Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Septiņi latvieši šodien sāk startus "Sodi World Series" pasaules finālā Slovākijā

Juris Grīns
Juris Grīns

Septiņi latvieši šodien sāk startus "Sodi World Series" pasaules finālā Slovākijā
Foto: sodiwseries.com

Šonedēļ, no 5. līdz 8. jūlijam, "Slovakia Ring" kompleksa kartinga trasē, kādu gabaliņu no Bratislavas 12. reizi notiks "Sodi World Series" pasaules fināls, kurā pulcējas labākie no labākajiem hobijkartinga braucējiem no visas pasaules. Šī autosporta disciplīna pēdējos desmit gados ir iekarojusi nopietnu vietu autosporta saimē. Septīto reizi pasaules finālā būs pārstāvēta arī Latvija un "Openkart".

Latvijas vēsturē tā gluži nebūs lielākā pārstāvniecība, jo pirms diviem gadiem Itālijā mums bija septiņi braucēji - trīs dalībnieki Sprint Cup un komanda Endurance Cup četru braucēju sastāvā, tomēr septiņi openkartisti, turklāt tikai individuālajās ieskaitēs, ir atkārtots rekords. Diemžēl neizdevās iegūt Wild Card Endurance Cup, citādi mēs būtu pārstāvēti visās piecās kategorijās.

Pirmo reizi vēsturē Latvija ir pārstāvēta Junior Kids (Rodrigo Kākers) un Ladies Sprint Cup (Līga Spīķe) kategorijās, pirmo reizi kopš 2018. gada Junior Cup ieskaitē (Kristaps Tenis) un astoto reizi pēc kārtas Sprint Cup kategorijā, kur līdz šim ir izcīnīti arī lielākie panākumi. Šogad Latviju Sprint Cup jau piekto reizi pārtāvēs seškārtējais Openkart čempions Andrejs Laipnieks, kurš visas iepriekšējās četras reizes finišēja TOP6 un 2021. gadā izcīnija Latvijai pirmo godalgu, Itālijā finišējot trešajā vietā. Trešo reizi pēc kārtas fināla ceļazīmi ieguva trīskārtējais Openkart vicečempions Dāvis Zalmans, kurš pērn biju ļoti tuvu fināla TOP20 un tieši tāds mērķis ir šogad - iekļūt izšķirošajā finālā. Savukārt divi openkartisti no Šauļiem pārstāvēs Lietuvu - Aurēlijam Skromovam un Gerardam Pranaitim tas būs otrs SWS Pasaules fināls. Pērn Aurēlijs finišēja 51. vietā, bet Gerards pirms diviem gadiem 58. vietā. Būsim viena paliela komanda ar lielām iespējām nākamgad kļūt vēl lielāka.

Sacensībās piedalīsies rekordliels dalībnieku skaits - 360, no tiem 90 Sprint Cup, 30 Ladies Sprint Cup, 60 Junior un Junior Kids, kā arī 45 komandas pa četriem braucējiem Endurance Cup. Ja iepriekšējos finālos parasti vienā braucienā brauca 20 dalībnieki, tad Slovākijā būs braucieni pa 30 dalībniekiem katrā.

Dienaskārtība

Pirmdien un otrdien notika neoficiālie treniņi, bet trešdien jau sākas pašas sacensības ar administratīvo pārbaudi visās kategorijās, kurās brauc mūsējie. Pēc tam brīfings un trīs treniņu sesijas katram, bet pašā dienas izkaņā Sprint Cup jau pirmais nopietnais pārbaudījums - kvalifikācija pirmajam kvalifikācijas iebraucienam. Ļoti svarīga būs ceturtdiena, kad visās kategorijās tiks aizvadīti trīs iebraucieni un varēsim sekot līdzi streamam un Live Timing prakstiski visu dienu, jo reti būs tie braucieni, kuros nebūs neviens mūsējais. Piektdiena ir Endurance Cup diena, šoreiz izturības sacīkste nenotiks pa nakti, bet sāksies pulksten 12 dienā un finišēs pusnaktī. Savukārt sestdiena ir noslēdzošā diena ar superhītiem un galvenajiem fināliem. Iesakām lejuplādēt ļoti pārskatāmi izveidoto dienaskārtību. Latvijas laiks ir +1 stunda.

Tehnika

Ar kādu tehniku notiks sacensības notiks? Sprint Cup un Ladies Sprint Cup brauks ar ātrāko no Sodi īres kartinga modeļiem - Sodi Sport, kas aprīkots ar Rotax Junior 21 zirgspēku divtaktu dzinēju. Junior un Junior Kids ar Sodi LR5 200 cc Honda - te man šķiet, ka Junior varēja braukt ar vismaz 270 cc dzinējiem, savukārt Endurance notiks ar Sodi RT10 Honda 390cc kartiem.

Mūsējie SWS Pasaules finālos

Andrejam šis būs sestais fināls pēc kārtas un piektais Sprint Cup kategorijā, 2016. gadā Andrejs finālā piedalījās Endurance Cup 12 stundu sacīkstēs "Baltie" komandas sastāvā. Dāvim debija Pasaules finālā bija 2021. gadā Itālijā, savukārt Aurēlijam un Gerardam abiem šis būs otrais fināls pārstāvot Lietuvu. Rodrigo, Kristapam un Līgai debija SWS Pasaules finālā.

Pirmo reizi Latvija SWS finālā tika pārstāvēta 2016. gadā Parīzē, kur Sprint Cup Jānis Petrānisizcīnīja 54. vietu. Gadu vēlāk, arī Parīzē, Dāniels Lācis bija 48. vietā, bet pēc tam četrus finālus pēc kārtas mūsu galvenā cerība nemainīgi ir bijis Andrejs Laipnieks, kuram 2018. gadā Liņjano Itālijā 5. vieta, gadu vēlāk turpat 6. vieta, lai gan cerības bija uz pjedestālu par kuru pacīnīties neļāva rīkotāju lēmums spēcīga lietus dēļ pilnībā atcelt visus finālus, vietu secību nosakot pēc kvalifikācijas iebraucienos iegūtajiem punktiem. 2020. gadā finālam bija jānotiek mums labi zināmajā Dubaijas kartodromā, taču pēc vairākkārtīgas datuma maiņas pandēmijas dēļ tas tika atcelts pavisam. 2021. gadā Lonato Itālijā beidzot Andrejam izdevās uzkāpt uz pjedestāla, finālā mitrā trasē, izcīnot trešo vietu, bet pērn Parīzē piektā vieta. Lai gan tas ir fantastisks sasniegums, tomēr Andrejam, kā mēs zinām, mērķis ir tikai viens - uzvara, un neviens nešaubās, ka viņam tas ir pa spēkam.

Dāvim pirmjā piegājienā Itālijā 47. vieta, bet Parīzē jau cīnījās par TOP20, beigu beigās ieņemot 28. vietu. Pirms diviem gadiem Latvijai bija lielākā pārstāvniecība Sprint Cup kategorijā, jo Wild Card ieguva nule kā pirmo Openkart uzvaru izcīnījušais Kaspar Ritums, viņam debijā 35. vieta, kas ir trešais labākais Latvijas rezultāts šajā ieskaitē. Mūsu Šauļu draugi SWS Pasaules finālā debitēja 2021. gadā, kad Rolands Kā un Gerards Pranaitis finišēja viens aiz otra, izcīnot attiecīgi 57. un 58. vietu 76 dalībnieku konkurencē, bet pērn Lietuvu pārstāvēja Aurēlijs Skromovs, kurš arī šogad tika pie pirmās Openkart uzvaras, un Martins Balčūns. Abi finišēja teju atkal viens aiz otra - Aurēlijs 51. un Martins 53.

Līdz šim trīs reizes Latvijai bija ceļazīme arī Junior Cup ieskaitē, divreiz - 2016. un 2018. gadā mūs pārstāvēja Ričards Freibergs, izcīnot attiecīgi 24. un 13. vietu, bet 2017. gadā Krists Ziders finišēja arī 13. pozīcijā. Šogad debija Kristapam Junior ieksaitē un pirmo reizi Latvija ir Junior Kids ieskaitē, kur Latviju pārstāvēs Rodrigo. Dāmām atsevišķs brauciens finālā tikai otro gadu un pirmo reizi arī Latvija tiks pārstāvēta un šo ceļazīmi izcīnīja Līga.

Endurance Cup Latvija ir pārstāvēta divas reizes, debiju piedzīvojot 2017. gadā komandai "Baltie" ar Andreju, Krišu Jaunzemi, Kristapu Grīnieku un Hariju Cīruli ierindā, izcīnot pagaidām augstāko rezultātu šajā kategorijā - 17. vieta 40 komandu konkurencē, 2021. gadā "Pirmie" - Rūdolfs Šmits, Edgars Sproģis, Normunds Skreija un Harijs 12 stundu sacīksti noslēdza 24. vietā 45 komandu konkurencē.

Izmantotie resursi:
openkart.lv
- amatieru kartinga sacensības

     [+] [-]

, 2023-07-05 12:21, pirms gada
Laipnieks varētu uzvarēt, arī komanda varētu savākties uz TOP10.

     [+] [-]

, 2023-07-05 15:22, pirms gada
Kartingus tur uz vietas piešķirs vai arī brauc ar savu tehniku?

     [+] [-]

, 2023-07-05 17:09, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Kartingus tur uz vietas piešķirs vai arī brauc ar savu tehniku?
Cik sapratu no iepriekšējiem gadiem, uz vietas iedod pilnīgi jaunu īres kartingu, kuru skrūvē kopā un regulē pats. Ja sajēdz kaut ko no tehnikas, tad to var izdarīt pats.
par junioriem un beibēm gan varētu būt jau salikti.

     [+] [-]

, 2023-07-05 17:54, pirms gada
archdevil rakstīja: Cik sapratu no iepriekšējiem gadiem, uz vietas iedod pilnīgi jaunu īres kartingu, kuru skrūvē kopā un regulē pats. Ja sajēdz kaut ko no tehnikas, tad to var izdarīt pats.
par junioriem un beibēm gan varētu būt jau salikti.
Skaidrs, paldies par info.