplektētas un kamēr tās gatavojas karstām cīņām, neliels ieskats šo Openkart sacensību vēsturē.

Šobrīd šis formāts piedzīvo otro elpu un ir vērts pavērties atpakaļ un paskatīties kā šīs sacensības attīstījās. Pirmā Openkart LeMans sacīkste tika aizvadīta pirms pieciem gadiem - 2009.gada 28.aprīlī Kandavas kartodromā, toreiz uz starta izgāja 9 komandas, bet vēsturisko pirmo uzvaru izcīnīja IZG Racing ar Zinti Grandbergu, Juri Narubinu un Pēteri Narubinu sastāvā. Nākamās nedēļas sacīkste jau būs vēsturē 18. Openkart LeMans vēsturē.

Saknes

Lai arī Openkartā LeMans formāts ir jau piekto gadu, tomēr pirmsākumi, kā jau ierasts, meklējami pāris gadus iepriekš F1 līdzjutēju kluba kartinga aktivitātēs, proti, 2005.gada agrā pavasarī tika izdomāts, ka vajag pamēģināt kā tas ir darboties komandā, veikt maiņas utt. Tad nu tā paša gada 1.aprīlī toreiz M-co kartinga hallē ieradās 14 dalībnieki, kas izteica vēlmi braukt, bet kā 15.dalībnieks startēja arī tagadējais un toreizējais Ātruma Cilts halles saimnieks Modris Steinerts. Toreiz interesants bija veids kā tika sadalītas komandas - paši dalībnieki balsojot 15 braucējus sadalīja 3 grozos. Pirmajā grozā esošie bija komandu kapteiņi, attiecīgi katram no viņiem izlozes veidā pievienojās pa vienam braucējam no 2. un 3. groza, tādā veidā komandu sastāvi bija maksimāli līdzvērtīgi, tā teikt viena raķete, viens enkurs un viens tā pa vidu. Kvalifikācijas nebija, bet sacīkste ilga divas reizes pa stundai. Lielos vilcienos princips - 3 cilvēki komandā, divas sacensību daļas, kuras pēc tam saskaita kopā, gokartu maiņa pēc pirmās daļas eksistē arī šodien. F1 kluba ietvaros tika aivadīta vēl viena šāda sacīkste - pēc gada 27.aprīlī turpat M-co piedalījās jau 6 komandas.

Pirmais bums

2009.gadā radās doma, lai stiprinātu komandu garu ieviest LeMans arī Openkart, taču tolaik drīzāk tās bija tādas kā izklaides sacīkstes, kaut kas savādāks un nepiespiestā gaisotnē. Pirmajās divās Openkart LeMans sacīkstēs arī nebija kvalifikācijas, bet atšķirīgs bija brauciena ilgums. Pirmajā sacīkstē summā tā bija 1 stunda un 15 minūtes, bet otrajā divas reizes pa vienai stundai. Tikai ar trešo sacīksti 2009.gada 10.oktobrī Kandavā tika ieviesta 5 minūšu kvalifikācija un noteikts sacensību ilgums 2 x 45 minūtes. Komandu veidošana Openkart LeMans jau no paša sākuma bija pašu dalībnieku ziņā, turklāt robus komandu sastāvos pirmajos gados bieži aizpildīja organizatori, nereti komandā bija tikai divi dalībnieki un ir bijis gadījums, ka viens dalībnieks startē divās komandās.

Pirmā titula izcīņa un pauze

2010.gadā LeMans tika ieviesta kopvērtējuma ieskaite, kalendārā bija sešas sacīkstes tāpat kā šogad, taču dalībnieku atsaucība bija mazinājusies un katrā posmā ar retiem izņēmumiem uz starta izgāja 7-8 komandas, lai gan tajā pašā laikā pats Openkart čempionāts un B līga piedzīvoja uzplaukumu. Pirmo LeMans čempiontitulu izcīnīja MBA Racing Team, kuras kodolu veidoja brāļi Ivars un Jānis Strenči, reizēm sacīksti braucot divatā, reizēm piesaistot citus braucējus (Olafs Švanks, Daniels Mančinskis, Uldis Galdiņš).

Šī sezona iegāja vēsturē ar diviem interesantiem notikumiem - 1.posmā sacīkstē piedalījās Openkart analoga Lietuvā braucēji ar komandu Vilnius Racing un, lai arī abās sacensību daļās finišēja attiecīgi 2. un 4. vietā, summā tomēr uzvarēja ar 3,9 sekunžu pārsvaru. Savukārt pēdējā sacīkste iegāja vēsturē ar to, ka tā pēc pirmās daļas tika pārtraukta. Vēlā rudenī ilgstošs lietus un nedēļu iepriekš notikusī Folkreisa sacīkste 333 trasi bija padarījusi par dubļu vannu, lai kādas pūles arī trases saimnieki nepielika, lai trasi sagatavotu, dalībnieki pēc pāris apļiem vairāk līdzinājās motokrosistiem - visi vienādi dubļaini. Vēl vairāk visu sarežģīja vēlā vakara stunda, tumsa, mākslīgais apgaismojums, ar stikliņu ciet neredz pilnīgi neko, ar stikliņu vaļā - pilnas acis, bet kaut ko var nojaust. Taču visvairāk šie apstākļi ietekmēja kartingus - pēc 45 minutēm no 10 startējušajām komandām, finišu sasniedza tikai 3 un sacīkste tika pārtraukta - tā pie pirmās uzvaras tika Eco-Drive.

2011.gadā LeMans sezona tika iesākta maija vidū Kandavā, tad bija plānots posms Smiltenē, taču tur asfalts tā ēda riepas, ka pēc B līgas sacīkstēm par lemānu varēja aizmirst un tā arī pamazām komandu sacīkste no kalendāra pazuda, lai tur atgrieztos ar jaunu elpu 2013.gada martā.
Otrā elpa

Zināmā mērā jaunos augstumos komandu sacīkstes sportisko garu pacēla mūsu draugu Discomania Oil Heads čempionāta komandu pievienošanās un arvien sīvākā spēkošanās ar jau vecajām Openkart komandām. GoPlanet posms gan izvērtās par adrenalīna un azarta sprādzienu, kam bija maz kas kopīgs ar izpratni par korektu cīņu, tāpēc kopvērtējuma punkti šajā sacīkstē netika pieškirti, taču tieši šī sacīkste šobrīd ir iegājusi vēsturē ar komandu skaita rekordu - 17. Sezonas turpinājums jau notika 333 un Ruļļos, komandu skaits stabili virs 10, arī organizatori bija spiesti šī seriāla noteikumus padarīt konkrētākus. Augot sportiskajam azartam un cīņām, vairs trasē neredzēt komandas divu dalībnieku sastāvā, reglamentēts ir braucēju skaits sezonas laikā vienā komandā, arī orgiem vairs nav jāaizpilda tukšās vietas komandās. Tā pēc pieciem (četriem ar ieskaites punktiem) posmiem par otrajiem LeMans čempioniem kļuva Discomania Ņau Ņau Team ar vecmeistaru Grandbergu, Kārli Strazdiņu, Kristapu Grīnieku un Raimondu Katiņu sastāvā.

Skatīsimies ko atnesīs jaunā sezona.

LeMans uzvarētāji

Komandu sacīksti kaut reizi uzvarējuši ir 30 dalībnieki, par 30. pērnā gada pēdējā posmā kļuva Raimonds Katiņš. Titulētākais ir Zintis Grandbergs, kuram 5 uzvaras.

UzvarasBraucējs
5Zintis Grandbergs
4Kārlis Strazdiņš
3Lauris Rozenvalds
3Kristaps Grīnieks
2Mārtiņš Krūze
2Haralds Garkaklis
2Rūdolfs Toms Bērziņš
2Andris Lāčplēsis
2Jānis Strencis
2Ivars Strencis
2Uldis Galdiņš
2Daniels Mančinskis
2Nils Trapāns
1Juris Narubins
1Pēteris Narubins
1Dāvis Tobiass
1Dace Grosberga
1Vytas Ščiuka
1Eligijus Vasiļevskis
1Andrej Lizunov
1Iveta Grandberga
1Ingus Grasmanis
1Jurijs Šestakovs
1Normunds Kokins
1Iļja Aļoškina
1Jevgēņijs Stragovs
1Raivis Kirilovs
1Mareks Štolcermanis
1Ivars Freibergs
1Raimonds Katiņš

Izmantotie resursi:
Sākumlapa :: OpenKart.lv